Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому рейтинг "Нашої України" нижчий за рейтинг Ющенка?

Понеділок, 10 грудня 2001, 11:36
Популярність Ющенка, як і раніше, висока, і поки не має наміру падати. Хоча його власний рейтинг вищий за рейтинг очолюваного ним блоку. За даними соцопитування центру Разумкова, Ющенко набирає зараз близько 23%, "Наша Україна" - 17%.

І це рекорд, тому, що комуністів підтримують 16% респондентів. Президент центру Анатолій Гриценко зазначає, що якщо до виборів рейтинг Ющенка не впаде, уперше в Україні перемогу отримають не комуністи.

Більш низька, в порівнянні з особистим рейтингом, популярність блоку "Наша Україна" пояснюється, мабуть, лише одним - націонал-демократичну і ліберальну ідеологію, які найближчі екс-прем'єру, підтримують, в загальній кількості, усього близько 10% опитаних.

Крім того, напевно, не всі вірять, що Ющенко справиться з такою широкою коаліцією, а багатьох лякають надто праві, або навпаки, пропрезидентські сили з оточення екс-прем'єра.

Згідно з опитуваннями, блок Ющенка, як і очікувалося, найпопулярніший в західних областях України - там за нього готові голосувати, в середньому, більше 46% населення, в центральних і північних областях рівень його підтримки коливається біля 17%, на півдні - близько 7%, на сході за Ющенка сьогодні віддали б свої голоси лише 5% виборців.

 
 
6 "прохідних" партій

Отже, поки до парламенту проходять (тобто набирають 4 %) 6 партій - блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Комуністична партія України, політичне об'єднання "Жінки за майбутнє", Партія зелених України, блок "За єдину Україну", СДПУ(О).

Дещо інші підсумки вийшли у "Социса" пару тижнів тому. Там в списку "прохідних" немає ТУНДРи, зате є інші партії.

Експертів, насамперед, здивував результат "Жінок за майбутнє ", які уперше фігурують в опитуваннях центру. "У них є потенціал увійти в парламент "на всіх парах". Тепер їх електорат на 88% складається з жінок", - говорить Гриценко.

Жінки покривають весь південний схід з середнім результатом в 8%, трохи менше їх знають в Житомирській і Чернігівській областях - 7%, у Львові - 4%, а у Києві і іншій частині України жінкам ще треба виборювати свою популярність.



 
 
Хто в Україні найвідоміший?

Крім Ющенка, якого повністю підтримує кожний п'ятий, а окремі його дії ще і кожний третій, в народі популярний прем'єр Анатолій Кінах. У загальній кількості, ті чи інші його дії підтримують більше 55% опитаних.

Кучма займає 4 місце в списку найпопулярніших політиків, правда, він може розраховувати лише на симпатію кожного десятого українця. Проте в чорному списку політиків-"нелюбимчиків" Кучмі відведене призове третє місце з пристойним результатом - 40%. Більше аніж президента в країні не люблять лише представниць слабкої статі, які не входять до об'єднання "Жінки за майбутнє" - Юлію Тимошенко (54%) і Наталію Вітренко (45%).

 
 
Не люблять в народі Петра Симоненка (40%), Олександра Мороза (40%), Григорія Суркіса (34%), Івана Плюща (33%), Геннадія Удовенка (32%), Віктора Медведчука (31%) і Михайла Потебенька(31%).

Зате ці люди можуть похвалитися тим, що їх "кожна собака з підворітні" знає.

А ось окремі ключові особи майбутніх виборів все ще викликають знизування плечима.

Люди не знають, наприклад, хто такий глава ющенківського штабу Петро Порошенко (62,7% відповіли, що не знайомі з таким прізвищем), лідера Аграрної партії України Михайла Гладія не знає 60,1%, лідера партії "Демократичний союз" Володимира Горбуліна - 56,4%, екс-лідера "Демсоюзу" Олександра Волкова - 53,4%, лідера партії "Яблуко" Михайла Бродського - 47,9%, главу ДПАУ, лідера Партії регіонів Миколу Азарова - 46%, главу адміністрації президента Володимира Литвина - 44%.

Заради об'єктивності, варто відзначити, що ще менше суспільство знайоме з тими, хто мусить його захищати. Силовиків в Україні – главу СБУ, МВС і міністра оборони - не знають від 61 до 63%.

До речі, соціологія доводить, що пам'ять у людей коротка. Зараз, через три з половиною роки після виборів 1998 року, добре пам'ятають, за кого голосували лише прихильники комуністів і Руху. Про всі інші партії, окрім СДПУ(О) і зелених, не пригадали і 3% виборців.

В ході соціологічного опитування з 25 листопада по 5 грудня соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова було опитано 2 тисячі респондентів у всіх регіонах України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування