Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Анатолій Толстоухов: "Така у нас влада, що ми створюємо комісію із захисту членів партії влади!"

Середа, 17 липня 2002, 10:48
Народно-демократична партія - символічна фігура на українській політичній дошці. НДП стала плодом нерозділеної любові її лідера Валерія Пустовойтенка до президента Леоніда Кучми. Народні демократи, плоть від плоті державного апарату, залишаються однією з базових структур президентського табору.

Однак останнє перетасовування владної колоди, затіяне Леонідом Даниловичем, примусило багатьох говорити про те, що зірка НДП зайшла назавжди. Проте, партія, яку вже не перший рік ховають, продовжує вдосконалювати свою організацію, і на хвилі виборів змогла залучити серйозні інвестиції. Перспективи розвитку НДП обговорювалися на засіданні політради партії, і для УП їх популярно пояснив народний демократ номер 2 - депутат Верховної Ради Анатолій Толстоухов.


- Анатолію Володимировичу, НДП досить активно проводить підготовку до президентських виборів. Очевидне нарощування медіа-ресурсу, готуються ініціативи, направлені на зміцнення позицій партії у президентському політичному таборі. Які завдання ви перед собою ставите?

- Я б сказав, що відбувається ріст впливу НДП на суспільно-політичне життя країни. Ми дійсно готуємо досить важливі ініціативи. Два тижні тому відбулася політрада нашої партії. Ми ухвалили рішення про скликання конституційної асамблеї, з метою внесення змін до основного закону країни. Також було заявлено, що партія буде висувати кандидата на президентських виборах 2004 року. Мова не йде про конкретну персону, або про старт президентської гонки. Ці питання будуть ключовими на етапі звітно-виборчої кампанії у партії.

- Тривають розмови про активну чистку партійних рядів, яка вже почалося у НДП. Багато партійних функціонерів, і передусім з числа чиновників, у ході виборів вельми прохолодно поставилося до своїх партійних обов'язків.

- Чисткою ми не збираємося займатися. Стоїть питання про заміну ряду керівників партійних органів, які не справилися з покладеними на них обов'язками. Йде омолодження кадрового складу партії. Вибори показали, що час висувати нову порость партійних лідерів, тим більше що гідну зміну ми вже підготували. За ці роки НДП, як жодна інша партія, створила навколо себе цілу когорту суспільно-політичних рухів. Які, відзначте, не є фіговими листочками, а діючими структурами. Процес почався у Донецькій області - там вже затверджений новий керівник парторганізації.

- Народні демократи після СДПУ(о) мали другий показник за кількістю членів партії в органах виконавчої влади. Проте, партія не змогла добитися статусу блокостворюючої "За єдину Україну!", і взагалі результат партії влади не вразив. Наскільки ефективною виявилася ставка на підтримку чиновників?

- Блоку не вистачило часу для розкрутки, він був пізно створений. Проти нас зіграло і наростаюче у суспільстві невдоволення владою. Третім негативним чинником стала позиція губернаторів, які у ході виборів вирішували переважно власні задачі. Це стосується всіх губернаторів. У тому числі і тих, хто був членом НДП. Понад десяти народних депутатів-членів НДП не ввійшли до нашої фракції. Хоч партійні квитки зберігають. Це зроблено під тиском губернаторів. Губернатори зараз збільшують свою власну політичну вагу, вони хочуть створити свої центри впливу на Верховну Раду. Адже це не їх функція! Один час багато говорилося про департизації губернаторів. Але зараз "департизація" зайшла дуже далеко - губернатори створюють свої кишенькові фракції, навіть не маючи у своєму розпорядженні власних партій. Важко коментувати цей феномен! Наприклад, Євген Кушнарьов, коли був одним з керівників НДП, займав одну позицію. А у цьому випадку, місце сидіння визначає точку зору.

- Ви не боїтеся, що втрата адміністративного впливу приведе до падіння впливу НДП?

- Впевнений, що кількість членів партії серед співробітників держапарату ніколи не впаде настільки, щоб НДП втратила політичний й адміністративний вплив. У нас існує достатній кадровий резерв, і досить підтримки всередині влади.

- Зараз продовжується активний процес дроблення пропрезидентських сил. Відомо, що і ви особисто, і лідер НДП Валерій Пустовойтенко неодноразово зверталися до Леоніда Кучми з пропозиціями консолідації президентського табору на базі НДП. Чому ваші пропозиції не увінчалися успіхом?

- Ми дійсно вели такі розмови, розуміючи, що немає альтернативи об'єднанню центристських демократичних сил. За логікою речей влада повинна була б звернути увагу на те, що жодна інша політична структура не розвивається так системно як НДП. І багато процесів розвитку суспільства було б логічно провести, спираючись саме на народних демократів. Адже що таке "За єдину Україну!" - своєрідне відродження "Злагоди", яку ми вже створювали. Але ми йдемо іншим шляхом, який обсипаний шпичками.

- Однак лідери інших пропрезидентських партій стверджують, що для розвитку проекту "Злагоди" його лідерам, - Пустовойтенку і Толстоухову не вистачає компромісності і комплексного підходу. Один олігарх показував мені запис вашого телеканалу "Тоніс", зроблений за два дні до виборів. Там цитувався пан Пустовойтенко, який заявив, що він може блокуватися з якою завгодно політичною силою у парламенті, крім СДПУ(о) Віктора Медведчука, і Демсоюзу Олександра Волкова. Чи можна після таких слів розраховувати на створення "Злагоди"?

- Багато коментарів мають чисто ситуативну природу. Якби ми з Пустовойтенком не були досить компромісними і системними людьми, хіба уряд Пустовойтенка протримався б два з половиною роки? А ті люди, яких ви згадали, просто не шукали з нами контакту.

Крім того, ми ніколи не пропонували реалізацію проекту "Злагода" провести виключно на базі НДП. Проект був настільки масштабним, що вимагав обов'язкового підключення інших політичних сил. Єдина Україна, без лапок, потрібна країні як соціальна матерія. Влада не реалізовує об'єднаний потенціал сама по собі. Для цього потрібна підтримка суспільно-політичних сил.

- За результатам минулих виборів всі основні президентські угрупування отримали свої призи. Президент дав пости і Медведчуку, й Пінчуку, й Азарову, і Деркачу. НДП не отримала нічого. Це свідчить про монаршу немилість?

- Можливо, це пояснюється тим, що раніше НДП отримувала стільки , скільки інші партії разом взяті і не бачили. Більшої кількості людей у вищих ешелонах влади, ніж це було у НДП, не було ні в кого.

У нас був найбільш розгалужений апарат у порівнянні з іншими учасниками "За єдину Україну!". Партії, сформовані на основі фінансово-політичних угрупувань, давно кредитувалися за рахунок НДП. Вони навіть у ході виборів робили спроби перекупити "на корню" цілі організації. У них немає базису, вони женуться за постами.

Нехай сьогодні ми через це втрачаємо, але курчат восени лічать. На політраді ми вирішили створити комісію із захисту членів НДП. Реалії такі, що суспільного захисту потребують в тому числі і члени "партії влади". Така у нас влада! Ми впевнені у своїй перспективі, оскільки за нами величезна сила - 234 тисячі членів партії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування