Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Половина українців згодна терпіти Кучму, але з повним холодильником

Четвер, 26 вересня 2002, 17:41
Згідно з опитуванням соціологічної служби центру Разумкова, 57% населення України готові жити у тоталітарній державі з високим рівнем життя, і тільки 14,8% - у демократичній державі з більш низьким рівнем життя.

Про це повідомив у четвер у Києві на "круглому столі" на тему "Роль мозкових центрів у формуванні суспільної політики" директор соціологічної служби центру Разумкова Андрій Биченко.

При цьому, згідно з результатами опитування, тільки 7,4% учасників опитування вважають себе "господарем у своїй країні". Як відзначив Биченко, у своїх пріоритетах респонденти керуються в основному матеріальною стороною життя.

Крім того, майже половина опитаних (48,5%) не вірить, що активна суспільна діяльність може що-небудь змінити в Україні. Саме тому, зі слів Биченка, тільки 4,7% всіх респондентів вважають себе залученими до суспільної діяльності. Серед тих, хто себе до таких не відносить, 53% "не мають у цьому потреби", і з'явитися вона може "тільки при виникненні небезпеки для їх життя або життя їх родичів".

Відповідаючи на питання, що саме респонденти вважають суспільною активністю, вони, за словами Биченка, насамперед згадували про політичну активність, "вплив на владу". "Тобто те, чого їм зараз не вистачає", - відзначив експерт.

Далі учасники опитування відзначали "участь у клубах за інтересами" і "благоустрій прилеглих дільниць до будинків, тобто суботники". "Тобто більш важливою для респондентів є не участь у політичних партіях, не членство у профспілках, і не участь в акціях протесту", - підкреслив Биченко.

Він також розказав про почуття, що виникають у респондентів при сплаті податків. За даними опитування, 36,5% респондентів зазначили, що "все одно всі ці кошти розкрадаються чиновниками", 34,6% вважають, що "ці кошти відбираються владою". Лише 5,9% впевнені, що ці гроші все одно до них повернуться, а 6,3% при сплаті податків "відчувають себе частиною могутньої держави".

Під час проведення опитування у серпні поточного року було опитано 2040 респондентів у всіх регіонах України. Похибка вибірки становить 2,5%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування