Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Економіка знову ховається в тінь

Вівторок, 19 березня 2002, 17:11
Так вважає Пинзеник. Доктор економічних наук, голова партії "Реформи і Порядок" на зустрічі з журналістами у Києві взявся аналізувати економічний стан України. І не погано так взявся.

Віктор Михайлович висловлюється дуже образно і вважає, що "барометр української економіки впевнено повернув до позначки "похмуро". А малося на увазі, що після двох років піднесення до 6 та 9,1 відсотка, уряд Кінаха знизив ВВП у січні-лютому 2002 року до 3,6 %.

Особливе занепокоєння викликає у Пинзеника "зниження економічної активності у промисловості (в 3 рази, 3,5 % проти 14,2 % у 2001 році!)". Додайте до цього "спад у добувній, легкій, хімічній і нафтохімічній промисловості, металургії та обробці металу", який відбувся протягом останніх років.

А причиною цього, на думку Пинзеника, є відродження призабутих за часи керівництва Урядом Ющенка традицій бартеризації економіки, коли значна її частина повертається до режиму тіньової діяльності, тобто зростають індикатори тіньової діяльності.

Після скорочення реальної кредиторської заборгованості у 2000 році на 13,3%, у 2001 році вона зросла на 10,8%. Збільшується частка грошей, що знаходяться поза банками, грошей, що обслуговують тіньовий оборот.

Пинзеник вважає, що закономірним наслідком погіршення економічної динаміки стає наростання бюджетних проблем. Незважаючи на зростання економіки на 9,1% у реальних цінах бюджет 2001 року виявився меншим, ніж у попередньому. Ще більше падіння доходів відбулося у січні цього року.

"Якщо ж не відбудеться змін у системі законодавчої і виконавчої влади, то Україну найближчим часом чекає все та ж заборгованість по зарплаті, інших соціальних виплат та подальшим погіршенням економічної активності," - підкреслив кандидат у депутати від блоку Ющенка Віктор Пинзеник.

Варто відзначити, що за даними, які подає Держкомстат, ВВП в Україні у лютому 2002 р. зріс порівняно з лютим минулого року на 4%, в січні-лютому - на 3,6%.

Номінальний ВВП у січні-лютому становив 27540 млн. грн, у лютому - 13412 млн. грн.

У січні темпи зростання реального ВВП знизилися до 3,2%. Торік за підсумками двох перших місяців реальний ВВП зріс на 7,6%.

У 2001 році ВВП зріс на 9%. Уряд планує, що нинішнього року зростання реального ВВП України становитиме 6%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування