Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРТИЗИ ЗАПИСІВ МЕЛЬНИЧЕНКА НЕ ДІЙСНІ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО СЛІДСТВА

П'ятниця, 8 лютого 2002, 18:21
Результати фоноскопічної експертизи записів майора Миколи Мельниченка, отримані у США, не "мають юридичного значення для українського слідства", заявив заступник генерального прокурора України Олексій Баганець в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Як раніше неодноразово заявляла Генеральна прокуратура України, доказами у карній справі можуть бути тільки ті, які були отримані у встановленому законом порядку", - сказав він.

Баганець зазначив, що згідно українському законодавству, легітимну для українського слідства експертизу може провести "компетентний експерт з відповідною ліцензією", який буде попереджений "про карну відповідальність за відмову від дачі висновку і відповідальності за дачу явно неправдивого висновку". Крім того, у встановленому законом порядку повинні бути відібрані експериментальні зразки для дослідження при експертизі.

Він нагадав, що Генпрокуратура України звернулася до США з проханням "надати всі записи, які є, й обладнання, на якому вони проводилися".

Зі слів Баганця, в Україні ще продовжується фоноскопічна експертиза записів, вилучених під час обшуків, а також наданих Генпрокуратурі тимчасовою парламентською слідчою комісією з розслідування обставин вбивства Георгія Гонгадзе.

Відповідаючи на питання агентства про можливе залучення до української карної справи даних американської експертизи, якщо такі будуть надані, Баганець зазначив, що це рішення може прийняти тільки слідчий. "Якщо він вважатиме, що записи мають значення для встановлення істини у справі, вони будуть залучені, якщо ні - то ні", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, у четвер у прямому ефірі радіо "Свобода" голова парламентської слідчої комісії з розслідування зникнення журналіста Гонгадзе Олександр Жир зачитав результати експертизи, проведеної у США відомим американським фахівцем Брюсом Кенігом. Отримані дані підтверджують автентичність плівок, зроблених колишнім майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті президента України Леоніда Кучми, в яких мова йде про Гонгадзе.

Зразки записів, надані на експертизу, "є оригіналом", "немає жодних змін і редагування звукової інформації" у 5 вказаних файлах, які стосуються розмов про Гонгадзе, процитував Жир переклад з англійського висновок американського експерту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:52
фотоWSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував збір далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Перекривали Керченський міст
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
Усі новини...