Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук - "наш український Путін"?

Четвер, 13 червня 2002, 16:05
Призначенням Віктора Медведчука на посаду глави адміністрації президента Леонід Кучма "зміцнює тенденції, які можуть сприяти спокійному, без участі вулиць переходу влади", вважає відомий політолог Михайло Погребинський.

У інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер Погребинський висловив думку, що у президента на сьогоднішній день "немає конкретних планів" відносно наступної президентської кампанії.

"Зараз він діє в режимі зміцнення позитивних тенденцій, які можуть сприяти спокійному переходу влади, а який маневр він зробить через півроку, я не знаю", - сказав він.

Політолог також вважає, що призначення Медведчука "не зменшує його шансів на перемогу" на президентських виборах. "Це дуже висока ставка, і якщо Медведчуку вдасться реалізувати себе в цій позиції, це додасть йому шансів", - вважає він.

Погребинський не виключає можливості конкуренції в ході майбутньої президентської виборчої кампанії між спікером парламенту Володимиром Литвином і Медведчуком. "Про таку конкуренцію потрібно говорити пізніше, коли стане ясно, хто на що претендує", - сказав він, додавши, що "протягом найближчого року це буде неактуально".

Крім того, Погребинський висловив думку, що цим призначенням глава держави "мав на увазі, що відносини між адміністрацією президента і парламентом повинні бути змінені".

"Президент сам показав, в якому напрямі повинна бути ця зміна, коли настояв, щоб фактичні переможці СДПУ(О) і "Єдина Україна" поступилися великою кількістю парламентських комітетів 4 фракціям", - зазначив політолог, додавши, що "було очевидно, що це позиція президента, оскільки "двійка" набирала 226 голосів для розподілу комітетів між собою, але президент наполіг на компромісі".

На думку Погребинського, Леонід Кучма "дозрів, щоб шукати компроміс в новій ситуації, зараз це принципово можливо, оскільки зараз йому набагато легше рухатися у бік більшої толерантності щодо парламентського корпусу, в якому є понад 300 депутатів, що в принципі розділяють бачення майбутнього, яке є в президента".

"Президенту був потрібен політичний менеджер, який погодить ту безліч амбіцій, бажань і уявлень про деталі цього бачення, і це було об'єктивним стимулом запросити політичного менеджера, яким є Віктор Медведчук", - сказав Погребинський.

Відповідаючи на питання агентства, політолог зазначив, що проросійська позиція Медведчука "є одним із міфів української політики". Він підкреслив, що в програмних документах СДПУ(О) декларується європейська спрямованість. "Просто, як прагматик, Медведчук відрізняється від тих політиків, які явно вважають, що будь-яка домовленість з Росією є збитком Україні", - сказав він.

"Він на певний час перестане бути партійним політиком і буде реалізовувати політичний курс президента, який ясно позначений у посланні парламенту", - передбачив Погребинський.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування