Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін дозволив стріляти ракетами по літаках

Понеділок, 15 липня 2002, 14:21
Уряд України дозволив черговим силам і засобам, які здійснюють бойове чергування щодо протиповітряної оборони у Збройних силах, застосовувати зброю і бойову техніку для запобігання і припинення у повітряному просторі протиправних дій повітряних судів, захопленого терористами.

Застосування зброї і бойової техніки у цьому випадку дозволене після попереджувального вогню з гарматного озброєння літаків-винищувачів (вертольотів), що знаходяться на бойовому чергуванні по протиповітряній обороні у Збройних силах України (ЗСУ).

Це визначено постановою Кабінету міністрів України від 11 липня (№984), яким внесені відповідні зміни до Положення про порядок застосування зброї, бойової техніки і спеціальних засобів під час охорони державного кордону і виняткової (морської) економічної зони України (постанова уряду від 2 червня 1998 року, №789).

Усього визначено 10 випадків, коли чергові сили застосовують зброю і бойову техніку після попередження голосом і попереджувального пострілу (черги) вгору, а черговими силами і засобами, які несуть бойове чергування по протиповітряній обороні у ЗСУ, - після попереджувального вогню з гарматного озброєння літаків-винищувачів (вертольотів).

Серед іншого, зброю повинні застосувати для припинення порушення держкордону бойовими повітряними судами, що пілотуються, які не виконують команд (сигналів), що подаються черговими літаками-винищувачами (вертольотами) по посадці на певний аеродром, а також повітряними судами, які, як встановлено, захоплені з метою здійснення терористичного акту.

Іншими такими випадками є - відображення нападу і припинення опору неозброєних осіб, якщо життю військовослужбовців чергових сил або населенню загрожує небезпека і запобігти їй немає можливості, а також озброєних осіб, які загрожують застосуванням зброї; захист населення від озброєних нападів й інших дій, небезпечних для здоров'я і життя людей, а також майна, якщо інші засоби захисту виявилися безрезультатними.

Крім того, визначено ще 10 випадків, коли чергові сили мають право застосувати зброю і бойову техніку без попередження, зокрема, для відображення озброєного нападу на прикордонні наряди і підрозділи цих військ, припинення озброєного опору порушників держкордону, відображення озброєного вторгнення на територію України озброєних груп і банд.

У той же час у положенні визначено також 10 випадків, коли заборонено застосовувати зброю, зокрема, відносно осіб, що порушили держкордон, якщо вони не чинять опору, відносно жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку, у разі великого скупчення людей, коли можуть постраждати сторонні люди.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування