Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сусідів не обирають. "Залізній завісі" бути

П'ятниця, 12 липня 2002, 11:35
Сусідів не обирають, інакше після такого вибору деякі чиновники ЄС були б звільнені. Якщо Європейський союз буде розширятися за планом і у недалекому майбутньому прийме до своїх членів нетерплячих кандидатів, починаючи з країн Балтії і закінчуючи Болгарією, тоді його безпосередніми сусідами стануть держави, які рідко привертали увагу Західної Європи, а якщо і привертали, то пов'язано це було з негативними речами: Росія вважається контрабандистський раєм.

Про калінінградський анклав завжди говорили як про похмурий задній двір Росії, а зараз він потьмарює нову дружбу Путіна з Заходом, оскільки ніяк не домовляться про особливе урегулювання проблеми цього регіону. Білорусія після повалення Мілошевича користується сумнівною честю називатися останньою диктаторською країною Європи.

Україна - демографічний і географічний важкоатлет - є, згідно з організацією "Transparency International", однією з найбільш корумпованих країн у світі. А маленька Молдавія являє собою церковну мишу Європи: її внутрішній валовий продукт не складає й половини албанського.

По цю і ту сторони майбутнього східного кордону ростуть страхи. В ЄС стурбовані з приводу очікуваного напливу мігрантів з Азії. У Білорусії, Молдавії і, передусім, на Україні будь-який дружній кивок у бік Польщі або інших перспективних кандидатів, будь-які успішні переговори, будь-який успіх на шляху включення до шенгенської зони сприймається як передвісток остаточної маргіналізації.

Те, що ЄС у квітні заговорило про здійснення у перспективі стратегії "прямого сусідства", більшість сприймає не як обіцянку перспективи, а як втіху або спритний трюк.

Україна - країна, характер периферійного положення якої закладений у самій її назві, вважається найширшим вікном для майбутніх міграційних потоків. Вже сьогодні 1,5 мільйони українців працюють на оливкових плантаціях в Іспанії, збирають урожаї фруктів у Португалії, де вони складають третину всіх зареєстрованих мігрантів. До сімдесяти процентів нелегальних мігрантів проходять шляхом через Київ. У зв'язку з цим не дивно, що Україна позначена у "чорному списку" ЄС.

Держава-парія Білорусія добре представляє почуття ізоляції. Останнім часом охолонули раніше тісні стосунки з Росією, правильніше говорити з президентом Путіним. При цьому тільки шість років тому був створений митний союз з Росією, який робить країну такою вразливою з носової частини державного корабля. Білорусія була б бажаною для мігрантів з усіх країн СНД, із Кавказу, з Середньої Азії, з Афганістану і навіть з Африки.

Діряві кордони будуть у майбутньому, звичайно, надійнішими, але з кожним новим шлагбаумом, з кожним новим метром радянського колючого дроту, будуть рости не тільки тарифи для людей, що долають їх, але і число тих, хто вже не зможе виїхати з Білорусії, яка повинна була бути транзитною країною.

Переклад ІноСмі.Ру, оригінал статті читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування