Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб виграти вибори 2004, Кучма готовий посваритися з МВФ – американський аналітик

Середа, 28 серпня 2002, 11:41
Різка заява президента України Кучми про "диктаторський" характер вимог Міжнародного Валютного Фонду щодо України була логічним продовженням політики українського уряду, який вже не раз наголошував на необхідність переглянути співпрацю з МВФ.

Так вважає аналітик Нью-Йоркського Центру Eurasia Group Леслі Пауел. Вона зауважує, що ще у травні президент сказав, що Україні потрібні радше консультації, ніж нові кредити. Таким чином, останнє висловлювання з приводу диктату МВФ було несподіваним не через його зміст: "Несподіваним став тон заяви Кучми", - зазначила Пауел.

Як вважає Леслі Пауел, причина відмови уряду від кредитів МВФ полягає у тому, що Кучма хоче мати цілковитий контроль над бюджетом і адміністративним ресурсом перед президентськими виборами, повідомляє Радіо Свобода.

"Не маючи іншої вагомішої причини, чому Кучма хоче закінчити кредитну співпрацю з МВФ, я припускаю, що головна причина – президентські вибори через 2 роки. Припиняючи співпрацю з Фондом, український уряд і президентська адміністрація матимуть змогу вільніше, без контролю з боку Фонду, використовувати бюджетні кошти на свої потреби", - вважає аналітик.

На думку Леслі Пауел, "відмова уряду України повертати експортерам податок на додану вартість зашкодить образу країни на Заході. Це вже вплинуло на рішення Міністерства торгівлі США не надавати Україні статусу держави з ринковою економікою. Й американські компанії в Україні, яким уряд заборгував ПДВ, не погоджуватимуться з наданням українській економіці такого статусу, доки не вирішиться це питання з податками".

Нагадаємо, що Кучма назвав "диктатом" вимоги МВФ щодо України. "Де нам брати мільярди? – запитав він, відповідаючи на вимогу Фонду негайно погасити заборгованість уряду перед українськими експортерами, яким не повертають податок на додану вартість. Він назвав несправедливою і критику МВФ щодо регулювання урядом ринку зерна, нагадавши, що найбільший донор МВФ Сполучені Штати щорічно надають десятки мільярдів доларів на підтримку свого сільського господарства.

Народний депутат Сергій Терьохін у зв'язку з цим вважає, що погіршення взаємин України з МВФ суттєво позначиться на міжнародному статусі України у світі. "Корпоративні кредитори дивляться на дві речі: по-перше, чи ця країна має гарні стосунки з МВФ, і друге, на рейтинги найбільших рейтингових компаній, які оцінюють юридичні, економічні й політичні ризики.

Відверто кажучи, і Кучма, який мало розуміється на економіці, його "камарілія" теж, і уряд опиняться у дуже непростій ситуації. Немає диктату МВФ, є диктат кредитора. Якщо валютний фонд дає кошти, то він має бути впевнений, що кредитор, тобто позичальник (а це національний уряд) зможе їх віддати. А віддати зможе тільки тоді коли цей уряд зробить певні економічні кроки", - зазначив Терьохін.

На даний момент поки невідома реакція МВФ на заяви Києва, так само не відомо, чи відбудеться запланований на 14 жовтня приїзд головного розпорядника Фонду Горста Келера в Україну. У вересні минулого року МВФ припинив кредитувати Україну. Із загальної суми у 2 мільярди 600 мільйонів доларів, обіцяних МВФ, Україна одержала майже півтора мільярди.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування