Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жир: суди з резонансних справ - "фарс", щоб виправдати істинних винуватців

Середа, 22 травня 2002, 12:38
Голова Тимчасової слідчої комісії зі справи Гонгадзе та інших резонансних справ, що діяла в парламенті минулого скликання, Олександр Жир вважає серію останніх судових процесів з резонансних справ "фарсом, метою якого є виправдати істинних винуватців перед світовою громадськістю".

"Ми маємо обурливі дії органів прокуратури та міліції, які намагаються представити світовій громадськості, що в Україні розслідуються ці справи", сказав Жир.

Про це екс-голова заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи судові обвинувачення по резонансних справах, що знаходилися в компетенції комісії, зокрема, рішення суду в справі побиття депутата парламенту минулого скликання Олександра Єльяшкевича, а також хід судового процесу з обвинувачення колишнього глави уряду Павла Лазаренка в організації вбивств народних депутатів Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня, що почався у вівторок у Луганську.

Жир підкреслив, що у нього, як голови комісії, "є всі підстави говорити", що участь президента Леоніда Кучми, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, екс-голови Генеральної прокуратури Михайла Потебенька у справі зникнення Георгія Гонгадзе, у низці вищеперелічених справ, "до кінця не розслідована", і є підстави "підозрювати, що ці люди причетні до справ, які знаходилися у веденні комісії".

Щодо справи вбивства Євгена Щербаня, він зазначив, що "й органи міліції, й органи прокуратури зробили все можливе, щоб інформація по цій справі не надходила в комісію в повному об'ємі".

Екс-голова комісії висловив також обурення щодо того, що, під час розслідування справи побиття Єльяшкевича, а потім у ході судового процесу потерпілий народний депутат "не був навіть ознайомлений із матеріалами справи". Він також підкреслив, що й раніше у тимчасової парламентської комісії зі справи вбивства Ігоря Александрова "були сумніви відносно причетності до нього особи, яку правоохоронні органи наполегливо хотіли представити вбивцею" слов'янського журналіста.

Жир упевнений, що те, що відбувається навколо виборів у 35 виборчому окрузі, а саме прагнення не допустити його перемоги і проходження в парламент нового скликання, напряму пов'язано з планами припинення парламентського розслідування резонансних справ. За словами екс-голови комісії, як перешкоди на шляху його обрання в парламент, "участь у цьому органів міліції", так і заяви про те, що в новому парламенті немає необхідності поновлювати роботу комісії пов'язану з "розумінням, що я, як голова комісії, маю в своєму розпорядженні інформацію, що ми підійшли вже до етапу розслідування, коли готові були назвати прізвища, епізоди і конкретні дії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування