Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ізраїльські посередники

Понеділок, 22 квітня 2002, 15:48
Понад усе Микола Мельниченко боїться автокатастроф. Якщо я загину в автокатастрофі, сказав він своїм друзям, це буде вбивство. Колишній майор держохорони добре знає, що з грудня 1997 року шість осіб загинули в загадкових пригодах на дорогах. Всі жертви були відомі або як непохитні опоненти українського президента Леоніда Кучми, або як люди, що знали про нього дуже багато.

Остання аварія з цієї серії сталася 6 березня 2002 року. Валерій Малєв, директор державного експортера озброєння компанії "Укрспецекспорт", загинув після того, як його автомобіль врізався в вантажівку. Малєв володів інформацією, яка могла б пролити світло на підозри, що Кучма санкціонував продаж Іраку декількох "Кольчуг" - пасивних радарів і систем раннього сповіщення. Якщо ця операція відбулася, то сталася вона в порушення резолюції Ради безпеки ООН №661, згідно з якою було накладене ембарго на продаж зброї і іншого військового обладнання режиму Саддама Хуссейна.

Тепер, після смерті Малєва, єдина людина, яка могла б надати свідчення, підтверджуючі ці підозри, - це Мельниченко. Деякі спецслужби США, ООН і український парламент протягом декількох тижнів розбиралися з підозрами з приводу керівництва України. Крім всього іншого, ця операція має і опосередковане відношення до Ізраїля.

Тема ця вийшла на передній план [минулого] тижня - після публікації звіту Міжнародного консорціуму журналістів, до якого належить і автор цієї статті. Протягом останніх 18 місяців в політичних і журналістських колах Києва обговорювалися наполегливі чутки про незаконні бізнес-зв'язки Кучми і його участь в злочинній діяльності. Консорціум діє під патронатом "Центру за громадську чесність" і є некомерційною організацією, з штаб-квартирою у Вашингтоні. Він провів власне розслідування і оприлюднив свої припущення.

Розслідування базується на розмовах, записаних Мельниченком, який працював в офісі президента і був його довіреною особою. Таємно він записував розмови президента. Більше року тому Мельниченко залишив Україну, вивізши з собою тисячу записів, а нещодавно він отримав політичний притулок в США. На [позаминулому] тижні він свідчив перед Великим Журі, яке розслідує обвинувачення у відмиванні грошей, висунені проти колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка.

Свідчення на плівці

Мельниченко також є основним джерелом інформації про причетність Кучми до вбивства журналіста. Мельниченко надав плівки, які показали, що в розмові зі своїми помічниками Кучма обговорював шляхи того, як можна позбутися журналіста "Української правди" Георгія Гонгадзе. Теперішній редактор видання Гонгадзе і його друзі стверджують, що він провів обширне розслідування участі Кучми в злочинних діях. 16 вересня 2000 року Гонгадзе зник, а його обезголовлене тіло було виявлене два місяці по тому.

Нещодавно Консорціум отримав в своє розпорядження ще один запис, зроблений Мельниченком, - запис розмови Кучми і Малєва. У цій бесіді, яка відбулася 10 липня 2000 року, Малєв розказав Кучмі, що Ірак звернувся до "Укрспецекспорту" з приводу придбання радарної системи "Кольчуга".

Ось розшифровка їх розмови:

Малев: Есть вопрос для спецоперации. Обратились, вышли на нас – Ирак, через нашего посредника иорданского на закупку четырех "кольчуг", и сразу предлагают за них сто миллионов долларов.

Кучма: Что такое "Кольчуга"?

Малев: "Кольчуга" - это станция пассивного обнаружения воздушных целей....

Кучма: Кто делает?

Малев: Это... "Топаз"... Стоимость ее... Четыре штуки – это комплекс. За комплекс - сто миллионов.

Кучма: Без иорданца можете продать?

Малев: Значит, Леонид Данилович, я предлагаю, чтобы это надо чтобы входил Леонид Васильевич со спецоперацией. Посмотреть структуру экспорта, которая у нас была в Ирак с нашей территории. Там КРАЗы ... в ящиках. Посмотреть, чем промаркировать эти ящики. То есть все должно идти отсюда в ящиках туда. А туда мы пошлем с чужими паспортами людей, которые произведут там монтаж, наладку.

Кучма: Надо чтоб иорданец не болтал, бля. А то еще оттуда нас проверять будут.

Малев: А кто там будет проверять? Ну мы ж не продаем туда новое. Я имею в виду Иорданию. Не продаем. Ну шо посмотрим внимательно...

Кучма: Хорошо.

Малев: Хорошо. Спасибо.

Південноафриканський журналіст Філліп Нікерк і норвезький слідчий Андре Верлой, які підготували звіт Консорціуму, зробили з цього запису і свідчення Мельниченка висновок, що Кучма санкціонував операцію. Леонід Васильович Деркач, тогочасний глава СБУ, керував здійсненням операції.

Прес-секретар розвідуправління Міністерства оборони США підтвердив, що іракці дійсно мали в своєму розпорядженні декілька систем "Кольчуга". Але, незважаючи на це підтвердження Юен Б'юкенан, представник комісії ООН з нагляду і перевірки Іраку (UNMOVIC), заявив, що "нам не траплялася інформація відносно продажу українцями радарів Іраку".

Якщо армія Хуссейна має в своєму розпорядженні ці системи, це позначиться на будь-якій атаці зі сторони США. "Це дуже хороша радарна система", визнав ізраїльський експерт по озброєнню.

Відступ Кучми

"Кольчуга", яку виробляє українська компанія "Топаз", монтується на трьох вантажівках і функціонує як величезний і дуже складний радіоприймач. Вона може вловлювати, пізнавати і декодувати електронні сигнали в радіусі 600 км. "Кольчуга" особливо ефективна при виявленні наземних і морських радарів, але й здатна вловлювати сигнали, джерело яких знаходиться в повітрі. Це означає, що вона може попереджати користувачів про літаки або кораблі , що наближаються .

Експертизу автентичності запису для авторів звіту Консорціуму провів експерт з аудіозаписів Брюс Кеніг, які протягом 21 року працював на ФБР, а тепер володіє приватною компанією BEK TEK, розташованою в Вірджінії. Кеніг прийшов до висновку, що запис не був "сфабрикований" і що не робилися спроби його відредагувати. До речі, саме Кеніг підтвердив достовірність інших записів Мельниченка, на яких чутно, як Кучма говорить про журналіста, якого пізніше було вбито.

Мельниченко пояснив, що він затримав оприлюднення нового запису через українські вибори, що відбулися 31 березня. "Я не хотів обнародувати плівку перед виборами", говорить він, "Оскільки я не хотів, щоб мене звинувачували в тому, що я керуюся політичними мотивами". Під час виборчої кампанії Кучма зазнав декілька поразок, однак його хватка як і раніше сильна.

Але навіть при цьому, нові знахідки обнадіюють опозицію, яка вимагає відставки Кучми. Український парламентарій Олександр Жир заявив, що шість тижнів тому Кучмі повідомили, що парламент займеться розслідуванням обвинувачень в тому, що він причетний до нелегальних операцій по продажу зброї Іраку. Три дні опісля в автокатастрофі загинув Малєв.

<…>

Обвинувачення на адресу Кучми поставили адміністрацію американського президента Джорджа Буша в делікатне положення. Україна вважається одним з друзів США. Після падіння комуністичного ладу і розпаду колишнього Радянського Союзу, Україна ухвалила рішення позбутися ядерної зброї, розташованої на її території. Роззброєння тривало декілька років і фінансувалося за рахунок коштів, зібраних адміністраціями президентів Білла Клінтона та Джорджа Буша.

Американський уряд також допоміг Ізраїлю серйозно натиснути на уряд Кучми з тим, щоб він припинив продаж зброї Ірану і іншим арабським країнам. Україна прислухалася до прохань Ізраїля і скасувала продаж газових труб для атомної станції, яку Іран споруджує в Бушері, а також операцію по постачанню танків в Сирію. І це все сталося в обмін на зобов'язання Міністерства оборони компенсувати Україні скасовані операції і надати допомогу в здійсненні операцій по продажу зброї іншим країнам.

І все ж уряду США важко ігнорувати свідчення, що постійно збільшуються, які вказують на причетність Кучми до смерті журналіста, іншого посягання на права людини, порушень резолюцій ООН. 4 березня Радник з питань безпеки Кондолізза Райс повідомила групі українських журналістів, що команда слідчих з ФБР приїде в Україну, щоб допомогти владі в розслідуванні смерті журналіста (Що з цього вийшло читайте тут).

Компанія L.R., зареєстрована в Херцлія (місто в Ізраїлі), має обширні зв'язки в Україні, купує радарні системи з України і перепродує їх в країни Третього світу, зокрема в Африку. Деякі поставки мали як військове, так і цивільне застосування в Анголі та Ефіопії.

Близько двох років тому, раніше, ніж ООН наклала ембарго на продаж зброї в зв'язку з війною між Ефіопієй і Еритреєю, Ефіопія придбала систему "Кольчуга" за посередництва представників L.R. Угода на суму в близько $6 млн., укладена приблизно в ті ж терміни, що іракська, викликала підозри у американців і представників ООН, що Ефіопія могла послужити перевалочним пунктом і прикрити операцію з Іраком. Українці попросили Ефіопію підтвердити, що радар придбавався для її власного використання, щоб спростувати підозри в тому, що радар був перевезений в Ірак.


Ha'aretz - ізраїльське незалежне щоденне видання, що сповідує ліберальні погляди, як на внутрішню політику Ізраїля, так і на питання міжнародної політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування