Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

226 баранів спікерського безсоння

Вівторок, 28 травня 2002, 13:24
Про те, що "Єдина Україна" майже має 226 голосів, першим сказав Литвин. Правда, не зрозуміло, звідки вони взялися, якщо за його словами "він ні на кого не давив". Упевненість Литвина у магічній цифрі 226 поділяє і Сергій Тігіпко. Член "Єдиної України" вірить, що його фракція близька до того, щоб набрати 226 голосів при голосуванні за обрання керівництва парламенту.

"Я впевнений, що вже дуже близько до 226", - відзначив Тігіпко в інтерв'ю журналістам у парламенті. І це незважаючи на те, що в опозиції депутатам сидіти вигідно, тому що "всі зрозуміли, що багато що вирішує протесний електорат в Україні". "Україна Єдина" їх не приваблює, "їм політично невигідно приєднуватися", - сказав Тігіпко. Але разом з тим, депутати відходять від такої позиції, і поступово, як йому здається, "центр набирає голоси".

Але соціалісти, на чолі з Морозом, обіцяють трупом лягти, але Литвина до спікера не допустити. Мороз твердо заявив, що зробить все - "все від нього залежить", щоб тільки Верховна Рада не підтримала пакет "Ливин-Васильєв-Зінченко". На його думку, якщо Литвин все-таки стане спікером, то це буде "порушенням результатів виборів". Але, "ми ж знаємо", що вибори виграв не той, хто виграв, а той, у кого найбільша фракція.

Як вважає Мороз, "Єда з есдеками так довго не вносили свій "пакет" тому, що намагалися знайти необхідне для позитивного голосування число голосів депутатів, тобто 226. "Я думаю, що о 16.00 (по закінченні перерви в парламенті - УП) буде можливість пересвідчитися в ефективності або неефективності заходів, до яких вони вдалися", - відзначив Мороз, і додав, що у той же час переговори "четвірки" тривають.

Не згодний з думкою Мороза активіст "Нашої України" Володимир Філенко, який вважає, що у Литвина з Медведчуком все ще немає необхідних 226 голосів для проведення "пакету" Литвин-Васильєв-Зінченко. "Якби ці голоси існували насправді, то вони б відразу винесли свій "пакет" на голосування. "Я схиляюся до того, що це блеф, що достатньої кількості голосів немає", - сказав Філенко.

І тут же обмовився - він не виключає, що певна кількість депутатів з інших фракцій можуть підтримати "пролитвинівський" "пакет", у тому числі і "4-5 депутатів" з "Нашої України".

Філенко ще і дивується, мовляв, дивно, що Литвин не розуміє, що обрання спікера автоматично розвалить його "Еду" на 4-5 фракцій, а потім і до "оксамитової революції" у "відповідальний момент" недалеко. Литвин-спікер - давньогрецький Пірр, з його, всім відомою, перемогою.

Проте, Юрій Костенко один з лідерів фракції "Наша Україна", вважає, що в якщо пакет "Єди" і СДПУ(О) пройде, чому, на його думку, посприяють значною мірою комуністи, то "Наша Україна" "не розвалиться", але "міграції депутатів будуть". На думку Костенка, тоді ситуація у фракції буде сприйматися неоднозначно.

У той же час інші рухівці продовжують твердити про недоцільність співпраці з Компартією. Як сказав Юрій Ключковський, ця тема серйозно обговорювалася на зустрічі групи Народного Руху України і Українського Народного Руху з Ющенком. Ключковський підкреслив, що Рух не в захопленні від роботи з комуністами, і м'яко нагадав, що політичні групи всередині фракції можуть ухвалювати рекомендаційні рішення. Але найважливіше інше - мандат на переговори має лідер, і він буде приймати рішення про голосування фракції. Це положення, незважаючи ні на що, залишається у силі.

Зустрічався Ющенко у понеділок і з групою "Солідарність". Її голова, Петро Порошенко, одразу запевнив, що обговорювалися "тактика і стратегія діяльності фракції", механізми процесу прийняття рішень, підвищення рівня демократії всередині фракції, позиції по побудові структури політичних груп всередині фракції, та подібна лобуда. Про позицію "Солідарності" у непростій схемі вибору спікера Порошенко промовчав.

За матеріалами Інтерфакс-Україна і УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування