Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін готовий прийняти в подарунок Крим

Субота, 27 квітня 2002, 17:05
Поки в Криму йдуть політичні баталії з приводу розв'язання одвічнового "гамлетівського" питання бути чи не бути Грачу депутатом (а, відтак, спікером) кримського парламенту, на іншому рівні - матеріальному - вже виконується "російський економічний проект" Леоніда Івановича. Він ніколи не приховував, і навіть підкреслював, що Крим у своїх зовнішньоекономічних симпатіях повинен віддавати перевагу саме російському бізнесу, який передусім цікавлять на півострові об'єкти санаторно-курортного комплексу.

Лобіювання інтересів Росії проходило, швидше за все, не тільки на рівні декларацій. Не так давно прем'єр Валерій Горбатов, повернувшись зі свого робочого візиту до Москви, повідомив журналістам, що спікер, "вибиваючи" з Москви ресурси на проведення своєї передвиборної кампанії, обіцяв розплатитися кримською курортною власністю.

Судячи зі всього, московські грошодавці вирішили не чекати, поки Грач отримає (або не отримає) місце спікера і почне "платити по векселях". Як повідомляє Кримське Агентство новин, Управління справами Президента Російської Федерації направило лист голові Ради міністрів АРК Валерію Горбатову з пропозицією спільно використати або передати російській стороні (! - УП) 19 санаторно-курортних установ, які раніше належали ЦК КПРС і Радміну СРСР. Про це агентству повідомив генеральний консул РФ в Симферополі Олексій Свиридов, повідомивши, що російська сторона вважає: включення ряду таких установ Криму в мережу лікувально-оздоровчих установ управління справами РФ буде сприяти збереженню їх основного цільового призначення, а також буде взаємовигідним для РФ і АРК.

Дипломат також повідомив, що стосовно цих здравниць вже досягнута домовленість з Адміністрацією президента України. Серед них - Будинок творчості Союзу театральних діячів РФ в Місхорі, центр відпочинку "Жемчужний берег", база відпочинку "Юнга", спортивно-оздоровчий табір "Супутник" в Коктебелі, санаторій "Північне сяйво", пансіонат "Дубна".

У листі зазначається, що управління справами Президента РФ також готове розглянути пропозиції з приводу будь-яких інших установ санаторно-курортного профілю "на розсуд української сторони".

Таким наївно-зухвалим чином Москва не діяла в Криму навіть в "мєшковські" часи, коли кримський парламент на дві третини складався з представників Блоку "Росія" і вони погрожувалися провести референдум про російський статус півострова. І тільки тому, що проросійські депутати не давали Кремлю такого приводу. Сьогодні всі згадують, як довго російське Мінпаливенерго намагалося отримати у свою власність недобудований санаторій "Медвежонок", але це так і не вдалося, тому що навіть мєшковці з почуття місцевого патріотизму вважали недопустимим робити комусь подарунки кримською власністю.

Тепер часи змінилися, і якщо так піде і далі, то Кремль скоро почне висувати майнові претензії і з приводу держдачі "Зоря" - відомої Форосської резиденції президента України на тій підставі, що вона була збудована для першого президента СРСР Михайла Горбачова.

Вільне поводження з найбільш "смачною" власністю півострова останнім часом взагалі стало "гарним тоном" для місцевої влади. За 4 роки спікерства Грача без зайвого шуму і пилу, практично непомітно для широкої громадськості, близько 100 санаторіїв, що були власністю Криму, перейшли в руки різних відомств. У числі щасливих володарів "халявних" подарунків - МВС, Податкова адміністрація, Міноборони, Адміністрація Президента України. Останній вдалося, наприклад, навіть "прихопити" пам'ятник історії і архітектури - Юсупівський палац. АП претендує перетворити на держдачі ще 2 престижних об'єкта. Це Лівадійський і Алупкінські палаци, які по праву є предметами особливої гордості і навіть міжнародної слави півострова.

У кінці листопада в руки журналістів потрапив документ, який явно не призначався для широкої публікації. Своїм Дорученням президент Кучма дав завдання українському і кримському прем'єрам Кінаху і Горбатову "всебічно вивчити питання приналежності (форми власності) Лівадійського палацу-музею і Алупкінського державного палацово-паркового музею-заповідника і за результатами вивчення провести у встановленому законом порядку заходи для їх передачі в управління Державному управлінню справами". Обидва палаци знаходяться зараз в управлінні Міністерства культури Криму і приносять чималий прибуток місцевій скарбниці. У загальній складності щорічне число їх відвідувачів складає більше ніж півмільйона осіб. Не кажучи вже про те, що саме в Лівадії проходять всі міжнародні самміти в пам'ять про знамениту Ялтинську зустріч Сталіна, Черчиля і Рузвельта.

Таким чином, тим, як господарює Адміністрація українського президента в питанні з державною і республіканською власністю в Криму, тут вже нікого не здивуєш. Певно, скоро перестануть дивуватися і тому, що право на такий господарський тон Кучма, якщо вірити представнику Російського консульства в Симферополі, дав і Кремлю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування