Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Приватбанк" - переможець металургійних війн

Середа, 24 липня 2002, 13:02
Бізнес-група "Приватбанк" викупила у свого найбільшого конкурента, групи "Металургія", два з трьох українських феросплавних заводів, і отримала майже монополістичний контроль над випуском всього феромарганця і феросиліція в країні. "Минулого тижня ми продали 50% Запорізького заводу і 70% Стахановського заводу "Приватбанку", сказав в ексклюзивному інтерв'ю МetalBulletin президент "Металургії" Костянтин Григоришин. "Цей бізнес перестав бути потрібним для нас: постачання руди - в руках "Приватбанку", і електроенергія також дуже дорога".

Запорізький завод є основним виробників феромарганця в Україні. Стахановський працює в Луганській області та є найбільшим виробником феросиліція.

Григоришин говорить, що група його компаній позбулася акцій Солікамського магнієвого заводу в Росії, але залишила за собою контроль над "Дніпроспецсталлю", виробником спеціальної сталі в Дніпропетровську. Григоришин також активно працює в енергетичному секторі та має зв'язки з СДПУ (О).

Крім двох з трьох виробників феросплавів, група "Приватбанку" близька до основних постачальників руди в Україні - Марганецького та Орджонікідзевського ГЗК - і безпосередньо володіє 23% акцій Марганецького комбінату. Представник "Приватбанку" підтвердив, що банк має тісні партнерські відносини з більшістю власників обох комбінатів, але не став коментувати, хто володіє ЗЗФ та Стахановським заводом.

"Приватбанк" також має у розпорядженні 13% Нікопольського феросплавного заводу, які виробляють силікомарганець (за оцінками, 70% усього силікомарганця, що виготовляється в Україні) та феромарганець. "Кредит-Дніпро", підрозділ групи "Інтерпайп", що контролює більшу частину виробництва труб в Україні, управляє як Нікопольським заводом, так і пакетом його акцій (50%+1), який належить державі.

Джерела в цій галузі кажуть, що "Приват" вийшов переможцем у битві за володіння виробництвами, яка привела до падіння продуктивності на всіх трьох заводах. За перші шість місяців цього року, як повідомляє бізнес-інформагенство "Сократ", загалом було випущено 649 тисяч тонн феросплавів, тоді як за відповідний період 2001 року загальний випуск становив 757 тисяч тонн.

Трейдери стверджують, що у переддень продажу пакетів акцій Запорізького та Стаханівського заводів, знизилося постачання феросплавів з України, а заводи скаржилися на нестачу руди. Найістотніше падіння продуктивності спостерігалося, як кажуть, на ЗЗФ. Випуск феромарганця впав до 24 тисяч тонн, що на 35% нижче за показники попереднього року. За перші п'ять місяців цього року виробництво силікомарганця скоротилося до 37,2 тисяч тонн, що на 45% нижче показників того ж періоду попереднього року, коли було вироблено 67 тисяч тонн. Випуск феросиліція поменшав не так істотно - тільки на 10% (71,8 тисяч тонн).

Крім того, група "Приват" контролює сталеливарні та рудні підприємства. Кажуть, їй належать акції "Сухої балки" та "Укррудпрому", комбінату імені Петровського, Константинівського меткомбінату та Запорізького сталепрокатного комбінату.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: