Опозиція оголошує війну "монархії" Кучми

Понеділок, 2 вересня 2002, 13:39
Головатий: "Немає різниці,
якою рукою дати в морду Кучмі,
правою чи лівою!"
Мороз: "Різниця залежить
від того, хто ти – лівша чи правша"
Тимошенко: "Та краще
обома руками!"
Оплески та сміх у залі
(з прес-конференції опозиції,
2 вересня 2002 року)



Лідери Соцпартії, Компартії та Блоку Юлії Тимошенко оголосили на прес-конференції в понеділок про намір з 16 вересня почати безстрокові "акції громадянського протесту" під лозунгом "Повстань, Україно!" з метою проведення дострокових президентських виборів та зміни системи влади.

Як заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко, акції почнуться 16 вересня о 15.00 на Європейській площі у Києві та в усіх регіонах України і продовжаться "до повної перемоги над корупційною монархією Кучми".


Прес-конференція опозиції відбулася в залі Федерації профспілок України, лідер якої Олександр Стоян входить до "Нашої України". Десь у рядах сидів Роман Безсмертний, який згодом перебрався до президії. Ось і вся присутність блоку Ющенка на довгоочікуваному публічному оголошенні війни Кучмі.

Вели прес-конференцію Тимошенко, Симоненко та Мороз. "Трійка" зачитала політичну угоду, підписану аж 21 липня. Саме її свого часу освятив своїм автографом Безсмертний, припускаючи, що згодом там стоятиме повноцінна віза Ющенка. Однак не так сталося, як гадалося, і тепер це просто заява трьох лідерів: СПУ, КПУ та БЮТ.

Отже, трійка "пропонує альтернативний, демократичний шлях розвитку України" та оголошує про "першочергову необхідність зміни системи влади та відставку Кучми". Сторони домовляються "не вести сепаратних переговорів із владою" та захищати один одного "від політичних репресій та переслідувань". Чи означає це, що КПУ не голосуватиме за подання Піскуна на Тимошенко, із заяви зрозуміти було неможливо.

 
 
Чоловіки були у світлих костюмах, Тимошенко – в чорному. Кожен із лідерів зачитав звернення. Право бути першою випало жінці – Тимошенко оголосила про початок акцій протесту, потім – Симоненко з політичною угодою, третій – Мороз із зверненням до журналістів "не писати і не говорити неправду про політичні події у країні". За його словами, деяким делегаціям регіональної преси влада заважала дістатися на цю прес-конференцію в Київ: "Міліція на очах свідків проколола колеса автобуса з Дніпропетровська". Щось подібне відбулося з пресою, яка їхала з Миколаєва, Запоріжжя, Одеси…

Журналісти з Кіровограда змогли добратися до прес-конференції тільки по її закінченню (за їх словами, по дорозі до Києва їх двічі зупиняла міліція) і тут же причепилися до Безсмертного з питанням "Так що, блок Ющенка не братиме участі в акціях?".

На самій прес-конференції йому неодноразово задавали подібне питання. "Я тут. Я свій вибір зробив. "Наша Україна" - складний організм. Але дорогу здолає той, що йде. Ми почали цю роботу, і, я думаю, ми будемо разом", сказав Безсмертний.

Йому ж належить ще одна цікава репліка, із якої зрозуміло, що вплинуло на його вибір. "Останнім часом я часто почував себе людиною, яка сидить по горло у багнюці. У цій ситуації можна не ворушитися або спробувати вистрибнути з неї…"

Безсмертний в чергове прояснив ставлення "Нашої України" до акцій протесту: політрада прийняла звернення до президента, і тепер "позиція блоку буде визначатися реакцією влади на це звернення". При цьому він підкреслив, що в блоці усвідомлюють, що "в акціях будуть брати участь виборці "Нашої України" і ми не можемо бути поза акцією".

"Їх ["Нашої України"] заява свідчить, що ми працюватимемо, скоріше за все, спільно", - вважає Мороз. Тимошенко не була настільки оптимістична стосовно Ющенка і намагалася передати йому сигнал: "Ми думаємо, ні з кого корона не впаде, і жодному політику не пізно ставити чесні цілі і домагатися їх виконання".

Час від часу "трійка" характеризувала поточний момент як "історичний". Оплески зривали і Симоненко, і Мороз, і Тимошенко, хоча найбурхливішу реакцію викликав діалог, винесений в епіграф цієї статті. Так опозиція відповіла на закиди про непоєднуваність правих та лівих.

Відбиваючись від обвинувачень про свою роль у переобранні Кучми на другий термін, Симоненко сказав, що комуністи в опозиції до чинного президента ще з 1994 року. Тимошенко попросила "не робити ревізію минулого".

Про можливі арешти та лаву запасних у рядах опозиції Мороз віджартувався: "У нас підготовлені кадри на всі посади і в партії, і в державі". Тимошенко ж, вибір якої полягає між барикадами та СІЗО, сказала так: "Ми своє вже відбоялися. Треба, щоб все українське суспільство перестало боятися, тоді буде результат".

Відповідь на основне питання – про хід акції протесту – "трійка" залишила без конкретики, щоб не розкривати владі всі карти. Але запевнила - план заходів опозиції розписаний до хвилини.

"Якщо він [президент Кучма] не зрозуміє людей, які прийшли мирно сказати йому "ні", тоді їх дії будуть адекватні його діям", погрожувала Тимошенко. На її думку, ефективність народних протестів була доведена "в багатьох країнах": "де поставала нація, диктаторів не ставало". Щоправда, Симоненко відразу попередив про неприйнятність белградського сценарію, оскільки там було іноземне втручання. Мороз же взагалі повідомив, що акції в областях пройдуть у формі не мітингів, а просто зустрічей з опозиційними політиками.

Відразу після спілкування з журналістами "трійка" зібралася поїхати у агітаційний тур регіонами України. Щоправда, як заявила Тимошенко, в найближчому пункті зупинки – Чернігові – місцеві керівники раптом почала ремонт майдану, де була запланована зустріч із населенням. "Це - гарна ознака", - подумала вголос лідер БЮТ, оскільки, вважає вона, влада злякалася ще тільки самих намірів опозиції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: