Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція має хороший шанс виграти спікеріаду-2 - Томенко

Середа, 29 травня 2002, 14:17
Член фракції "Наша Україна" Микола Томенко вважає, що обраний спікером Верховної Ради Володимир Литвин не зможе контролювати ситуацію у парламенті.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам, коментуючи ситуацію обрання керівництва парламенту, підкресливши, що не бачить можливості для Литвина "системно контролювати ситуацію у парламенті через легалізовану парламентську більшість".

На думку Томенка, найближчим часом у парламенті не буде створена більшість, і при кожному голосуванні будуть набиратися окремо 226 голосів. Коментуючи обрання керівництва парламенту, Томенко підкреслив, що здивований "певним песимізмом, який запанував у залі".

За його словами, з точки зору розуміння політичного процесу в Україні це у значній мірі адекватне рішення (обрання керівництва парламенту Литвин - Васильєв - Зінченко).

Томенко також зазначив, що на рівні особистостей "фактично реалізований реальний політичний режим". Він також зазначив, що у нинішній ситуації всі фінансово-політичні групи, які представлені конкретними людьми, займають найвищі посади у країні.

На його думку, на сьогоднішній день в опозиції "є унікальна можливість" оновити владу не тільки шляхом входження в уряд двома-трьома посадами, але і шляхом системних змін структури влади.

Депутат також підкреслив, що ситуація буде розвиватися таким чином, що парламент чекає "другий етап спікеріади", оскільки "немає чіткого розуміння, як працювати з розподілом комітетів".

На думку Томенка, на сьогоднішній день у розв'язанні цього питання можуть бути 3 підходи: пропозиція голови Верховної Ради з цього питання, пропозиція чотирьох фракцій - "Наша Україна", КПУ, БЮТ, СПУ - плюс позафракційні депутати, яких, за його словами, на сьогоднішній день у Верховній Раді 11, або ж рівноцінний розподіл всіх комітетів між 6-ма фракціями "шляхом поступок і компромісів".

Як вважає Томенко, розподіл парламентських комітетів забере досить багато часу і "буде показовим", наскільки функціональними будуть ті чи інші конфігурації у парламенті.

Томенко також підкреслив, що з точки зору структури парламенту нічого не змінилося, оскільки "парламентської більшості немає і ніхто його не підтримав, і не підписував жоден документ".

Він також висловив думку про те, що на сьогоднішній день у лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука "є єдиний шанс у політичній кар'єрі" - створити таку парламентську більшість і стати її лідером.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування