Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грузите Кучму бочками

Понеділок, 17 червня 2002, 10:51
Не вставай, тумане,
Не пливи в імлі
"Лучі Чучми"
Світять на землі

На мотив дитячого віршика про Леніна, що мав місце у шкільних програмах років 15 тому



Погода у Києві, здається, налагодилася, а тому уряду можна тільки поспівчувати - мало того, що частина парламенту готується встромити свої зуби в кінахівський кабмін, так ще і президент розродився унікальним у своєму роді розпорядженням: в терміновому порядку до першого липня Кінах і Ко мають забезпечити всю країну засобами масового впіарювання послань Кучми Верховній Раді. Чи встигнуть, бідолашні?

А після дня "Ч" громадяни України, зможуть, очевидно для затравки, повсюдно милуватися світлинами ракетника від політики та осягати сенс його хитромудрих планів на найближчі десять років: "Ми повинні бути готовими йти в НАТО настільки, наскільки самі держави-члени Альянсу будуть до цього готові". Або навіть знаходитимуть в своїх поштових скриньках текстовки нових пісень "Про найголовніше". Про те, що старий варіант кучмівського державобудування, оприлюднений до виборів-99, вже відправлено на смітник, можна здогадатися, відвідавши сайт kuchma.org, що колись слугував сховищем "Книги" президента. Тепер ця веб-сторіночка може стати до нагоди лише тим, хто ще не знайшов свою половинку в цьому світі, - за цією адресою працює служба інтернет-знайомств.

Ті непересічні особи, що таки звернули увагу на останні послання президента до парламенту, змогли помітити, що message гаранта, м'яко кажучи, не викликав особливого ажіотажу. Можливо, тому що на відміну від інших - неформальних - "звернень" Кучми, тут український народ відправили на не зовсім звичні три букви: СОТ замість самі знаєте яких анатомічних деталей. І народ президента впритул не побачив. Шкода! Людина на дев'ятому році управління країною нарешті розродилася планом дій, а її не слухають.

Але ж не даремно Данилович був не стільки ракетником, скільки парторгом - стара закваска чим ближче до старості, тим більш дає про себе знати. Навіщо вигадувати велосипед? Не хоче країна знати, як нам реорганізувати Рабкрін, пробачте, РабУкраїн, - примусимо! Як? У розпорядженні "Про заходи щодо організаційного та пропагандистського забезпечення реалізації завдань, які випливають із послань Президента Україні до Верховної Ради України"все чорним по білому прописано – досить доступно.

Отже, до 1 липня послання президента Верховній Раді мають бути видані масовим тиражем. Книжечка - не маленька, на 72 сторінки, ну так хай собі буде - все ж таки не збірка творів Леніна-Сталіна.

Кабмін, адміністрація президента, губернатори, керівництво Криму та Києва відповідають за те, аби основні положення цих програмних продуктів мисленнєвої діяльності президента потрапили до центральних та місцевих ЗМІ, - але тільки після проведення "роз'яснювальної роботи" з журналістами. Задум захоплює своєю простотою: в липні парламент піде на відпочинок, звільнивши інформаційний простір, який можна заповнити президентськими тезами. Крім того, в цей же час відкривається ще один шлях до голів мешканців країни: через панамки, які влітку дуже зручно робити з непотрібних газет. Відвідувачі пляжів та присадибних ділянок, будьте пильні! Стежте за тим, що ви надягаєте собі на голови!

Тепер подивимося, як будуватиметься робота з цільовими аудиторіями.

Медведчук, Кінах та група товаришів мають розтлумачити сенс послань президента, а потім забезпечити "систематичний аналіз" виконання "десятирічки" Кучми органам місцевої влади. "За звітний період місто Крижопіль на 48% євроінтегрувалося, на 32% поглибило економічні відносини з Росією, на 15% розвинуло внутрішній ринок та на два кроки просунуло науково-технічний прогрес".

На відміну від сусідньої Росії, де про хлопчика Володю (вже не Ульянова, а Путіна) пишуть дитячі книжки, в Україні вчення Кучми викладатимуть по-дорослому. Протягом вересня-жовтня-листопада школярі, петеушники та студенти осягатимуть ази "кучмізму" під чуйним керівництвом викладачів-суспільствознавців, майже як в старі добрі часи. "Придет весна, придет и лето, спасибо Кучме за все это". Для цього кабміну знову ж таки до 1 липня треба встигнути розробити методичні матеріали впливу на "нову генерацію".

Євровибір президента підлягає ще й науковому осмисленню. Принаймні, Національній академії наук в жовтні наказується обговорити "концептуальні засади" послань гаранта (нагадую, Кучмі залишилося сидіти в своєму кріслі максимум два роки), і якось провести в Ялті (саме там, а не де-небудь!!) міжнародну наукову конференцію з проблем європейської та євроатлантичної інтеграції. Очевидно, в якості робочої моделі використовуватиметься інтеграція тіла учасника конференції у воду Чорного моря (що належить, до речі, до басейну Атлантичного океану).

Проте, грандіозні плани Кучми не можуть і не повинні бути надбанням лише 48 мільйонів жителів Землі. Згідно з задумом президента окуч(м)уванню підлягають всі інші шість мільярдів. Але на них ця процедура очікує вже після закінчення літа. Дослівно: "організувати до 1 вересня 2002 року поширення текстів послань Президента України у зарубіжних країнах через дипломатичні представництва України за кордоном та дипломатичні представництва іноземних держав в Україні, а також здійснювати протягом 2002 року роз'яснення (виділення моє – Л.У.) основних положень послань Президента України в цих державах та їх представництвах". Напевно щойно прибулий в Україну посол Іраку з великим тріпотінням передасть собі на батьківщину звістку, наприклад, про НАТОвське спрямування України.

Звітувати про виконання "десятирічки" перед президентом має кабінет міністрів, а контрольна функція належить адміністрації президента. У зв'язку з тим, що остання нещодавно набула серйозної соціал-демократичної голови, хочеться допомогти уряду з розробкою постерів і рекламних буклетів, адже в нього до дедлайну 1 липня майже не залишилося часу. Наприклад, можна зробити так: навкруги вольового обличчя гаранта розташувати напис "Вияви характер - прочитай Кучму". Або так - враховуючи соціальний характер нової-старої політики гаранта, розробити плакат зі слоганом: "2002 рік - рік соціал-кучмократії" (зі змінною цифрою в номері року). Або зробити фотосесію з Оксаною Марченко: "гарна жінка читає послання Кучми парламенту".

А якщо серйозно, то пропагандистська кампанія, що планується "кучмократами", насправді є ще одним свідченням жахливого соціально-політичного гниття України. У нормальних країнах (або, принаймні тих, на які Україна нібито рівняється та з якими товаришує) звернення президента до парламенту - це Подія. Джордж Буш креслить "осі зла", - і за ним стежить увесь світ, не кажучи про власне Штати. Володимир Путін в декількох фразах "розправляється" із зовнішньою політикою та політикою внутрішньою - і російські ЗМІ рахують секунди його виступу.

А у нас? Парламентарії хочуть побачити президента в тілі - він їм надсилає "розшифровку" свого виступу. Дітлахів насильно "фаршируватимуть" посланнями - і це остаточно відіб'є інтерес до долі країни, тим більш, що діти, як правило, в курсі ставлення своїх батьків до політичного життя. А скільки дорослих підтримують курс Кучми відомо - 9,2%. І жодні PR-примочки не допоможуть. Тут потрібні набагато радикальніші заходи.

P.S. Зі змістом послань президента перед їх розмноженням можна познайомиться на офіційному сайті Леоніда Кучми www.kuchma.gov.ua. Добре, що ми живемо не в Норвегії, країні, чий доменний суфікс закінчується на. no.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: