Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Свобода слова в Україні – пацієнт, який скоріше мертвий, ніж живий

Вівторок, 4 червня 2002, 11:16
Приблизно 57,2% населення України вважає, що українському суспільству потрібна повна свобода слова. Такі дані дослідження, проведеного соціологічною службою Українського Центру Економічних та Політичних Досліджень ім.Разумкова, були оприлюднені у понеділок.

На думку 31% респондентів повна свобода слова потрібна українському суспільству, якщо це не зашкодить національним інтересам. 46,8% опитаних вважають, що особисто потребують повної свободи слова, ще 33,4% вважають, що потребують особистої свободи слова, якщо це не зашкодить особистим інтересам.

Більшість з 2015 респондентів віком від 18 років (37,5%), які взяли участь в опитуванні, поставили б свободі слова в Україні "трійку" за п'ятибальною системою. На "двійку" оцінили стан свободи слова 20,5%, "четвірку" поставили б 14,4% з опитаних.

13,3% респондентів "повністю довіряють" українським засобам масової інформації, 10,0% - російським ЗМІ, та 6,8% - західним ЗМІ.

За даними дослідження, яке було проведене з 21 по 28 травня 2002 року у 24 областях України, 78,2% (похибка вибірки – 2,3%) вважають, що професія журналіста небезпечна, і тільки 12,2% з цим не погоджуються.

На думку 36,0% опитаних, в Україні існує політична цензура, при чому даний показник не змінився з 2000 року. "Скоріше існує" вважають 29%, і тільки 4,6% респондентів вважають, що цензури в Україні не існує.

73,8% опитаних вважають, що опублікування критичних матеріалів про кримінальні клани матиме негативні наслідки для ЗМІ, 68,1% вважають, що негативні наслідки матиме критика президента Кучми, і 60,9% вважають, що негативні наслідки матиме критичний матеріал щодо місцевої влади. 57,9% і 56,3% респондентів вважають, що заходи щодо ЗМІ будуть застосовані в разі публікування критичних матеріалів про Кабінет Міністрів та Верховну Раду відповідно.

65% опитаних вважають, що "конкретним негативним наслідком" публікації критичних матеріалів стане фізична розправа з журналістом, 57,4% вважають, що це буде психологічний тиск на журналіста і редактора, і 47% вважають, що це будуть економічні санкції проти видавництва.

На думку приблизно 71% респондентів в Україні існує практика замовних матеріалів у друкованих та електронних ЗМІ, приблизно 6% вважають, що такої практики в Україні не існує.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...