Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна - оптимальна прокладка для врегулювання арабо-ізраїльських стосунків, вважає президент країни

Понеділок, 22 квітня 2002, 19:16
Президент Леонід Кучма заявляє, що Україна рішуче підтримує кроки світової спільноти, направлені на врегулювання конфлікту на Ближньому Сході на основі виконання сторонами відповідних резолюцій Ради безпеки ООН, реалізації базових принципів Мадридської мирної конференції, виконання рекомендацій Комітету Мітчела при узгодженні дії у цьому напрямі з Європейським Союзом.

В інтерв'ю ліванській газеті "Ан-Нагар" у понеділок Кучма підкреслив, що Україна вітає посередницькі зусилля країн світу і одночасно виступає за посилення у цьому процесі ролі ООН.

Крім того, за його словами, "Україна всебічно підтримує ідею перетворення Ближнього Сходу на без'ядерну зону і створення таких зон в інших регіонах світу". Президент підкреслив, що в Україні "з глибоким неспокоєм сприймають трагічний хід подій у Близькосхідному регіоні". "Вся історія конфлікту на Ближньому Сході, як і нинішній розвиток подій, переконує в тому, що силовими методами вирішити цю проблему неможливо", - підкреслив він.

"Не може бути виправданим ні надмірне застосування військової сили, ні терористичні акції незалежно від їх мотивації", - додав Кучма.

Він зазначив, що Україна зацікавлена в якомога швидшому врегулюванні ситуації на Ближньому Сході і вносить посильний внесок у процес урегулювання. "Свідченням цього є активна позиція України у рамках діяльності українського миротворчого контингенту у складі тимчасових сил ООН у Лівані", - сказав президент.

Він також нагадав, що Україна виступила з ініціативою провести у Криму неофіційний "круглий стіл" на рівні експертів з метою обговорення перспектив близькосхідного урегулювання. "Наша держава є оптимальним посередником для будь-якої країни, причетної до арабо-ізраїльського конфлікту, оскільки має однаково хороші відносини з всіма країнами регіону", - підкреслив президент.

Кучма підкреслив, що Ближній Схід "є важливим напрямом зовнішньої політики України". За його словами, про це свідчить те, що Україна має посольства в 12 країнах цього регіону. За його словами, вже найближчим часом кількість українських дипломатичних представництв "у цій частині світу буде збільшена".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування