Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ не хоче давати грошей, тому що Кінах не тримає обіцянок

Середа, 24 липня 2002, 16:27
Віце-прем'єр Василь Роговий вважає проблематичним отримання Україною ще одного траншу кредиту Міжнародного Валютного Фонду за програмою розширеного фінансування (EFF), яка закінчується 4 вересня 2002 року.

"Надія є, але вона надзвичайно проблематична", - заявив Роговий у середу на прес-конференції. Віце-прем'єр зазначив, що існує дві основні внутрішні проблеми, які перешкоджають отриманню Україною нових траншів - з виконанням бюджету і погашенням боргу з відшкодування ПДВ.

Роговий підкреслив, що Україна "не впоралася з тими зобов'язаннями, які брала на себе, зокрема, по відшкодуванню ПДВ". "Якщо цю ситуацію не виправимо, то надії на успішне закінчення програми EFF залишається надзвичайно мало", - заявив він.

За його словами, Україна не збирається звертатися до МВФ з проханням реструктурувати виплати по раніше отриманих кредитах від Фонду, оскільки можливість такого реструктурування не передбачена статутом МВФ. Він завірив, що Нацбанк України, який є одержувачем коштів Фонду, буде своєчасно проводити виплати з обслуговування цього кредиту.

МВФ у вересні 1998 року відкрив Україні фінансування по кредиту EFF загальним обсягом SDR1,92 млрд., з яких Україна отримала SDR1,19 млрд. Завершення програми заплановано на 4 вересня цього року.

Уряд і Нацбанк України планували в 2002 році отримати від МВФ три транші кредиту EFF на загальну суму $550 млн., однак переговори між Києвом і Вашингтоном поки не увінчалися успіхом.

У той же час віце-прем'єр не виключає, що Україна в майбутньому все-таки буде отримувати кредити від МВФ – по нових програмах.

Він зазначив, що в майбутньому Україна разом з МВФ зможе реалізувати одну з програм співпраці. "При цьому, дійсно, ми можемо гроші (кредити МВФ) не отримувати, а можемо отримувати при певних умовах, коли вони нам будуть потрібні", - відзначив віце-прем'єр.

Роговий додав, що така форма може бути обумовлена в програмі співпраці України з МВФ. У той же час він зазначив, що Україна ще не починала з МВФ переговори з приводу можливих програм майбутньої співпраці.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування