Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ціни на алюміній падають, але РусАл не відмовляється від купівлі акцій МГЗ

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 16:08
Фонд держмайна України реально розцінює можливість продажу 10%-ого пакету акцій ВАТ "Миколаївський глиноземний завод" холдингу "Російський алюміній" за раніше встановленою ціною продажу 60,5 млн. грн., ($11,4 млн. за нинішнім офіційним курсом).

Начальник управління аукціонного продажу і фондових бірж ФДМ Юрій Яковлєв підтвердив заяву генерального директора "РусАла" Олега Дерипаски на економічному форумі в Шанхаї про готовність холдингу придбати до кінця року вказаний пакет акцій МГЗ за $11 млн.

Дерипаска зазначив, що таке рішення холдинг ухвалив після перегляду урядом України інвестиційних умов холдингу, взятих під час купівлі 30% акцій МГЗ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ось вже рік, як Фонду держмайна України не вдається продати 10%-вий пакет акцій МГЗ, незважаючи на зниження його ціни з 83,2 млн. грн. до 60,5 млн. грн. "ВАТ МГЗ" - найбільший в СНД виробник глинозему проектною потужністю понад 1 млн. тонн продукції на рік.

У цей час "УкрАлу", дочірній компанії "РусАла", належить 49% акцій МГЗ, ЗАТ "Трудовий колектив МГЗ", який також контролюється холдингом, - 26,4% акцій, прибалтійському Ukio Bankas - 5,33% акцій; інші належать дрібним акціонерам.

Тим часом, як повідомляють російські Ведомости, на фоні падіння цін на алюміній російські виробники, в тому числі і "РусАл", вдалися до скорочення витрат. Останній вчинив радикальніше за всіх: на КрАЗі з листопада скорочують зарплатню на 23%, те ж саме чекає на інші заводи. Обидві компанії заявили і про скорочення інвестицій.

Погіршення світової кон'юнктури змушує компанії скорочувати витрати виробництва, і, насамперед, переглядати терміни освоєння масштабних інвестиційних проектів. Навіть з урахуванням зв'язку "Російського алюмінію" і "СУАЛу" з нафтовим бізнесом можливість відвернення коштів з нафтового бізнесу на розробку алюмінієвих проектів в даний момент обмежена погіршенням кон'юнктури на світовому ринку нафти.

Так що можна чекати інвестиційного спаду у всіх сировинних галузях. Найвірогідніше, зниження обсягу запланованих інвестицій в алюмінієвій галузі на 2001 р. не перевищить 5 - 7%, оскільки глобальне погіршення кон'юнктури на світовому ринку алюмінію почалося у другій половині 2001 р. А інвестиційні плани на 2002 р. можуть бути скорочені вже на 10 - 15%, оскільки вільний обсяг грошових коштів буде вичерпано.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування