В Україні починається передвиборча кампанія

Вівторок, 14 травня 2002, 20:17
У середу в Україні починається виборча кампанія з проведення повторних виборів.

Згідно з рішенням Центрвиборчкому, повторні вибори пройдуть 14 липня у трьох одномандатних виборчих округах України, де вибори 31 березня були визнані недійсними: №18 (Вінницька область), №35 (Дніпропетровська область) і №201 (Черкаська область).

Згідно із законом, виборча кампанія з проведення повторних виборів починається за 60 днів до дня виборів.

У 18-му окрузі підсумки голосування визнані недійсними 25 квітня за поданням окружком а у зв'язку з рішенням Апеляційного суду Вінницької області, який встановив, що на 48-ми дільницях мали місце порушення при підрахунку голосів. До 25 квітня переможницею в окрузі була кандидат від Соцпартії Світлана Мельник (20,6% голосів виборців), а її головним конкурентом - "самовисуванець", голова правління ЗАТ "Енерготрансінвест" Євген Сухін (18,57% голосів). Лідер СПУ Олександр Мороз 13 травня заявив, що Мельник буде балотуватися на перевиборах.

У 35-му окрузі підсумки голосування визнані недійсними 19 квітня за рішенням Верховного суду від 15 квітня у зв'язку з порушеннями при підрахунку голосів на ряді виборчих дільниць. У суд звертався один із кандидатів у депутати по округу від блоку "Наша Україна" Олександр Жир, що набрав на виборах 26,21% голосів виборців. В окрузі був визнаний переможцем заступник начальника управління МВС України у Дніпропетровській області, начальник міліції Дніпропетровська Віктор Драчевський (30,51%). 25 квітня Жир заявив, що збирається балотуватися у вдруге.

У 201-му окрузі вибори визнані недійсними 25 квітня на основі скарги кандидата у народні депутати по цьому округу Олексія Марченка. Як повідомлялося, 30 березня виборчком № 201 ухвалив рішення про зняття з реєстрації Володимира Косміни на основі рішення суду, який встановив, що він використав для ведення агітації кошти не з виборчого фонду. Однак через декілька годин окружком ухвалив рішення про скасування постанови про зняття Косміни з реєстрації.

У той же день Марченко оскаржив це рішення в апеляційному суді Черкаської області, який відмінив рішення окружкому про відновлення реєстрації Косміни. Рішення суду надійшло в окружком о 2.00 31 березня, однак окружна комісія не дала вказівок дільничим комісіям викреслити прізвище Косміни з бюлетенів. У результаті за нього віддали свої голоси 19,5 тис. виборців (18,64%), за Марченка - 19,9 тис. (19,06%), за Миколу Булатецького (від "Нашої України") - 21 тис. (21,74%). 3 квітня окружком №201 визнав обраним народним депутатом Булатецького.

Апеляційний суд Черкаської області відмінив цю постанову. Окружком повторно визнав вибраним Булатецького, але 24 квітня обласний апеляційний суд знову відмінив це рішення. На думку ЦВК, у зв'язку з тим, що прізвище Косміни не було викреслене з бюлетенів, стався "дефект волевиявлення виборців". Політрада "Нашої України" вже ухвалила рішення про підтримку на повторних виборах Булатецького.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування