Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Таємниця технології 25% "За ЄдУ" відкриється в середині березня

Понеділок, 4 березня 2002, 14:56
Точна кількість виборців, внесених в списки для голосування на парламентських виборах 31 березня, буде остаточно відома Центрвиборчкому за 2 тижні, повідомила в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна член ЦВК Марина Ставнійчук.

За її словами, списки виборців, складені виконавчими органами місцевих рад, вже передані в дільничі виборчі комісії для уточнення. Ставнійчук зазначила, що чисельність виборців в Україні "є "плаваючою" з цілої низки об'єктивних чинників, і ніколи не буде однаковою за певний відрізок часу". Серед таких чинників вона назвала смертність, досягнення молодими людьми віку, з якого вони мають право брати участь у виборах, а також міграцію громадян за кордон у пошуках роботи.

На думку члена Центрвиборчкому, питання про реальну чисельність виборців в Україні буде стояти доти, доки не буде введено їх постійну реєстрацію із занесенням в реєстр. Дані будуть занесені в комп'ютерну систему, а всі зміни до них будуть вноситися "в контрольному режимі", сказала Ставнійчук.

Згідно з календарним планом заходів щодо підготовки і проведення виборів народних депутатів України, списки виборців повинні бути представлені дільничими комісіями для загального ознайомлення не пізніше 15 березня.

Про те, наскільки важливим показником в справі фальсифікації виборів є число виборців, популярно пояснило "Зеркало недели" в матеріалі "Голоси в наперстках".

"Судячи з даних офіційного сайту ЦВК, в першому турі президентських виборів 1999 року виборців нараховувалося 37 498 630 чоловік. Начебто логічно, але тоді незрозуміле інше: чому у другому турі цих же виборів число виборців зросло майже на 200 тисяч і становило 37 680 581 чоловік? У інформаційному центрі Центрвиборчкому "ЗН" завірили в тому, що технічної помилки бути не може, оскільки комп'ютер точно і без змін підсумовує дані, надані окружними комісіями, які в свою чергу користуються інформацією дільничих".

У ЦВК у відповідь на підозрілі розпитування "Зеркала недели" спрогнозували, що майже 200 тисяч виборців з'явилося через те, що за ці два тижні 200 тисячам громадян України виповнилося 18 років. Однак, за розрахунками "ЗН", за цей час дістати право голосу повинні були б близько 28 тисяч чоловік.

"У Центрвиборчкомі нам також нагадали про те, що в період між першим і другим турами від громадян надходили скарги в зв'язку з тим, що їх не виявилося в списку виборців, причому скарги надходили не тільки з усієї України, але і із зарубіжних країн, куди доля в урочистий день закинула наших співвітчизників. Однак, скільки їх могло бути? Десять тисяч, двадцять? Більша кількість свідчила б про повну професійну неспроможність укладачів списків виборців. Словом, питання є".

У референдумі 2000 року взяли участь 36 629 926 виборців. "За рік нас стало на мільйон менше? Це при тому, що в 1999 році померли 350 тис. чоловік. Але і цю цифру не можна однозначно відмінусовувати, оскільки 18-літні, що з'явилися частково заповнили ту лакуну, що виникла в рядах виборців. Куди поділися понад 600 тис. виборців, нам встановити не вдалося", - не може звести дебет з кредитом "Зеркало недели".

За даними "ЗН", виборців на 1 березня нараховується 38 265 300 чоловік (дані Держкомстату). А це означає, що з референдуму 2000 року кількість людей, внесених в списки для голосування, в Україні збільшилося на 1 635 374 людину. І це при тому, що в 2001 році в країні за офіційним даними померли 373 тисячі громадян, в 2000-му - 746 тисяч.

Читайте також:

"Голоси в наперстках"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування