Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комуністи не збираються блокуватися з іншими лівими і візьмуть більше половини всіх голосів

Субота, 5 січня 2002, 11:16
У Києві в суботу проходить позачерговий з'їзд Комуністичної партії країни, присвячений обговоренню передвиборчих питань.

На порядку денному позачергового VI (XXXIV) з'їзду КПУ - питання підготовки до майбутніх 31 березня 2002 року виборам народних депутатів і органів місцевого самоврядування.

З'їзд планує затвердити передвиборну програму партії "Комуністи переможуть - України виграє!", а також політичне звернення до народу. З'їзд також планує обговорити й затвердити список кандидатів у народні депутати від Компартії за загальнодержавним багатомандатним виборчим округом.

Також є намір розглянути питання про рішення Конституційного суду від 27 грудня минулого року про визнання неконституційними указів Президії Верховної Ради України, якими у серпні 1991 року була заборонена діяльність КПУ, зареєстрованої 22 липня 1991 року. На з'їзді присутній 289 делегатів.

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко називав завданням партії у передвиборній кампанії отримання більше за половину депутатських мандатів у Верховній Раді, що дозволить зайняти керівні пости у парламенті і сформувати уряд.

Виступаючи у суботу у Києві на з'їзді КПУ, Симоненко заявив про необхідність формування ставлення до Компартії, як партії, яка "єдино послідовно опозиційна до правлячого режиму".

Симоненко впевнений, що на виборах боротьба буде носити "запеклий характер". З його слів, комуністи "повинні забезпечити вільне волевиявлення народу на користь демократії".

При цьому лідер КПУ висловив думку про неможливість виступу всіх лівих сил єдиним блоком на парламентських виборах у березні 2002 року.

Зокрема, з його слів, Комуністична партія працівників і селян (лідери - Олександр Яковенко і Володимир Моїсієнко) і Комуністична партія України (оновлена) (лідер - Михайло Савенко) знаходяться "на утриманні різних структур і, ймовірно, створені за проектами адміністрації президента".

Симоненко також висловив думку, що в основі союзу КПРС і Селянській партії України (лідер - Сергій Довгань) лежать особисті амбіції їх керівників. Зі слів лідера Компартії, жодна з цих партій не готова виконувати узгоджену з Комуністичною партією України програму, оскільки вони "не дотримуються принципу демократичного централізму".

"За певних успіхів такого гіпотетичного блоку на виборах це ні до чого, крім ослаблення політичної ролі Компартії, не приведе", - заявив він.

"Небезпека розколу лівого рушення полягає у тому, що при організації нових партій знекровлюється провідна партія, а організаційне об'єднання на час виборів з колишніми однопартійцями не дає результатів у вигляді нарощування базового електорату провідної партії", - зазначив лідер комуністів.

Разом з тим, відзначив Симоненко, це не означає, що КПУ не буде координувати свої зусилля у боротьбі за інтереси трудящих як у ході нинішньої виборчої кампанії, так і у парламенті майбутнього скликання. Зокрема, повідомив він, на поточному тижні відбулася зустріч з керівництвом Соціалістичної партії України, присвячена обговоренню цих питань.

Говорячи про висунення кандидатів, Симоненко назвав головним критерієм їх відбору професійний рівень, популярність, політичну активність і стійкість. Лідер КПУ зазначив, що Компартія повинна рекомендувати до участі у роботі окружних і дільничих виборчих комісій приблизно 60 тисяч своїх представників.

У своєму виступі лідер комуністів зазначив, що за період після 5-го з'їзду КПУ провела "значну" роботу. Він назвав "переконливою перемогою" завершення "десятирічної боротьби за скасування антиконституційних указів" президії Верховної Ради УСРР про заборону діяльності Компартії.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування