Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До Верховної Ради внесено законопроект про порядок імпічменту. Процедуру спрощено

Середа, 7 серпня 2002, 16:29
У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про процедуру усунення президента України з посади в порядку імпічменту", внесений народним депутатом, членом фракції СПУ Миколою Рудьковським.

Згідно із законопроектом, підставами для усунення президента України в порядку імпічменту вважаються "вчинення ним дій або бездіяльності, які містять ознаки державної зради або іншого злочину".

Відповідно до тексту законопроекту, вміщеного на сайті Верховної Ради України, пропонується норма, що заяву щодо необхідності ініціювання усунення президента можуть зробити комітет Верховної Ради України або фракція Верховної Ради України.

Після цього комітет або фракція парламенту, від імені яких була проголошена заява, починають збір підписів народних депутатів України.

Для ініціювання питання про усунення президента України з посади в порядку імпічменту необхідно зібрати підписи 150 депутатів – 1/3 народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Водночас, за Конституцією, це питання ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради, тобто 226 депутатами.

У законопроекті Рудьковського виписуються повноваження тимчасової слідчої комісії, спеціального прокурора та спеціальних слідчих.

Документ передбачає сім стадій процедури імпічменту:

1) ініціювання питання про усунення президента України з посади в порядку імпічменту;
2) створення тимчасової слідчої комісії по імпічменту та проведення розслідування;
3) розгляд Верховною Радою України висновків та пропозицій тимчасової слідчої комісії;
4) прийняття постанови Верховною Радою України про звинувачення президента України;
5) прийняття Верховною Радою України постанови про направлення матеріалів справи для отримання висновку Конституційного Суду України щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент;
6) прийняття Верховною Радою України постанови про направлення матеріалів справи для отримання висновку Верховного Суду України, щодо оцінки дій або бездіяльності, в яких звинувачується президент України;
7) прийняття Верховною Радою України постанови про усунення Президента України з посади в порядку імпічменту.

Після прийняття Верховною Радою України рішення про усунення Президента України з посади в порядку імпічменту матеріали справи направляються до Генеральної прокуратури України.

У пояснювальній записці до законопроекту Микола Рудьковський зазначає, що запропонований проект Закону підготовлений "у зв'язку з відсутністю правового механізму, достатнього для реалізації процедури імпічменту, оскільки положення статті 111 Конституції України визначають лише основні стадії та засади усунення президента України з посади в порядку імпічменту".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...