Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

* Мороз: Ці вибори є вододілом

Неділя, 31 березня 2002, 22:45
Олександр Олександрович, який прогноз ви зробите для Соціалістичної партії?

Результати залежатимуть від того, як рахуватимуть голоси. Бо підготовлено кілька брудних технологій, які передбачають вкидання бюлетенів за рахунок "мертвих душ" та неіснуючих виборців. А також фальсифікація за допомогою специфічної "каруселі", коли привозять на округи людей, залежних від того чи іншого кандидата. У нас є чимало прикладів цього.

Оцінюючи свої шанси, під час передвиборчої кампанії ми враховували 8-10%. І, якщо не буде фальсифікацій, за попередніми дослідженнями і соціологічними опитуваннями, ми виходимо на 10-12%.

Який у вашої партії був на цих виборах найкращий передвиборчий хід?

У передвиборчій технології є термін – тотальна агітація. Його суть полягає в том, щоб сконцентрувати свої зусилля на кількох друкованих матеріалах і зробити їх масовим тиражем.

Ми їх не вкидали у кожну скриньку, не вішали на стовпи, а давали людям. І це спрацювало, бо коли ми проходили в різні аудиторії під час зустрічі, то було видно, що інформація дійшла до виборця. Таким чином була створена суспільна думка, яка допомогала вести пропаганду.

Кажуть, одним з найфективніших кроків була книжка "Майор Мельниченко звинувачує Кучмізм"?

Так, вона викликала великий інтерес. Було видно, проти чого ми боремося. Її тираж склав близько 3 мільйонів.

Якими ви запам'ятаєте ці вибори. Яка їх характерна ознака?

Знаковість цих виборів в тому, що вони є вододілом. Або Україна піде в бік демократії, або диктатури. А характерною ознакою є те, що влада вперше безпосередньо без проміжних структур намагаєтсья використати адмінресурс, залякуючи виборців, шантажуючи керівників підприємств, втручаюсчись у формування комісій і партійної структури. Достатньо сказати, що на Донеччині зараз у Партії Регіонів 480 тисяч членів. Це більше, ніж було за радянських часів у Компартії.

Яким, на ваш погляд, буде наступний парламент?

Різнобарвний. Зараз поки ще важко сказати, хто домінуватиме.

Тобто ви вважаєте можливим і формування антипрезидентської більшості?

Цього виключати не можна.

Кому ви зробите з учасників цих виборів комплімент?

На мій погляд, досить продуктивно була організована кампанія Тимошенко. Я це говорю не з точки зору компліменту, але наскільки вдало вони використали фактор базового електорату.

Вони знають, що у нас є базовий електрат на рівні 8%, це наш усталений електорат. І, проводячи кампанію, Юлія Тимошенко та її прибічники весь час говорили: голосуйте за соціалістів, а якщо не будете, то за нас.

То вона ваши голоси забирала.

Само собою. Але вона спирається на тези, які не можна заперечити. І це викликає симпатії виборця. Вона говорила про те, що їй треба, і таким чином на себе перебирала позитив. Це хороший хід.

А ви її намагалися якось попросити не забирати ваші голоси?

А навіщо? Щоб вона агітувала проти? Це теж не найкращий варіант. Тому це був хід прекрасний з точки зору технології.

Читайте також:

Мороз: Президент за всіма ознаками цього року має піти у відставку
Мороз: наступний парламент буде кримінальним

Читайте характеристики виборів-2002 від переможців:

Тігіпко: У фракції "За єдУ" буде 140 депутатів
Я впевнений, що ці вибори більш демократичні. Все, що відбувалося, було більш вільним, більш політично конкурентним. І це мені особисто подобається. У кого є звинувачення – будь ласка, нехай подають до суду. Сьогодні можна сказати, що суд абсолютно заангажований владою?

Ющенко: Я не бачив більш цинічних виборів
Зараз стільки інтриг плететься, які до цього я не коментував. І зараз не найкращий час, щоб це коментувати. Безумовно, я розумію, що робиться все можливе, щоб демократичні сили були ізольовані. Бо ті сили, які сьогодні представляють владу, розуміють: якщо вони втратять контроль над парламентською більшістю – це переддень їх політичного аутсайдерства.

Тимошенко: Комплімент можу сказати тільки собі
У нашій політиці іноді "найкращими особистими взаєминами" вважається, коли політики один одного публічно і нахабно не знищують, коли не існує взаємної публічної конфронтації. Я можу сказати, що у мене особисто з Литвином ніякої персональної конфронтації не існує.

Медведчук: Якщо ми не будемо в більшості, тоді опинимося в опозиції
Якщо в Конституції України передбачений імпічмент президенту, якщо для цього є правові підстави, то інститут імпічменту може бути застосований. Я абсолютно не виключаю для себе і для фракції, що якщо правові підстави для цього будуть, то фракція виражатиме свою думку. В тому числі і підтримуватиме таке питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування