Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бен Ладена дістануть з могили?

Середа, 26 грудня 2001, 14:42
Припущення про можливу смерть бен Ладена ростуть як сніжний ком. Услід за президентом Пакистану Первезом Мушаррафом і газетою "Пакистан обзервер" такого 'ходу подій вже не виключають джерела в американських військових колах. Проте, думки військових США розділилися.

У вівторок газета "Пакистан Обзервер" опублікувала інтерв'ю одного з керівників "Аль-Каїди", в якому зазначалося, що бен Ладен помер внаслідок невиліковної хвороби легких у середині грудня. Саудівський мільйонер ніби був похований в одному із укріплень Тора Бора у присутності 30 найближчих соратників.

Інформація про смерть бен Ладена була сприйнята американцями. На думку офіційного представника інформаційного центра антитерористичної коаліції Кентона Кейта, відомості про загибель бен Ладена мають під собою грунтовні підстави. Проте, на відміну від пакистанців, вони вважають, що терорист N1 помер не природною смертю, а загинув внаслідок дій американської авіації.

"Район, де в останній раз бачили бен Ладена, - заявив Кейт, - останнім часом був підданий потужним бомбардуванням, і якщо він виявився у числі загиблих, то у цьому нічого дивного немає".

Разом з тим, США поки не планують припиняти полювання за бен Ладеном. Швидше навпаки, пошуки живого або мертвого терориста будуть посилені.

Найближчим часом у район Тора Бора будуть перекинені додаткові сили морської піхоти. Очевидно, їм доведеться обстежити підземелля украплень фортеці на предмет виявлення можливої могили бен Ладена. Як пояснив генерал Томмі Френкс, пошуки Усами бен Ладена будуть продовжуватися доти, доки не буде з точністю встановлена його смерть. Очевидно, що єдиним же вагомим доказом кончини терориста будуть його залишки.

Проте, одним обстеженням Тора Бора пошуки бен Ладена не обмежаться. Як повідомляє впливова газета "Вашингтон таймс", деякі американські високопоставлені військові схиляються до думки, що бен Ладен все ж таки живий.

Заяви про його смерть - дезинформація з метою знизити шал пристрастей навколо його пошуків. За даними анонімних джерел у Пентагоні, на які посилається газета, терористу вдалося покинути територію Афганістану і за допомогою пакистанських кораблів морем втекти у невідомому напрямку.

Проте, ця невідомість вельми умовна. Як не раз відмічали США, бен Ладен цілком міг перебратися у Йемен. Очевидно, у Пентагону також є підстави довіряти цій версії. Зокрема, США вже попросили у влади Йемена дозвіл на розміщення морських піхотинців для участі у спільних антитерористичних операціях.

Крім того, згідно з дипломатичними джерелами, Вашингтон запропонував йеменцям створити робочу групу по боротьбі з екстремізмом, кістяк якої склали представники ЦРУ.

Вся плутанина навколо життя і смерті Бен Ладена говорить тільки про одне. Ніхто на даний момент не може дати однозначної відповіді на питання, чи живий терорист чи мертвий. Тим часом, від нього залежить весь подальший хід антитерористичної операції. Зі смертю бен Ладена відпадає необхідність подальшої присутності американців у регіоні, а також проведення військових операцій в інших країнах. Саме тому Ісламабад так посилено наполягає на версії його загибелі.

Незабаром до пакистанців можуть приєднатися самі афганці, яких не особливо влаштовує тривала присутність американців. У свою чергу для Пентагона живий, а тим більше мертвий голова "Аль-Каїди" відкриває можливість розширити масштаби антитерористичної операції за рахунок неугодних режимів в Іраці, Сомалі й ряді країн. Внаслідок цих причин інформаційне протиборство за життя і смерть Бен Ладена найближчим часом може тільки посилиться.

Однак не факт, що все це дійсно буде мати відношення до Бен Ладена.

Газета.Ру

* Бен Ладена дістануть з могили?
* "Аль-Каїда" має всі необхідні матеріали для створення радіоактивної бомби
* Американці відрізають пальці загиблим талібам
* Америка буде бомбити Пакистан
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: