Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Смертельний арсенал Саддама

П'ятниця, 26 квітня 2002, 20:43
Колишній високопоставлений чиновник іракської армії дає свідчення американській розвідці про постачання зброї Саддаму Хусейну. Спеціальний репортаж про озброєння іракської армії - один з центральних матеріалів травневого випуску популярного нью-йоркського журналу "Vanity Fair". Кореспондент видання зустрівся з колишнім співробітником Іракської служби безпеки та розвідки "Мухабарат", що втік з країни. Стаття базується на його свідченнях, документах та коментарях фахівців.

Представники Агентства військової розвідки США (DIA) вже чотири рази допитували перебіжчика, який втік з Іраку рік тому і шукає політичного притулку для себе і родини. Він передав представникам американських спецслужб документи, які підтверджують його слова. Серед них й 22-сторінковий документ "Мухабарату" про радарну установку, що є в розпорядженні Іраку.

Колишній іракський військовий вже розповів американській розвідці про схеми постачання зброї, заборонених матеріалів та обладнання до Іраку. Він повідомив назви, адреси та імена керівників контрольованих іракськими спецслужбами підставних компаній, що діють в Йорданії та Об’єднаних Арабських Еміратах.

Через ці фірми, за його словами, в обхід санкціям здійснювалося постачання звичайних озброєнь та компонентів для створення зброї масового знищення. На складах, що належать цим компаніям, під виглядом телевізорів та холодильників в контейнери запаковувались вантажі військового призначення. Всі поставки контролювали особисто Саддам Хусейн та його син Удай. Перебіжчик до останнього часу безпосередньо займався зв'язком між армійським керівництвом і керівництвом фірм, тому його розповідь повна подробиць.

Перебіжчик описує одну із зустрічей зі "східноєвропейцями", що відбулася ще в 1994 році в Танзанії. Втікач називає людей, які передали іракцям радіоактивні матеріали, то "росіянами", то "українцями". Він зазначає, що в обмін на контейнер вони отримали валізу наповнену стодоларовими купюрами.

Перебіжчик стверджує, що також був свідком, як українці вивчали можливість відновлення 20-мегаватного ядерного реактора "Isis", який був знищений американцями в 1991 році. Реактор знаходиться в густонаселеному районі Багдада і здатний виробити достатньо для створення ядерної бомби плутонію вже через 2 роки. Однак, він висловив сумнів в тому, що українським вченим вдасться його відновити.

Завдяки свідченням перебіжчика Сполучені Штати отримали нові деталі іракської програми створення зброї масового знищення. З наданої ним інформації випливає, що Саддам Хусейн не тільки не залишає надії на створення ядерної та біологічної зброї, а вже надзвичайно близький до створення ракет дальнього радіусу дії, які здатні вразити столиці Туреччини, Єгипту, Кіпру, Ірану та Саудівської Аравії.

Колишній помічник голови місії UNSCOM в Іракові Чарлз Дулфер, який ознайомився з наданою перебіжчиком інформацією, заявив: "Я не маю жодного приводу для сумніву в його свідченнях. Те, що він описує, повністю узгоджується з іншою інформацією, яку ми маємо... Його свідчення підтверджують, що іракська програма створення зброї масового знищення набула нового розвитку з часу, коли UNSCOM залишив країну в 1998 році".

Надана втікачем інформація підтверджується й свідченнями іншого перебіжчика Аднана Саіда аль-Хаідері, що втік з Іраку в кінці минулого року. Він керував будівельною компанією, яка працювала на створенні секретних об’єктів для іракської армії.

Намір президента США Джорджа Буша військовим втручанням завадити Саддаму Хусейну закінчити розробку ядерної зброї поки що не знаходив одностайного схвалення в серед лідерів європейських країн, керівництва ЦРУ та Держдепартаменту США. Однак, робить висновок журнал, нова інформація може суттєво вплинути на прийняття позитивного рішення в цьому питанні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування