Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецькі отримали міністерство палива і енергетики

Вівторок, 20 листопада 2001, 16:05
Донецькі йдуть. Наступ на столицю господарів вугільного регіону, що трохи сповільнився останнім часом, продовжився призначенням головного енергетика країни. Віталій Гайдук, новий міністр палива і енергетики, не приховує, що був серед творців корпорації "Індустріальний союз Донбасу". Говорить, що знає Ріната Ахметова: "Як я можу не бути знайомим з президентом футбольного клубу "Шахтар", вболівальником якого я є".

Гайдук, призначений главою Мінпаливенерго у вівторок після відповідного указу Кучми, зрадив неписаному правилу чиновників – не давати інтерв'ю до вступу на посаду. Гайдук дав першу міні-прес-конференцію на ганку міністерства, чекаючи Кінаха, який лише повинен був відрекомендувати його колективу відомства.

"Якщо говорити про дончан - я дійсно вихідець з донецького регіону і дуже віддана Донбасу людина. У такому випадку на мені лежить подвійна відповідальність - [і за міністерство], і за Донбас".

Зі слів нового міністра, на посаду його запросив Кінах після "співбесіди". Коли вона відбулася - на думку Гайдука, це "не суттєво".

Він мляво відкидає обвинувачення в тому, що після приходу на міністерську посаду посилиться вплив донецького клану: "З точки зору політичних акцентів я не думаю, що політики можуть говорити щось інше. Це їх аргумент з точки зору політичних амбіцій, гри. Мене ж не на банкет запросили, а працювати в міністерство. На мені лежить відповідальність".

Ще одне фантастично знакове висловлювання: "Я не думаю, що зараз час для реформ. Треба стабілізувати ситуацію і дати країні той імпульс, який дозволить бути упевненим, що зиму ми пройдемо нормально, світло і тепло будуть в кожному домі". А про "реформи і системні заходи", зі слів Гайдука, "треба думати".

Гайдук працював першим заступником міністра з січня 2000 року до квітня 2001 року. З посади пішов, тому що мав "інше бачення розвитку міністерства". "У міністра є право реалізовувати ту політику, яку він хоче, і з тими людьми, які розуміють, чого він хоче домогтися". Проблеми вугільної галузі, на думку нового міністра, "вимагають особливих знань і підходів". "Можливо, навіть трошки інших підходів, крім тих, до яких ми звикли".

Гайдук до роботи в Мінпаливенерго в 1995-1996 роках працював заступником голови з питань роботи промисловості, транспорту і зв'язку, а в 1997 - першим заступником голови Донецької обладміністрації.

P.S. "Пан Гайдук своїм приходом посилить будь-яке підприємство. У тому числі і міністерство", - сказав Ахметов в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" в 2000 році.

P.P.S. Представляючи Гайдука, Кінах підкреслив, що новий голова міністерства має закріпити позитивні результати в ПЕК, досягнуті попереднім керівництвом галузі.

За словами прем'єра, від нового керівництва ПЕК потрібно "не просто розв'язання поточних проблем "пожежними методами". "Необхідно вирішувати системні проблеми галузі", - сказав Кінах.

Глава уряду зазначив, що в "секторі ПЕК останнє слово має бути за державою". Разом з тим він висловився за створення умов для ринкової конкуренції в галузі.

Прем'єр підкреслив, що вибір кандидатури голови Мінпаленерго не став результатом тиску окремих політичних і фінансових груп, а був продиктований професійними і моральними якостями кандидата.

Кінах високо оцінив роботу екс-міністра Станіслава Сташевського, зазначивши, що той "залишається в урядовій команді".

Гайдук, в свою чергу, зазначив, що робота ПЕК не повинна стати стримуючим чинником для зростання економіки, а також розмінною картою в період передвиборної кампанії.

Читайте також:

Кучма звільнив стратегічного міністра
Робочий тиждень Кучма почав із звільнення Станіслава Сташевського з посади міністра палива і енергетики. Вірогідного кандидата - Віталія Гайдука - прийнято вважати людиною, близькою до Донецького клану. Він стояв біля витоків гігантської групи "Індустріальний союз Донбасу". Після утворення ТУНДРи Гайдук був обраний співкоординатором блоку від Партії регіонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування