Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комісія по справі Гонгадзе наполягає на створенні Радою Європи міжнародної слідчої комісії. АЖУР знайшов живого вбивцю Георгія Гонгадзе

Четвер, 13 грудня 2001, 20:37
Прес-реліз, 13 грудня 2001 року

Тимчасова спеціальна слідча комісія Верховної Ради України у справі Георгія Гонгадзе та з інших резонансних справ наполягає на створенні міжнародної слідчої комісії у справі вбивства журналіста Гонгадзе та побиття народного депутата Олександра Єльяшкевича.

Як перший крок у створенні такої комісії вона розцінює проведення за сприянням Ради Європи - у відповідності до чинного законодавства України - міжнародної експертизи "таращанського тіла" та експертизи записів колишнього охоронця Президента України Миколи Мельниченка в частинах, що стосуються Гонгадзе та Єльяшкевича.

Про це йдеться у проекті звернення до Ради Європи, зокрема її Парламентської Асамблеї та Моніторингового комітету ПАРЄ, розглянутому на засіданні Тимчасової слідчої комісії у четвер, 13 грудня. Комісія також вирішила в цьому документі поінформувати структури РЄ про повне ігнорування вищим керівництвом України рішень Ради Європи, ухвалених щодо України.

На своєму засіданні комісія заслухала представників петербурзької фірми АЖУР (Агентство журналістських кримінальних розслідувань, Росія), переглянула у присутності журналістів відеофільм "Шампанське для покійника", підготовлений для російського телеканалу ОРТ за участю представників фірми, та заслухала пояснення представників АЖУРу Андрія Бакуніна й Олександра Горшкова щодо окремих даних журналістського розслідування.

Відповідаючи на запитання, хто був ініціатором розслідування АЖУРУ щодо зникнення Гонгадзе, хто фінансував фільм і кому надавався звіт про зроблене, Бакунін сказав, що у вересні 2000 року - невдовзі після зникнення Георгія замовником розслідування виступила незалежна агенція IREX ProMedia, яка діє в Україні.

З лютого по квітень минулого року замовником розслідування був лідер НДП, колишній мер м.Дніпропетровськ, екс-прем'єр-міністр України, нині міністр транспорту Валерій ПУСТОВОЙТЕНКО. За словами Бакуніна, у травні-червні і з серпня минулого року й донині журналістське розслідування АЖУР "здійснює за свої кошти".

Голова комісії Олександр Жир нагадав, що нещодавно Пустовойтенко, посилаючись на матеріали АЖУРу, заявив, що йому відомі виконавці вбивства Гонгадзе. Звертаючись до представників агентства, Жир запитав, чи передавав АЖУР українському міністру матеріали, спираючись на які він би міг так заявляти, Бакунін відповів, що такі матеріали "не передавав", а лише навесні 2000 р. надавав йому звіти про роботу, однак говорив, що ця інформація "дозволяє робити певні процесуальні кроки".

Бакунін також повідомив комісії, що один з двох бандитів, щодо яких свого часу в Україні поширювалася іноформація, що вони бачили вбивство журналіста, а саме "Матрос" живий і нині, як встановлено журналістами АЖУРу, мешкає в Дніпропетровську. Бакунін повідомив, що фото цієї особи було показане заступником генерального прокурора України Олексієм Баганцем журналістці ОРТ і ним же було сказано, що кличка цієї людини – "Матрос". Однак він "не повністю впевнений в цій інформації".

За словами представника АЖУР, під час журналістського розслідування робота агентства зводилася до трьох моментів: історії створення газети "Українська правда", засновником якої був Гонгадзе; період 15-16 вересня 2000 р.; виявлення тіла в Таращі.

При цьому Бакунін звернув увагу комісії на те, що Георгій займався не лише діяльністю, пов'язаною з "УП", але й займався іншою інтернет-діяльністю на анонімних сайтах, на яких вміщував інформацію "компрометуючого характеру" щодо деяких осіб. Він та Горшков вважають, що ця діяльність і могла стати причиною смерті Гонгадзе. Однак, представники фірми не змогли дати відповідь на запитання члена комісії Віктора Шишкіна, на яких сайтах вміщувалася ця інформація та кого вона стосувалася, пославшись на те, що вона "не є однозначною" і повідомлена українськими журналістами.

За словами представників російської фірми, про це відомо головному редактору "УП" Олені Притулі.

Бакунін також сказав, що, за їхньою інформацією, матеріали проти Євгена Марчука та Олександра Волкова на сайті "УП" "деколи вміщувалися проти волі Гонгадзе". Він висловив припущення, що це був "цілеспрямований ланцюжок для відсікання спонсорів".

Він також повідомив, що джерела інформації, яку було повідомлено на засіданні комісії знаходяться "не в правоохоронних органах і не в СБУ".

Жир оголосив, що наступне засідання парламентської Тимчасової спеціальної слідчої комісії відбудеться у вівторок, 18 грудня.

Прес-служба Тимчасової спеціальної слідчої комісії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування