Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Черкас ще з суботи з'явився мер. Знову Волошин

Понеділок, 15 квітня 2002, 16:06
Виборча комісія Черкаської області оголосила переможцем на виборах міського голови Черкас Анатолія Волошина.

Як повідомила в понеділок в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна прес-секретар чинного черкаського мера Володимира Олійника Тетяна Немченко, результати виборів були оголошені в суботу ввечері після того, як облвиборчком втрутився в конфлікт навколо виборів міського голови Черкас.

Як повідомлялося, сесія міськради Черкас нинішнього скликання на екстреному засіданні зранку в суботу затвердила саморозпуск міськвиборчкому. Міськвиборчком на засіданні в п'ятницю не виконав рішення Сосновського місцевого суду Черкас оприлюднити результати виборів мера, відмінив власне рішення про реєстрацію Анатолія Волошина кандидатом на посаду мера в зв'язку з численними скаргами на порушення кандидатом в ході виборчої кампанії, а також призначив перевибори на 16 червня. На цей же день було призначено переобрання депутатів міськради в двох округах.

У той же час обласна виборча комісія звернулася з вимогою надати протоколи за підсумками виборів мера і депутатів міськради.

За словами Немченко, за допомогою правоохоронних органів ці документи були вилучені і передані до облвиборчкому.

Ще в суботу протоколи засідання облвиборчкому, який ухвалив рішення про перемогу на виборах Волошина, були розмножені та вивішені на вході до будинку міськвиконкому Черкас.

У понеділок відбулася сесія міськради старого скликання, на якій поки чинний мер Олійник заявив, що засідання облвиборчкому і оголошення ним результатів виборів градоначальника є незаконним, оскільки незаконна сама процедура і підстави для проведення такого засідання.

Посилаючись на одного з членів облвиборчкому, що не голосував за визнання Волошина мером, Олійник заявив, що представник комісії навіть не став дивитися виборчі бюлетені, а лише зібрав протоколи і підвів підсумки згідно з цифрами, що стоять в цих протоколах.

Олійник висловив жаль у зв'язку з тим, що облвиборчком не врахував ті численні порушення, якими супроводжувалися вибори черкаського мера.

Співрозмовник агентства також повідомила, що в понеділок в Сосновському райвиконкомі міста глава обласної комісії Василь Смаглій зізвав сесію новообраних депутатів черкаської міськради, на якій він оголосив результати виборів мера, назвав Волошина міським головою і вручив йому мандат. Після цього Волошин прийняв поздоровлення і "в терміновому порядку" залишив райвиконком і прибув до черкаської мерії.

За словами Немченко, присутній на цій сесії Олійник звернув увагу депутатів на незаконність дій облвиборчкому, оскільки в законі про вибори місцевих органів влади зазначається, що скликання новообраних депутатів міськради на сесію може провести лише сільська, селищна або міська виборча комісія. Таким чином, з його слів, порушений принцип місцевого самоврядування і застосований давно не чинний "принцип вертикалі влади".

Він також заявив, що сесія міськради може бути легалізована тільки міським виборчкомом.

Співрозмовник агентства не виключила, що стара міськрада збереться на своє засідання, на якому буде затверджений склад нової виборчої комісії міста.

Відповідаючи на питання агентства про подальші дії Олійника, Немченко повідомила, що він має намір звернутися до Верховної Ради України, а також до Верховного суду і Вищої ради юстиції, які повинні дати правову оцінку діям місцевих правоохоронних органів, в тому числі главі Сосновського райсуду.

Читайте також:

Вибори мера Черкас – недійсні. Волошина знято з реєстрації

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування