Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин – за слідчу комісію по Іракгейту

Середа, 25 вересня 2002, 03:34
Спікер Верховної Ради Литвин пропонує створити парламентську слідчу комісію для вивчення інформації про продаж Україною зброї до Іраку.

Таку пропозиція він висловив у парламенті в середу, підкресливши, що під час обговорення цього питання в деяких депутатів виникла "така радість від того, що країну сьогодні ганьблять".

Литвин також заявив, що не хоче називати прізвища депутатів, "які надто часто бувають в Іраці й змушують вести переговори і президента й уряд".

Спікер звернувся з проханням створити таку комісію у комітеті з питань нацбезпеки й оборони й комітеті з іноземних справ. Він також закликав інформацію закордонних ЗМІ не трактувати як політичну лінію США, додавши, що офіційного підтвердження цим фактам немає.

Тим часом, заступник глави парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони Борис Андресюк стурбований ситуацією, пов'язаною з обвинуваченнями України в незаконній торгівлі з Іраком.

Він нагадав, що близько двох тижнів назад парламентська делегація знаходилася у Брюсселі, і депутати відчули, що "ситуація в політичному плані розвивається не на користь Україні".

На думку Андресюка, Україна повинна "цілком відкритися для міжнародних організацій". Депутат відзначив, що Україна повинна сама ініціювати розслідування з цього питання із залученням міжнародних організацій, у тому числі Ради безпеки ООН.

"Україна увесь час залишається заручницею цієї проблеми", - сказав він. За словами депутата, матеріали, що знаходяться усередині країни, свідчать про те, що Україна не причетна до продажу зброї Іраку, у той час як у закордонних ЗМІ "постійно ця ситуація нагнітається".

Андресюк підкреслив, що єдина можливість вирішити проблему - ініціювати міжнародне розслідування, а також оприлюднити його результати.

В вівторок Держдеп США офіційно заявив, що американський уряд США визнав автентичними записи екс-майора Декржохорони Миколи Мельниченка, де в одному з фрагментів чутно як президент Леонід Кучма схвалює таємний продаж Іраку радарного комплексу "Кольчуга". "Визнання автентичності цього запису змушує нас переглянути нашу політику у відношенні України, зокрема, до президента", - відзначив представник посольства США в Києві, інформуючи про позицію його країни.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування