Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У кримських опозиціонерів є побоювання, що 16 вересня комуністи їх "кинуть"

П'ятниця, 13 вересня 2002, 16:42
У п'ятницю в Сімферополі пройшла прес-конференція представників Кримських Республіканських організацій Соцпартії і "Батьківщини", на якій журналістам був представлений план проведення в столиці автономії 16 вересня мітингу в рамках Всеукраїнської акції цивільного протесту "Повстань, Україно".

Мітинг відбудеться на центральній площі імені Леніна не о 15-00, як намічалося раніше, а о 17-00. Як з'ясувалося, перенесення в часі відбулося за пропозицією комуністів, що аргументували це тим, що в такий спосіб буде досягнута велика явка, тому що люди закінчать робочий день.

Самих представників Кримського Рескому КПУ на прес-конференції не було, хоча попередньо було заявлено в ній участь лідера кримських комуністів Леоніда Грача. Організатори, почавши прес-конференцію пізніше запланованого терміну, намагалися додзвонитися до Рескому в спробі "добути" хоча б секретаря Сімферопольського міськкому КПУ Валерія Кучеренка, але це виявилося даремно.

Дивне поводження кримських комуністів має своє пояснення. 28 серпня під керівництвом Грача відбулося Бюро Кримського Рескому КПУ, на якому було прийняте рішення виступити проти проведення акції протесту 16 вересня, "щоб не примикати до своїх ідейних антагоністів, що стоять на яскраво виражених радикальних націоналістичних позиціях за підтримкою олігархів і закордонного капіталу і, що бореться не за зміну курсу, а за доступ до державної годівниці". Тоді ж було прийняте звертання до міських і районних організацій Кримської республіканської організації КПУ із закликом про "проведення масових виступів трудящих у період вересня-листопаду по наростаючій, за винятком дати 16 вересня 2002 р."

У своєму прагненні "догодити" діючій владі керівництво кримських комуністів пішло ще далі. Кримський Реском КПУ висунув пропозицію до вищого керівництва країни "прийняти до 7 листопада 2002 р. усі парламентські міри для виконання тих передвиборних вимог Комуністичної партії України, що були підтримані главою держави і викладені їм у зверненні до народу 24 серпня цього року.

Мова йде: 1) про необхідність внесення змін у Конституцію України для реорганізації системи влади в парламентсько-президентську республіку; 2) про прийняття Закону про вибори на пропорційній основі".

За інформацією 1-ого секретаря Кримського Рескому Соцпартії України Євгенія Мельника, яку він оприлюднив на прес-конференції, ЦК КПУ незважаючи на це, не тільки зобов'язав Леоніда Грача приєднатися до акції, але й доручив йому очолити її у Сімферополі. Після цього кримські комуністи спочатку прийняли рішення перенести час проведення мітингу на 3 години пізніше, а потім переконали в цьому й інших членів опозиційних партій.

Проте, ці події, а також відсутність керівництва Рескому КПУ на прес-конференції, підтвердило побоювання представників Соцпартії і "Батьківщини" у тому, що комуністи їх "кинуть". Хоча при цьому Мельник висловив надію, що Грач не ризикне проігнорувати рішення свого ЦК.

За даними організаторів, у мітингу в Сімферополі візьмуть участь кілька тисяч чоловік. Вони також пройдуть у Євпаторії, Феодосії і, можливо, Ялті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування