Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойовики "Аль-Каїди" здалися у полон

Субота, 15 грудня 2001, 13:23
У ніч з п'ятниці на суботу бійці пуштунських племен за підтримки американських загонів спецпризначення знову штурмували печери у районі Тора-Бора. За останні години у цій місцевості було скинуто приблизно 200 бомб. За останнім повідомленнями з Афганістану, 50 бійців "Аль-Каїди" залишили печери і здалися в полон.

Пуштунські командири кажуть, що найближчим часом всі полонені будуть передані американським військовим для допиту. У Пентагоні вважають, що у гірських ущелинах продовжують переховуватися від 300 до 1000 соратників бен Ладена.

Однак де знаходиться сам терорист №1, у Пентагоне не знають і досі. Це був вимушений визнати керівник військовою операцією США в Афганістані генерал Томмі Френкс. З його слів, стосовно місцезнаходження бен Ладена є багато суперечливої інформації, частина з якої вказує на те, що він знаходиться у Тора-Бора, а частина на те, що він у Пакистані.

"Ми не знаємо того, чого не знаємо, але наші зусилля зосереджені на запеклій битві у районі Тора-Бора", - підкреслив Френкс. З його слів, сили афганської антиталібської коаліції добилися у цьому районі "послідовного прогресу".

Зі слів генерала Френкса, бойовики "замкнені" у двох паралельних гірських долинах Агам і Вазір, що протяглися з півночі на південь у напрямі від Джелалабаду до кордону з Пакистаном. З одного боку наступ на них ведуть загони антиталібського фронту, з іншого - виставлені заслони пакистанських військ, які намагаються не допустити втечі терористів на сусідню територію.

Проте, Томмі Френкс додав, що Пентагон розробив "певний план" на випадок захоплення Усами бен Ладена або інших керівників "Аль-Каїди" і "Талібану". Однак деталі плану він розкрити відмовився, хоча вказав, що у США є можливість утримувати затриманих терористів на території Афганістану. Зокрема, відзначив Френкс, це можна робити у таборі "Райно", створеним морськими піхотинцями у районі Кандагара або ж в аеропорту Кандагара, який також знаходиться під контролем морської піхоти США.

Крім того, зі слів генерала, затримані можуть бути переправлені на борт одного з американських кораблів, що знаходяться у регіоні. Френкс підкреслив, що хоч він не може сказати, яким чином вчинять з тим чи іншим полоненим, у будь-якому випадку, "вони будуть знаходитися в одному з цих трьох місць".

НТВ.Ру

Читайте також:

* Через три місяці після теракту знесуть залишки веж ВТЦ
* Солдати США вчергове впустили бен Ладена
* Американці палять Афганістан напалмом й енергетичною зброєю
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування