Долганов - як дзеркало президентської точки зору

Середа, 21 листопада 2001, 15:20
У Вадима Долганова є посвідчення на право інтелектуальної власності на "телепроект 7 днів". І слава Богу – це означає, що ми не побачимо більше цієї дивної програми, аналог якої можна знайти, напевно, лише в Туркменістані.

УП багато писала про своєрідний творчий підхід пана Долганова. Зараз, коли він пішов, "топтатися" по ньому не має сенсу. Але не помітити його відходу також неможливо.

Судячи з усього, телебачення Долганова подобалося президенту. Напевно, і зараз подобається, але обставини помінялися, час вже не той. Складно переконувати весь світ в намірі проводити прозорі вибори, маючи на державному телебаченні таку відверто упереджену програму.

Представляючи нового керівника НТКУ, Кучма дав зрозуміти, яке телебачення йому зараз необхідне. Об'єктивність і неупередженність продукції Національної телекомпанії повинні наочно відбивати позицію державної влади. У її роботі мають домінувати державні, а не вузькопартійні, кланові або комерційні підходи. Частіше потрібно показувати програми для дітей, юнацтва, пенсіонерів, інвалідів, відновити освітні і пізнавальні програми, чесне і неупереджене освітлення життя регіонів.

Ефірна політика держтелебачення, говорить Кучма, повинна бути послідовною і передбачуваною, неприпустимі тенденційні передачі і ангажовані сюжети.

Дійсно, те, що робив Долганов, аналітикою не назвеш. Нічого спільного зі свободою вислову і свободою слова ці програми не мали. Абсолютно нормальний "в побуті", на екрані Долганов перетворювався в чорнобородого різкого в рухах богомола, отакого неприборканого пса, який рвав на шматки всіх, хто смів мати іншу, відмінну від президента точку зору.

Долганову повезло, тому що його позиція завжди співпадала з президентською. Саме тому йому не треба було дзвонити, щоб примусити його поставити той чи інший матеріал Долганов це із задоволенням робив сам. З завзяттям, гідним кращого застосування.

Як признався Долганов в інтерв'ю Інституту масової інформації поки він має намір відпочити, а свої подальші плани пов'язує з продовженням реалізації проекту "7 днів" на іншому телеканалі. На якому саме каналі буде жити цей твір суб'єктивного мистецтва, - українському або зарубіжному, він поки що не визначився. З його слів, є пропозиції продовжувати роботу в Москві.

Але, швидше за все, Долганову доведеться продовжувати свій творчий шлях зовсім з іншого боку. Тепер він мусить вживатися в непросту роль - "дружина" посла. Преса вже давно писала про те, що Сюзанна Станік, з якою не так давно зв'язав свою долю Долганов, готується до дипломатичної місії. Їй доручено кріпити дружбу з одним з головних стратегічних партнерів України - Польщею. Офіційного підтвердження цієї інформації в МЗС УП отримати не вдалося, однак цю новину підтвердили численні джерела в Польщі.

Кажуть, що офіційна Варшава вже одного разу відмовила в агремані меру Львова Куйбіді. Якщо піде друга відмова з боку Польщі, "любимий стратегічний партнер" може це неправильно зрозуміти.

Саме тому полякам довелося погодитися на амбасадоршу з незвичайним для дипломата прізвищем (українська преса вже писала, що прізвище пані Станік за неприємним збігом обставин означає польською мовою предмет жіночого туалету. Верхній.)

До речі, з джерел, близьких до МЗСу, стало відомо, що там згадали про доволі успішне дипломатичне минуле Долганова. Не виключено, що йому запропонують роботу одного з секретарів посольства, який займається пресою. Коротше, посаду прес-секретаря посольства.

Відхід з української політичної арени Долганова з дружиною допоможе замовчати скандал, що був вибухнув в пропрезидентському стані між генпрокурором Потебеньком і сім'єю Долганових-Станік.

Не так давно Потебенько навіть був змушений виступити з відкритою заявою після того, як Долганов "пропісочив" його сина в програмі "Зона правди", яка частенько використовувалася оточенням гаранта проти його опонентів. І ось уперше була використана проти його прихильника.

Сам Генпрокурор пояснив завзяття Долганова початком розслідування карної справи про перевищення службових повноважень посадовими особами Міністерства юстиції України і Державної виконавчої служби, підлеглої цьому відомству.

"Як відомо, міністром цього відомства працює дружина В.Долганова, який не міг не бути стурбованим таким розвитком розплутання правопорушень у відомстві своєї родички. У цьому довелося пересвідчитися, коли Президент НТКУ В.Долганов напередодні виходу в ефір вказаної програми наніс візит генеральному прокурору, під час якого намагався добитися закриття справи. Після того як його наміри не досягли успіху, він, використовуючи службове становище, через підвідомче йому телебачення випустив в ефір програму, що дезінформувала своїм змістом громадськість", писав тоді Потебенько у відкритій заяві.

До речі, пояснюючи крок Кучми, спікер президента Олександр Мартиненко підкреслив, що всі рішення, в тому числі і по Долганову, президент приймав самостійно. Тобто, не під тиском якихось обставин або, не дай Бог, вимог. Йому також було складно пояснити, чому звільнення відбулося саме в понеділок.

На думку Мартиненка, телебачення при Сторожуку буде "державним, не партійним, …якмога більш об'єктивним і якмога менш суб'єктивним". "І буде освітлювати діяльність всіх гілок влади - це головне."

З ним не зовсім згоден директор Інституту політики Микола Томенко. Відставка Долганова - спроба президента Кучми "ефективніше використати інформаційний ресурс національного телеканалу", переконаний він.

"Зараз ведення інформаційних воєн в стилі Долганова стало неефективним, про що свідчить і низький рейтинг інформаційних програм УТН, і президент це розуміє. І хоч перший національний і зараз не буде транслювати "Мороза або Тимошенко з ранку до вечора", але формат передач зміниться", вважає Томенко.

Швидше усього, показ Кучми дещо скоротять, наскільки це дозволить, як його прийнято називати, "головний глядач країни". А погляди шістдесятирічного з хвостиком президента, не дивлячись на відповідні моменту заяви, змінити непросто.

Присутність держави - це новини про те, як він приймає вірчі грамоти, звіти про "паркетні зустрічі" і демонстрація його задоволеної фізіономії на концерті юних талантів. Трансляція його нескінченних і нудних промов, короткі агресивні витримки з прес-конференцій. І вічна поза "футболіста" на зустрічах з главами держав, яка демонструє його затислість і невпевненість в собі.

Прихована реклама близьких до президента партій і вирвані з контексту новини про опонентів. Хороший Кучма і поганий парламент. Добрий президент і безвідповідальна опозиція. Щирий гарант і весь світ, готовий оббрехати світлий образ вождя.

Все це ми ще побачимо. Все це буде мало відрізнятися від Долганівського телебачення. Хіба що, як каже багато хто із спостерігачів, "спокійніше і стриманіше".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування