Україна товаришуватиме з друзями бен Ладена. США роздратуються

Середа, 18 вересня 2002, 13:24
В рамках перебування в Нью-Йорку на генасамблеї ООН міністр закордонних справ України Анатолій Зленко зустрівся з колегою із Судану Мустафою Османом Ісмаїлом.

Анатолій Зленко домовився з міністром закордонних справ Судану про створення Міжурядової економічної комісії і вже найближчим часом буде проведено її перше засідання.

"Тим, хто цікавиться Суданом, таку оперативність українського міністра важко пояснити, адже Судан є однією з найбідніших країн світу і до того ж в ній досі триває громадянська війна", - зазначає у своєму коментарі українська служба Бі-Бі-Сі.

Сторони, як повідомила прес-служба МЗС України, висловили бажання розвивати політичний діалог та торгівельно-економічне співробітництво. Суданський міністр запросив Анатолія Зленка до Хартума з офіційним візитом.

В Судані є поклади нафти, однак вони розташовані на півдні країни, який контролюють повстанці-християни, що ведуть бойові дії проти ісламістського режиму в Хартумі, зазначає радіостанція.

Судан - країна, де громадянська війна триває з 1956 року. Судан був під міжнародними санкціями і нині є загроза їхнього поновлення, якщо уряд в Хартумі не продемонструє відданість мирному процесові. Проте проти тієї країни нині діють американські економічні санкції, а також санкції кількох інших країн Заходу.

"Відтак, яку економічну вигоду може здобути Україна в Судані і яка потреба зібрати українсько-суданську комісію вже в найближчому майбутньому? Це питання залишається відкритим", - не може зрозуміти Бі-Бі-Сі.

"Так само й політичний аспект зустрічі Анатолія Зленка з суданським міністром не є однозначним. Судан відомий тим, що в ньому тривалий час базувався Усама бен Ладен. Він повідкривав заводи й фабрики, зокрема завіз багато колишніх муджахедів з Афганістану, які воювали з СРСР.

Нині Судану часто закидають, що на його території переховуються бійці мережі "Аль-Кайда". Бізнес-інтереси Усами бен Ладена в Судані були досить значними: від власного банку до шкірообробної фабрики. Усама бен Ладен був партнером в бізнесі Національного Ісламського Фронту Судану й суданських військових.

В середині 90-х років Усама бен Ладен жив в суданській столиці Хартумі зі своєю численною родиною. Бен Ладена вважають одним з інвесторів у фармецевтичну фабрику "Аль-Шифа" в Судані, яку вважали об'єктом з виготoвлення хімічної зброї.

Американці наполягали, що до цієї фабрики, яка виготовляла нервово-паралітичний газ "Ві-Екс", мав стосунок і Ірак. Сполучені Штати потім розбомбили ту "фабрику", - зазначає радіостанція.

Судан доклав максимум зусиль після терактів 11 вересня, щоб не потрапити до пріоритетного списку з Талібаном в якості мішені для США - адже до Афганістану Усама бен Ладен перебрався саме із Судану.

"Відтак можна було прогнозувати, що несподівана активізація контактів українського міністра Зленка з представниками Судану, країни з досить одіозною репутацією, викличе, як мінімум, непорозуміння, а то й озлобленість Сполучених Штатів, подолання бар'єру з якими нібито є нині дипломатичним пріоритетом Києва.

За останній тиждень це вже другий крок української дипломатії, який може роздратувати США. В річницю терактів 11 вересня до Києва запросили віце-главу дипломатії Ірану, країни з окресленої Вашингтоном "вісі зла", і Анатолій Зленко домовився з ним про візит президента Ірану Хаттамі до України - при чому вже за місяць.

Перед цим у Києві відкрилося посольство Іраку, а посол Багдада вручав вірчі грамоти президентові Кучмі разом з послом Великої Британії", - також коментує Бі-Бі-Сі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування