Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США бомбили не шість, а вісім афганських міст. Збитки "незначні"

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:14
Представник Північного альянсу заявив катарській радіостанції "Аль-Джазіра", що США завдали бомбово-ракетних ударів по об'єктах талібів і базах організації "Аль-Каїда", яку очолює Усама бен Ладен, у 8 містах Афганістану і поблизу них, передає РІА "Новости".

Удари були нанесені не тільки по Кабулу, Джалалабаду, Герату, Кандагару, Баграму і Мазарі-Шаріфу, як повідомлялося раніше, але і по цілях у містах Фарах на заході країни і Кундуз поблизу таджицького кордону. У нальотах на Фарах і Кундуз брали участь десятки американських вертольотів, зазначає представник альянсу.

За попередніми даними, більше усього жертв у Кандагарі, де міститься військовий штаб талібів, тут загинули сотні осіб. Відомо також, що щонайменше двадцятьох було вбито в Кабулі - 10 у районі Касаб-хана поблизу аеропорту і 10 – поряд з будівлею талібської радіостанції "Радіо Шаріату".

Американські бомбардувальники скинули декілька сотень 200-кілограмових бомб на кілька учбово-тренувальних таборів терористів Усами бен Ладена у східній частині Афганістану, повідомила з посиланням на джерела в міністерстві оборони США газета The Washingtin Post. Були випущені також 50 крилатих ракет.

В ударах брали участь 15 бомбардувальників В-1 і В-52, а також два бомбардувальники В-2 "Стелс". Удари наносили також 25 літаків Ф-14 і Ф-18 з двох американських авіаносців "Ентерпрайз" і "Карл Вінсон".

Радник президента Пакистану Первеза Мушаррафа Рашид Куреши визнав, що при нанесенні авіаударів по Афганістану використовувався повітряний простір Пакистану.

Серйозно постраждали аеродроми, штаби талібів, електростанція. Нічні ракетно-бомбові удари по базах терористів, а також по позиціях і оборонній інфраструктурі талібів будуть тривати "три-чотири дні", після чого в Афганістан будуть введені американські загони спеціального призначення. Бомбардування має на меті "вивести з ладу" сили талібів і "полегшити виконання задачі" для загонів спецпризначення, які мають встановити місцезнаходження Усами бен Ладена і "верхівку" терористичної організації "Аль-Кайда".

Одночасно сили антиталібського Північного альянсу перейшли у наступ на Кабул. Бої між військами талібів і Північного альянсу йдуть на півночі від міста. Серед військ альянсу діють близько 50 американських військових спецпризначення. У понеділок американські військові літаки готові приступити до розкидання над територією, яка контролюється талібами, листівок з поясненням цілей воєнної кампанії, а також з обіцянкою "захистити і винагородити" будь-якого афганця за інформацію про місцезнаходження Усами бен Ладена і його спільників. Військово-транспортний літак ВПС США С-130 "Геркулес", обладнаний передавальною апаратурою, і який використовується як "літаюча радіостанція", буде барражувати вздовж кордонів Афганістану, ведучи мовлення на різних радіохвилях.

Однак авіаудари по Афганістану поки не досягли головної мети - терориста Усами бен Ладена, якого США звинувачують у причетності до актів терору у Нью-Йорку і Вашингтоні 11 вересня. Як повідомляє з пакистанського міста Кветта газета арабських еміратів "Галф ньюз", Усама бен Ладен і лідер руху "Талібан" мулла Омар відразу після початку повітряних нальотів США вилетіли з сім'ями на двох маленьких літаках з Кандагару в невідомому напрямі. Представник талібів також підтвердив, що Усама бен Ладен не постраждав.

Тим часом заступник міністра оборони уряду талібів мулла Нур Алі зазначає, що всі американські крилаті ракети не поцілили по військово-повітряних базах у містах Кабул і Кандагар і оцінив збиток від бомбардування як "незначний". У інтерв'ю катарській телестанції "Аль-Джазіра" він сказав, що сили талібів готові до дій у відповідь. Мулла погрозив США і Великобританії, а також Франції і Канаді, що якщо вони приєднаються до операції проти Афганістану, то до них будуть застосовані "акції відплати".

Посол руху "Талібан" у Пакистані Абдул Салям Заїф також заявив, що втрати серед талібів незначні і що "варварські терористичні атаки тільки згуртують афганську націю".

NTVRU.com

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування