Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оцінка США розмови Кучми про "Кольчуги" залишається незмінною

Середа, 2 жовтня 2002, 11:10
Україна запросила американських фахівців взяти участь у вичерпному розслідуванні звинувачень щодо дозволу на продаж радарних систем до Іраку, але Сполучені Штати досі не визначили, чи варто надсилати до Києва експертів.

Під час зустрічей і переговорів заступниці держсекретаря США Елізабет Джоунс у Києві, українські урядовці, включно з президентом Кучмою, висловили готовність забезпечити всебічне і прозоре розслідування звинувачень, які офіційний Київ рішуче відкидає.

Представники українського МЗС і міністерства оборони повідомили, що пані Джоунс погодилась на створення спільної групи експертів з тим, аби завершити розслідування до 15 жовтня.

Проте речник держдепартаменту у Вашингтоні заявив, що остаточного рішення щодо подальших кроків у розслідуванні ще не ухвалено.

У вівторок увечері з'явилась інформація про черговий брифінг в Державному департаменті США, на якому речник цього американського міністерства закордонних справ Річард Баучер знову торкнувся україно-іракського питання.

Бі-Бі-Сі вміщує повний переклад частини брифінгу, присвяченої Україні.

Запитання: Окресліть мету візиту до України американської представниці.

Річард Баучер: Заступниця держсекретаря Джоунс підкреслила ту серйозність, з якою ми сприймаємо свідчення про згоду на продаж радарів Кольчуга Іракові. Вона чітко дала зрозуміти нашу рішучість глибоко розібратися у цій справі шляхом відкритого і прозорого розслідування. Президент Кучма наполягає, що факту продажу не було і погодився на фахове розслідування, пообіцявши надати вичерпну інформацію. Тепер ми дочекаємося звітів, від яких залежатиме рішення щодо наших подальших кроків.

Запитання: Чи дійшли ви висновку про доцільність надіслати до України експертів? Принаймні міністерство закордонних справ у Києві, як виглядає, трохи випередило події, заявивши про згоду Сполучених Штатів надіслати групу фахівців.

Баучер: Як я вже сказав, ми маємо лише попередні доповіді. І перш, ніж я матиму змогу оголосити про наші подальші кроки, я маю ще раз усе ретельно перевірити. Я не готовий дати зараз остаточну відповідь.

Запитання: Дозвольте мені запитати - я знаю, можливо, це дурне запитання, але... Ви надсилаєте групу експертів - хоча ні, я знаю, що ви цього не підтвердите... Уявімо собі, що ви надсилаєте..., ні, знову не так...Якби..е-е, ні, я не так хотів сформулювати...(Загальний сміх)

Баучер: Добре, наступне запитання!

Запитання: Ні, ні, я хочу запитати, чи залишається чинним ваш висновок, ваша оцінка плівок?

Баучер: Наша оцінка залишається незмінною. Ми вважаємо, що він, тобто президент Кучма, справді схвалив продаж радарів.

Запитання: У чому ж тоді полягає мета розслідування?

Баучер: Ми прагнемо дізнатися детальніше про намагання Іраку придбати ці системи, дізнатися більше про саме устаткування, з"ясувати точно, було чи не було здійснено оборудку. Залишається багато нез"ясованих речей, окрім наявного свідчення про наміри продати радари, що міститься на плівках.

Запитання: Українська сторона висловлює цілковите переконання, що розслідування виправдає президента Кучму. Але чи справді для вас має велике значення сам факт продажу чи непродажу радарів, якщо говорити про поточний перегляд політики стосовно України і особисто президента Кучми? Зрештою, ви переконані, що він давав згоду на продаж.

Баучер: Перш за все, для нас справді важливо знати, чи має Ірак ці системи. Є деякі підстави припускати, що ці радари в Іраку є, хоча ми поки що не знайшли конкретних підтверджень. Ми хочемо знати, наскільки успішними були спроби Іраку придбати ці системи. Ми хочемо з"ясувати ЩО сталося, і ЯК воно сталося. Що стосується перегляду нашої політики, цілком очевидно ми вважаємо плівку автентичною, і ми знаємо про її зміст, але для нас також важливо, який рівень співпраці ми побачимо, наскільки відкритою готова бути Україна у цьому питанні і наскільки відданою гарантуванню неповторення подібних інцидентів.

Запитання: Чи не виглядає це так, що ви фактично даєте президенту Кучмі шанс спокути, що через його готовність зараз на всіляку співпрацю ви вже не вважатимете, що наявність плівки його назавжди заплямувала?

Баучер: Я просто пропоную зупинитися на цьому. Я не готовий зараз говорити умовними фразами. Обмежимося зараз тим, що я вже сказав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування