Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війська Північного альянсу зайняли ще п'ять провінцій

Середа, 14 листопада 2001, 13:43
Війська Північного альянсу зайняли чотири провінції на сході Афганістану. Як повідомив у середу міністр внутрішніх справ опозиції Юніс Кануні, таліби залишили провінції Лагман, Логар, Кунар і Нангархар, населені переважно пуштунами.

Кануні також заявив, що під контролем опозиційних сил в цей час знаходиться більше 80% території Афганістану, а не 50%, як заявили у вівторок представники Пентагону.

Таліби призналися, що ними втрачений контроль і над Урузганом - рідною провінцією духовного лідера руху "Талібан" мулли Омара. Там же, у горах Кафарджаргар, за даними ЦРУ, розташовувалися укриття міжнародного терориста Усами бен Ладена. З Урузгана військам Північного альянсу відкритий прямий шлях на Кандагар.

Вранці афганське інформаційне агентство Afghan Islamic Press повідомило з посиланням на представників командування талібів, що контроль над центральною провінцією країни - Урузганом - повністю втрачений. Місцеві пуштунські племена, які діють в коаліції з Північним альянсом, захопили адміністративний центр Урузгана - місто Тарінкот.

Джерела у керівництві афганської опозиції підтверджують цю інформацію, але деталей поки не повідомляють.

Представники Північного альянсу також зазначають, що таліби більше не контролюють місто Кандагар, де розташовувалася штаб-квартира руху "Талібан" і все його керівництво.

Кандагар війська Північного альянсу відбили у талибів учора. Про це повідомив радник посольства Афганістану у Таджикистані Мухиддін Мехті. Зі слів дипломата, Кандагар повністю знаходиться під контролем прихильників екс-короля Афганістану Захір Шаха. Також говорилося про бої за Джелалабад, де зосереджені великі сили талібів. А вже через годину американська телекомпанія CBS повідомила з посиланням на деякі афганські джерела про те, що антиталібській опозиції вдалося заволодіти і цим містом.

Крім того, повідомляється, що сили Об'єднаного антиталібського фронту без бою зайняли Майданшахр - адміністративний центр провінції Вардак. Мухіддін Мехті спростував повідомлення про те, що таліби знову оволоділи Мазарі-Шаріфом.

Раніше повідомлялося, що на авіабазі Баграм біля Кабула висадилася група американського десанту. По даним Reuters, американці одягнуті у цивільне і озброєні автоматичними гвинтівками M-16. Група складається з шести чоловік. З американського вертольота також було вивантажене якесь технічне обладнання.

Бої між силами талібів і Північного альянсу йдуть на сході від Кабула. Як повідомив у середу радник-посланник афганського посольства у Таджикистані Мухитдін Мехті, у цей час лінія фронту просунулася на 40-45 км на схід від міста. Зі слів дипломата, з ранку поновилися інтенсивні артобстріли позицій "Талібана" на перевалі Тиру у південному напрямі від Кабула. Взяття цього важливого стратегічного пункту відкриє дорогу на Джелалабад, відзначив Мехті.

Кабул повністю контролюється формуваннями Північного альянсу під командуванням Мухаммада Фахимхана. Безпеку міста забезпечують близько трьох тисяч поліцейських, чиї підрозділи сформовані з прихильників альянсу.

Збройних сил Північного альянсу в Кабулі немає, і розміщувати їх в межах міста не планується. Однак є інформація про те, що місто вже розділене на сектори, у ньому встановлені блокпости.

За свідченням очевидців, уперше за останні п'ять років в місті панує вільна обстановка. Вони звертають увагу на те, що на вулицях Кабула звучить музика, йде жвава торгівля аудіо- і відеокасетами, які були заборонені талібами після приходу до влади в 1996 році.

Американські загони спецпризначення знаходяться у районі Кандагару і готують удар по відступаючих талібах і бойовиках організації "Аль-Каїда". Про це повідомляють американські ЗМІ з посиланням на високого представника адміністрації Джорджа Буша.

Напередодні Дональд Рамсфельд підтвердив, що невелике число солдатів спецпризначення зараз знаходиться у районі Кандагару і в інших точках півдня і центральній частині Афганістану. Міністр оборони США попередив також, що відступаючі таліби і прихильники бен Ладена можуть спробувати знайти притулок в інших країнах, зокрема, в Ірані, Пакистані, Сомалі і Судані.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Президентом Афганістану призначений Бурхануддін Раббан
* Ще декілька тисяч британських військовослужбовців будуть відправлені в Афганістан
* У Кабулі виявлений притулок, що належав мережі "Аль-Каїда"
* Війська Північного альянсу зайняли ще п'ять провінцій
* В Афганістані знищені унікальні історичні пам'ятки
* Авіація США розбомбила представництво "Аль-Джазіри"
* ПІВНІЧНИЙ АЛЬЯНС ВЗЯВ КАБУЛ І АЕРОПОРТ КАНДАГАРУ
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування