У листопаді Потебенько вже готовий судити вбивцю Александрова

Вівторок, 9 жовтня 2001, 16:28
Окрилений м'якою резолюцією ПАРЄ без п'яти хвилин кандидат в депутати від КПУ, а поки просто генпрокурор України Михайло Потебенько обіцяє наступного місяця передати до суду справу про вбивство слов'янського журналіста Ігоря Александрова. Потебенько підтвердив серпневі дані – злочин розкрито.

Затримано безпосереднього виконавеця вбивства журналіста, проти якого є "об'єктивні докази", які можуть служити підставою для передачі справи до суду, повідомив Потебенько на прес-конференції у вівторок. Разом з тим ще один учасник злочину поки не затриманий, і тому, якщо його не вдасться упіймати найближчим часом, то розслідування буде виділено в окрему справу, передає слова генпрокурора Інтерфакс-Україна.

Ні Потебенько, ні його заступник Сергій Винокуров уперто не називали журналістам мотив злочину. У той же час і не спростували своєї ж останньої публічної версії, згідно з якою Александрова убили майже як Гонгадзе: якщо останній розлучився з життям випадково, то другий – просто через помилку кіллера. Хоч, може, з'явилася більш оригінальна легенда: на останній гарячій лінії міністр внутрішніх справ Смирнов повідомив, що з 18 журналістів, чиї прізвища увічнені на будинку Союзу журналістів, через професію вбили тільки двох: Гонгадзе і Дерев'янка. Інші – а, значить, і Александров, по-звірячому убитий бейсбольними бітами на порозі телекомпанії – просто, за словами шефа МВС, зловживали алкоголем.

"Якщо ми будемо говорити про мотив, ми будемо давати інформацію про хід слідства", - аргументував свою відмову журналістам Винокуров. "Думаю, справа піде в наступному місяці до суду, і ви дізнаєтеся про це [про мотив злочину] з вироку", - все, що зміг сказати Потебенько.

У той же час київське представництво "Репортерів без кордонів" – Інститут масової інформації – у понеділок в Генпрокуратурі отримало запевнення, що попереднє слідство у справі Александрова все ще триває, і "поки рано говорити про конкретні терміни його завершення".

Читайте також:

Александрова убили не через журналістику
Затримано одного з виконавців убивства слов'янського журналіста, директора телерадіокомпанії "ТОР" Ігоря Александрова, повідомив народний депутат Юрій Кармазін. З його слів, злочин розкрито, а підозрюваний дає зізнавальні покази.

Александрова убили через помилку – його переплутали
В абсолютній неоригінальності розписалася українська прокуратура. Вбивці Александрова, згідно з основною версією, прийняли журналіста за одного з співробітників юридичного бюро компанії "ТОР" – прямо як в історії з Гонгадзе, якого, як вважає слідство, швидше за усе, просто убили наркомани.

ПАРЄ закликає справу Гонгадзе зробити міжнародною
Європа продовжує тиснути на Кучму через вбивство Гонгадзе. Україні тепер офіційно запропоновано створити незалежну комісію з розслідування вбивства Георгія. Крім того, ПАРЄ направить до України місію для спостереження за підготовкою до виборів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: