Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У виборах планують взяти участь мінімум 49 партій

Неділя, 6 січня 2002, 17:35
Два виборчих блоки і 43 партії подали кандидатури своїх представників до Центральної виборчої комісії для включення до складу окружкомів. Про це заявив на прес-конференції в неділю у Києві глава ЦВК Михайло Рябець.

З його слів, правом на обов'язкове включення своїх представників до складу окружних виборчих комісій скористалися всі 17 партій, що подолали 4% бар'єр на минулих парламентських виборах або що мають свої фракції у нинішньому парламенті.

Зокрема, 10 з них зробили подання своїх представників у всі 225 виборчих округів. Це Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", Компартія України, Народно-демократична партія, партія "Демократичний союз", Партія зелених України, "Яблуко", Український Народний Рух, Соціал-демократична партія України (об'єднана), Соцпартія, Українська партія "Єдність".

Ще 7 партій з 17 претендують на трохи менше представництво в окружних комісіях. Так, Народний Рух України подав заявки на представництво в 224 окружкомах, Партія регіонів - в 218, "Солідарність" - в 217, партія "Реформи і порядок" - в 216, "Трудова Україна" - в 211, Прогресивна соціалістична партія України - в 201, "Громада" - в 190.

Зі слів Рябца, на кожне з вакантних місць, що залишилися в окружкомах претендує в середньому 3 партії або блока. Серед інших, свої заявки на включення кандидатур подали "Народний Рух України за єдність" - в 220 окружкомів, Всеукраїнське політичне об'єднання "Жінки за майбутнє" - у 217, виборчий блок "Команда озимого покоління" - в 203, Селянська партія України - в 197, Демократична партія України - в 195, Всеукраїнське об'єднання лівих "Справедливість" - в 191 окружну виборчу комісію. Найменшу кількість заявок подали Республікансько-християнська партія - 4 і Всеукраїнське об'єднання християн - 8.

Останньою подала свою заявку партія "Вперед, Україно!" - за півгодини до закінчення терміну, о 23.30 4 січня.

Крім партій, що мають право на обов'язкове представництво в окружкомах, на включення своїх представників до окружних комісій претендують 26 політичних партій і 2 виборчих блоки ("Команда Озимого Покоління", що об'єднує чотири партії, і "Руський блок", в який входить дві партії). Разом з тим, зі слів глави ЦВК, Партія пенсіонерів України, що подала 4 заявки, згодом їх зняла.

Таким чином, у виборах-2002 візьме участь не менше 49 партій.

Рябець нагадав, що жеребкування зі включення до складу окружкомів представників політичних партій і виборчих блоків, що не подолали 4%-ий бар'єр на виборах у 1998 році і не маючих своїх фракцій в нинішньому складі Верховної Ради, відбудеться в Центрвиборчкомі у понеділок, 7 січня. З його слів, питання про розподіл керівних посад в окружкомах буде вирішуватися після жеребкування, але склад окружкомів буде затверджений ЦВК не пізніше 9-го січня.

У той же час, зазначив Рябец, ЦВК збирається докласти всіх зусиль для того, щоб всі партії, і, насамперед, ті, що мають право на обов'язкове представництво в окружкомах, мали "більш або менш" пропорційне представництво в керівництві окружних комісій.

Він також повідомив, що 11 січня ЦВК планує провести селекторну нараду з керівництвом окружкомів, а також представниками місцевих органів влади і структур, які зобов'язані забезпечити нормальну роботу окружкомів. Крім того, 16 січня Центрвиборчком планує провести семінар для керівників окружкомів.
У багатомандатному окрузі, за яким обираються 225 депутатів за пропорційній системою, функції виборчкому виконує ЦВК.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування