Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Солана попереджає Кучму про необхідність чесних виборів в Україні

П'ятниця, 22 лютого 2002, 12:24
Хав'єр Солана, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки, закликав Україну скористатися можливостями майбутніх парламентських виборів, що наближаються. Але в той же час в четвер на зустрічі за закритими дверима прямо застеріг президента Леоніда Кучму не маніпулювати голосами виборців.

Солана, візиту якого передували скарги про фізичне насильство щодо учасників кампанії, заявив після зустрічі з Кучмою, що "в демократичних країнах виборчий процес - це радісні часи". На брифінгу він заявив, що всі українці повинні зробити свій внесок в те, аби вибори виявилися "вільними, чесними та такими, що викликають довіру".

Коментарі Солани з'явилися якраз в той момент, коли західні уряди та неурядові організації прикладають небачених зусиль, щоб моніторити виборчу кампанію та голосування 31 березня. Крім звичайних груп спостерігачів з ОБСЄ, вже працюють або плануються до запуску ще понад 40 проектів, покликаних здійснювати спостереження за виборчим процесом, моніторити висвітлення кампанії в ЗМІ та уподобання виборців, навчати та допомагати місцевим спостерігачам і членам виборчих комісій, стимулювати громадські дискусії, навчати та мобілізувати виборців, навчати та допомагати журналістам, а також забезпечувати юридичну допомогу потерпілим партіям і кандидатам.

Проте кампанія рясніє скаргами. Деякі провідні партії стверджують, що національні телеканали відмовляються продавати їм рекламний час, друкарні відмовляються друкувати їх листівки, а місцева влада відмовляється здавати в оренду зали для проведення зустрічей з виборцями.

Одним із "заблокованих" виявився колишній прем'єр Віктор Ющенко, чий блок "Наша Україна", який грунтується на проєвропейській платформі, лідирує в більшості опитувань громадської думки. У понеділок увечері невстановлені особи увірвалися до рівненського штабу "Нашої України", розгромили офіс та побили співробітника штабу.

Стоячи поруч з Соланою, Кучма ще раз запросив іноземних спостерігачів, які, за його словами, є "єдиною" групою, яка "об'єктивно" оцінить вибори. Крім того, він спробував перекласти провину за проблеми виборчої кампанії на партії та блоки, що беруть в ній участь, заявляючи, що він "нагадав" пану Солані, що "вибори будуть настільки демократичними, наскільки демократичні ми самі".

Після зустрічі за закритими дверями Кучма з'явився з великою сльозою в лівому оці, а після виступу перед журналістами, ані він, ані Солана на питання не відповідали.

Незважаючи на очевидне напруження, місія Солани у Києві все ж виявилася більш дружньою і легкою в порівнянні з недавнім конфліктом між ЄС та Зімбабве, де президент Роберт Мугабе відверто давив на своїх опонентів. Кучма регулярно висловлюється на підтримку чесних та прозорих виборів і закликає українців працювати заради досягнення довгострокової мети - вступу до ЄС.

Критики Кучми кажуть, що він використовує переваги президентської посади, щоб полегшити виборчу кампанію для своїх союзників, урізаючи можливості своїх опонентів. На Заході репутація Кучми в минулому році серйозно постраждала після того, як колишній співробітник охорони обнародував викриваючі президента записи, зроблені в його кабінеті; в них, окрім всього іншого, містилися розмови про фальсифікацію парламентських довиборів, що відбулися в червні 2000 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: