Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарас та Андрій Чорноволи в прямому ефірі Бі-Бі-Сі

П'ятниця, 1 лютого 2002, 09:55
Депутат парламенту Тарас Чорновіл вважає, що його брата Андрія використовують від час виборів опоненти покійного батька. Зустріч в прямому ефірі української служби Бі-Бі-Сі синів покійного лідера Руху В'ячеслава Чорновола - депутата українського парламенту Тараса Чорновола ("Наша Україна) та Андрія Чорновола (виборчий блок "Народний Рух України").

Інтерв'ю провів Ростислав Хотин.

Бі-Бі-Сі: З нами на прямому зв'язку Тарас Чорновіл та його брат Андрій Чорновіл. Тарас зараз перебуває у Львові, Андрій - у Києві. Чесно кажучи, ні Андрій, ні Тарас не висловлювали великого бажання бути в ефірі разом, але ми будемо делікатними - братських двобоїв нам не потрібно. Наскільки зрозуміло з преси, суто людські стосунки між братами є доволі приязними. Я прошу обох це задекларувати. Тарас Чорновіл?

ТАРАС ЧОРНОВІЛ: Я мушу з сумом констатувати, що після того, що сталося, наші відносини припинилися. Я не маю якогось жалю за Андрієм, мені боляче за те, що його зуміли так використати люди, які дуже серйозно причетні і до руйнації Руху, і до тероризування В'ячеслава Чорновола.

А якщо врахувати тих, хто йде в блоці "Народний Рух України", - ті сили далекі від демократії. Ті люди, що там ідуть, - то прямі спадкоємці тих каґебістських структур, що переслідували В'ячелава Чорновола ще в 70-і роки. Не мав би син В'ячеслава Чорновола іти в одній компанії з тими людьми, які нищили його рідного батька.

Бі-Бі-Сі: Андрію, що ви можете відповісти? Чи ви маєте якісь претензії до свого брата?

АНДРІЙ ЧОРНОВІЛ: Які я можу мати до нього претензії? Він має право на свою власну точку зору і її висловлює. У мене своя точка зору. Кажуть, що ми опинилися по різні сторони барикад. Абсолютно ні. Барикади Руху немає. Вона розчинилася у "своїй Україні".

Просто влилася в химерну структуру кланово-олігархічних інтересів під такою гордою назвою "Наша Україна". Рух перестав існувати. Там Костенко з Удовенком хочуть когось об'єднувати. Невідомо, кого об'єднувати - вісім чоловік з однієї сторони, які пролізли в прохідну частину блоку Ющенка, вісім чоловік - з іншої сторони, Костенка. Цих Рухів уже не існує.

Бі-Бі-Сі: Тарасе Чорноволе, справді, закидають Народному Рухові Геннадія Удовенка, що він пішов у "Нашу Україну", розчинив цей "бренд" в досить розмитому, широкому блоці Ющенка. Що ви можете на це відповісти?

ТАРАС ЧОРНОВІЛ: Однозначно, що не зі створенням блоку "Наша Україна" почалась катастрофа Руху. Рух почав гинути і занепадати із загибеллю В'ячеслава Чорновола. Іншого такого лідера ні в Русі, ні в національно-демократичному крилі не було.

Але однозначно те, що кінцеву руїну Народного Руху України спричинив, як на мене, сам Богдан Бойко. Він довів поняття Руху до абсурду. Андрій говорить про якісь кланово-олігархічні інтереси. Чи ж не Рух Бойка якраз і є уособленням цих інтересів? Сам навіть той фарс, записаний майором Мельниченком, моєї розмови з президентом, де явно проглядаються моменти інспірації з його кабінету з вулиці Банкової в Києві появи третього Руху, марґіналізації і нищення Руху як політичної сили - більш ніж достатньо зрозуміло.

Говорити, що з входом в блок Ющенка Рух розчиняється і нищиться, - це абсурд. Рух почав зникати дуже давно. Сьогодні можна зберегти принаймні тих людей, ту основну політичну наснагу, яка на ними стоїть, ввівши їх в якусь іншу політичну силу, серйознішу силу, яка побудована на основах націонал-демократії. На превеликий жаль, очевидно, що "Наша Україна" такою не стане. Там дійсно в мене є також багато застережень.

Але пройдуть вибори - і після виборів можна буде спокійно оглянутись, постаратися зробити нормальне національно-демократичне об'єднання. До речі, мене просто захоплює, що я вперше від Андрія Чорновола, свого брата, чую політичні лозунги, які я у своєму житті від нього не чув. Але, на превеликий жаль, ці слова я вже чув не один раз, від Богдана Бойка, від Сергія Конєва, від багатьох людей з того середовища. Дуже зле, що він говорить чужими словами.

Бі-Бі-Сі: Тут є запитання до Андрія Чорновола: справді багато хто Вам закидає, що політиком Ви стали кілька тижнів тому буквально напередодні, незадовго до парламентських виборів... Як Ви можете пояснити - чому Ви пішли в політику?

АНДРІЙ ЧОРНОВІЛ: По-перше, дивитися як нищаться Рухи - по суті втрачається Рух, який очолював мій батько. Він повністю вже втрачений. Там є купка депутатів - один погрожує повіситися, інший - самоспалитися. Після створення "Нашої України" і входження її в парламент наступним буде вихід, наприклад, на трибуну (депутата), обмотаного динамітом, з погрозами підірватися, якщо його не зроблять спікером.

Тобто, Руху немає - боляче було на це дивитися, на цю клоунаду, на цю параною, яка відбувається в цьому блоці, де є люди, які себе називають рухівцями... Це і зіграло вирішальну роль. А друге, я вважаю, що для політика сорок років - це розквіт, 65 - це занепад політичний і кінець кар'єри політика.

Бі-Бі-Сі: Ще одне запитання до Андрія: багато оглядачів звертають увагу на те, що такі легендарні рухи, як "Солідарність" в Польщі, "Саюдіс" в Литві, Народні Фронти в Латвії, Естонії, Молдові, Азербайджані або взагалі вже не існують, або вони маргіналізувалися. Ви бачите серйозну політичну перспективу для Народного Руху України?

АНДРІЙ ЧОРНОВІЛ: Ну, звичайно, перспектива є серйозна. По суті залишилася єдина сила. Два тих Рухи - Костенка й Удовенка - вони розчинилися, їх вже немає. Це купка людей, які просто хочуть свої сідниці втримати в парламенті чи засунути їх в парламент. Їх вже не існує! А існує Рух десятилітньої давності - просто треба почати... ну, не з чистої сторінки, а зі славних традицій національно-патріотичного руху. Тобто єдина сила, яка це може зробити - це виборчий блок "Народний Рух України".

Бі-Бі-Сі: Чому Ви до цього нині прийшли, а не раніше?

АНДРІЙ ЧОРНОВІЛ: Ну, Ви бачите, я працював лікарем - лікар лікує хворих людей, а політик - хворе суспільство! Тут професії подібні, так би мовити. Зрештою, в тих Рухах Удовенка й Костенка дехто називає себе політиками, хоча займаються самим справжнісіньким політиканством. Грань між політикою і політиканством дуже тонка і її легко переступити.

Бі-Бі-Сі: Тепер у мене запитання до Тараса Чорновола. Ви раніше зверталися кілька разів до українських правоохоронних органів з тим, аби розслідувати обставини і причини загибелі В'ячеслава Чорновола... Якою є ситуація з розслідуванням нині?

ТАРАС ЧОРНОВІЛ: Мало того, що я звертався, так і ще проводив і своє власне розслідування, і з нього є два висновки. Перший висновок: це в принципі не міг бути нещасний випадок! Однозначно це є вбивство тому, що це доведено абсолютно всіма експертними оцінками. І другий висновок: правоохоронні органи - і СБУ, яке фактично люди, які його тоді очолювали, є сьогодні з Андрієм в одному блоці, і Міністерство внутрішніх справ, і Генеральна прокуратура робили все для того, аби приховати справжній склад злочину, приховати його і не розслідувати, що наводить на дуже великі підозри.

Я як політик не маю права чи реальних прямих доказів стверджувати, хто конкретно винен в загибелі Чорновола, хто дав наказ вивести цей КАМАЗ на ту дорогу - хоча свої здогади в мене є. На сьогоднішній день справа в черговий раз заблокована.

Коли весною в березні місяці ми проводили потужні опозиційні акції, нам вдалолся паралельно добитися відновлення розслідування справи про вбивство В'ячеслава Чорновола. Більше того, тоді нею вперше зайнялася Служба Безпеки України. А коли активність опозиції стихла, в липні мені було надіслано повідомлення, що кримінальну справу закрито.

Ні один з нових елементів розслідування, ні одне з чергових звинувачень чи запитань не дістало своєї відповіді - в тому числі й ті, так звані, "відеокасети Марчука". Тому можна стверджувати однозначно, що це вбивство - вбивство політичне. А що стосується нинішньої заяви Андрія Чорновола про те, що там Удовенко десь пересідав, - знаєте, це є повтор слів Бойка. Андрій знову розказує чужі слова, але із запізненням на два роки. Два роки назад-два з половиною Бойко робив ті самі твердження. Було доведено, що це є абсолютні вигадки.

Бі-Бі-Сі: В мене запитання до Андрія Чорновола. Ви якраз сьогодні (у четвер) заявили на прес-конференції, що звернетеся до Генпрокуратури щодо загибелі вашого батька В'ячеслава Чорновола... Чому саме зараз? Чому не рік, два тому, наприклад?

АНДРІЙ ЧОРНОВІЛ: Ну бачите, справа не закрита, там багато темних плям, вона замовчується. З'являються деякі публікації, які... просто мені на очі потрапила газета якраз, де там і зникнення Кудрі, цього водія, зникнення експедитора. Справа шита білими нитками, ну, а якщо вона не завершена, ця справа, хтось має її підняти.

Тарас, я знаю, рік тому відкривав знову повторну карну справу, домагався в Генпрокуратури відкрити повторне слухання цієї справи, і я також вирішив, що ця справа, вона не вирішена досі, треба розставити крапки над "і"...

Бі-Бі-Сі: І останнє в мене запитання до двох братів Чорноволів - Тараса Чорновола, який зараз перебуває у Львові, і Андрія Чорновола, який перебуває у Києві: чи не символізуєте ви, брати Чорноволи, саму Україну? Сини дуже відомого, навіть легендарного українського політика, дисидента радянських часів, отже, нині Тарас Чорновіл у блоці "Наша Україна", де два Рухи, Андрій Чорновіл у списку блоку НРУ, основою якого є "Рух за Єдність", - чи не є це символом цієї пострадянської десятирічної України? України розділеної?

ТАРАС ЧОРНОВІЛ: Ви знаєте, не є, і я вам скажу, в чому суть справи. Україна сьогодні дійсно має не стільки навіть розколеність, скільки пригніченість і занепад.

І цей занепад, він заснований ще на тому, що існує це велетенське шоу брудної політики. Задурманювання людей, задурювання людей - це основна біда. Що стосується розколення, як там "брат на брата" люблять писати зараз статті, - та немає цього. Знаєте, мені навіть Андрія, кажучи по правді, зараз шкода, тому що він повторить долю і Дмитра Понамарчука, і багатьох, кого використовують і викидають на смітник потім дуже-дуже брудні політики.

Немає двох різних гілок, на яких ми стоїмо. "Наша Україна" - так, до неї можна висувати багато претензій. Що стосується блоку "Народний Рух України за Єдність", чи просто Народний Рух України, як він себе називає, це є звичайна дуже брудна фальшивка.

Бі-Бі-СІ: Андрію, що ви можете на це відповісти? Чи ви не символізуєте Україну?

АНДРІЙ ЧОРНОВІЛ: Що я можу на це сказати? Звичайно, грубий цинізм, тому що зі сторони брата... З моєї сторони ніяких компроматів, нічого на нього ніколи ні в пресу, ні в жовту пресу, ні в жовто-блакитну пресу не давав. З його сторони постійно лунають якісь докори на мою адресу, вивертання брудної білизни, те, що ми з ним говорили наодинці, стає... Наодинці, ніхто не чув - ні жучків не було, ні свідків, - те стає надбанням жовтої преси!

Це мене, звичайно, дуже прикро вражає, але тим не менше я не даю здачі у відповідь, я дотримуюсь тієї позиції, як старший брат, що йому прощається, оскільки він молодший брат. От і все.

Бі-Бі-Сі: Дуже дякую, нагадаю, що в прямому ефірі Української служби Бі-Бі-Сі були у Львові - народний депутат України Тарас Чорновіл і його брат Андрій Чорновіл у Києві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування