Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як Ющенко наводив "розборки" з Медведчуком

Вівторок, 22 жовтня 2002, 13:33
Боротьба "нашоукраїнської" опозиції зі "свавіллям" керівництва Львівської державної податкової адміністрації, зокрема її голови Сергія Медведчука, 21 жовтня набула свого апогею. До Львова на "розборки" приїхав сам Ющенко, прихопивши з собою величезну компанію у складі понад двадцяти народних депутатів та приблизно стільки ж підприємців зі всієї України.

Все почалося з того, що 11 жовтня Львівською ДПА на 96 годин було заблоковано роботу та арештований рахунок підприємства "Орлан Транс", почесним президентом якого є нардеп-"нашоукраїнець" Євген Червоненко. Бажанням податкової було через суд продовжити даний арешт аж до 10 квітня 2003 року. За словами основної жертви цієї операції - Червоненка, таким чином на нього здійснюється політичний тиск, щоб у черговий раз його затягнути до парламентської більшості. А зробити це за допомогою Львівської ДПА найпростіше, оскільки її голова Сергій Медведчук є молодшим братом славнозвісного керівника адміністрації президента, яка, власне, на думку "Нашої України" і формує більшість у Верховній Раді.

Зрозуміло, що сам Медведчук-молодший відкинув усі звинувачення, коментуючи, що арешт майна "Орлан Трансу" є законною реакцією ДПА на перешкоди у здійснені загальної перевірки підприємства. Водночас, Червоненко заявляє, що дії працівників податкової були незаконними і брутальними, внаслідок яких від серцевого нападу навіть помер один із його працівників. Також він зазначив, що на суді самі ж податківці визнали, що протягом місяця вони проводили перевірку, тобто їм ніхто не заважав.

Цікаво й те, що у свою чергу поскаржився на політичний тиск і сам Сергій Медведчук. Мовляв, два рази до нього телефонував лідер "Нашої України" і у толерантній формі просив його відчепитись від Євгена Червоненка, а також спробував переманити його до своєї фракції словами: "Сергію Володимировичу, будьте оригінальними – вступайте в "Нашу Україну", адже розумні люди нам потрібні".

 
Фото Івана Бабічука
 
За логікою уся історія мала б закінчитися, коли на минулому тижні Львівський апеляційний господарський суд відхилив прохання Львівської ДПА продовжити термін арешту майна "Орлан Трансу". Але в українській політиці будь-який конфлікт так просто не вщухає. Євген Червоненко збирається подавати до господарського суду на Медведчука-молодшого за образу честі й гідності, за підрив торгової марки та за збитки, яких зазнало підприємство. У свою чергу Львівська ДПА подала апеляційну заяву. Аргументація - рішення суду про відмову у продовженні терміну арешту було оголошено на п'ять хвилин пізніше, ніж потрібно було.

Попри те, і на цьому ображені "нашоукраїнці" не зупинилися. Уже місяць депутати Львівської обласної ради намагаються відправити Сергія Медведчука у відставку. Вони підписали звернення з цим проханням до вищого керівництва, звинувачуючи голову обласної ДПА у незаконному тиску на підприємців та у політизації податкової служби. У відповідь дві фракції облради, одну з яких очолює Медведчук, заявляють, що їхні опоненти цілеспрямовано створюють соціальну та політичну напругу в регіоні, домагаючись вирішення власних вузькопартійних інтересів.

Цікаво, що один із представників львівської опозиції, а саме лідер львівських соціалістів Євген Таліпов, теж розцінює увесь цей конфлікт як вирішення особистих суперечок між "Нашою Україною" та СДПУ(о).

Остання не випадково тут згадується, оскільки вже давно опозиція звинувачує Львівську податкову у зрощенні з есдеками. Вже понад рік Львівська СДПУ(о) судиться з народним депутатом від "Нашої України" Ярославом Кендзьором, який регулярно оприлюднює факти незаконної діяльності есдеків разом із податковою. Найпоширенішим, за його словами, явищем спільних злочинних дій, є вимоги податкових інспекторів, які шантажем вимагають від підприємців заплатити великі штрафи, присікуючись до дрібниць, або ж як альтернативу пропонують внести "благодійні" внески у благодійні фонди СДПУ(о).

Щоб навести порядок у цьому "бєзпрєдєлі" 21 жовтня до Львова приїхав лідер "НУ". Частину однієї з головних вулиць міста було перекрито вантажівками "Орлан Трансу". Одна з них виконувала роль сцени. На площі біля Львівської ДПА або, як її було названо, "тринадцятиповерхової хати", зібралося кілька тисяч людей чи то, щоб висловити свій протест, чи то, щоб зайвий раз подивитися на "живого майбутнього президента". Поява перед податковою Ющенка доводила львів'ян до "очманілого" стану. Навіть велика частина працівників ДПА визирала з вікон, коли на сцену вийшов лідер "НУ".

Окрім пікетуючих "нашоукраїнців", до податкової прийшли й представники УНА-УНСО та "Батьківщини". Хоча до того (окрім 16 вересня), львівська "НУ" ігнорувала акції опозиції у Львові.

Слів було сказано багато. Усім було зрозуміло, що Львівська податкова гірше якоїсь чуми. Після кожного виступу присутні заходились гучно скандувати гасла "Геть Медведчука!", а особливого ефекту додавали звуки сирен вантажівок, які інколи ні з того, ні з сього перебивали виступи.

Як констатували нардепи та підприємці, сьогодні багато бізнесменів є заляканими та зашантажованими, але, на їх думку, "завтра прийдуть сотні з них і розкажуть усе".

Вони казали, що якщо Віктор Медведчук керує державою, то його молодший брат править на Львівщині. Крім того, Львівська область не випадково була обрана серед всіх інших для здійснення частини "Медведчуківського плану", оскільки це найбільш національно-свідомий регіон і колиска опозиції.

Виступ Віктора Ющенка був достатньо довгий. Розпочавши промову традиційними питаннями "Чому я тут?" і "Що відбувається в Україні?", він провів тривалу лекцію на тему "Політична ситуація в Україні".

Розповівши, що в той час, як у Львові проводиться пікет, в Києві відбувається зібрання президента і парламентської дев'ятки, основна мета якого на базі СДПУ (о) створити більшість у Верховній Раді. Проте Ющенко водночас запевнив львів'ян: "Цього не буде, шановні, у парламенті буде правдива демократична більшість, чого б нам це не коштувало. Ми знайдемо формулу консолідації усіх здорових сил. …Це перший парламент, який не буде лакеєм у адміністрації президента". В цей же час постійний ініціатор переговорів із владою заявив: "Я розумію, що треба бути абсолютним романтиком, щоб вірити, що ця влада дбає про Україну і прийде за стіл переговорів".

Звертаючись до працівників ДПА, Ющенко доброзичливо сказав: "Я хотів би просити вас, шановні друзі, бізнес, який стоїть перед вами, це та курка, яка несе золоті яйця. Їх в Україні 800 тисяч. Дайте їм право пожити, дайте їм право формувати робочі місця, дайте їм право чесно заробити, заплатити борги, розрахуватися за податками і ми збудуємо заможну країну".

Найбільше порадувала присутніх інформація, оголошена Ющенком, про те, що у парламенті буде створена слідча комісія з діяльності Львівської ОДА. Самого Сергія Медведчука в той час, як його "скидали з посади" в приміщенні податкової не було. Він уже кілька днів знаходиться на лікарняному.

По закінченні свого виступу, лідер "НУ" оголосив пікетування завершеним, оскільки він з депутатами поспішав до Львівської облдержадміністрації, де він мав зустрітися зі страйкуючими вчителями. Він повторив перед ними тези свого попереднього виступу, та пообіцяв вчителям, що передасть їхні вимоги до парламентського бюджетного комітету та профільним комітетам Верховної Ради.

Після цього лідер "НУ" та двадцять народних депутатів вирушили до приймальної губернатора Львівщини Мирона Янківа, щоб поговорити з ним про відставку голови Львівської ДПА. Янків з посмішкою зустрів делегацію і запросив до свого кабінету, відмовивши у цьому ж журналістам.

Як потім розповів народний депутат - "нашоукраїнець" Тарас Стецьків, протягом сорока хвилин вони ставили претензії стосовно Сергія Медведчука і вимагали від губернатора дати негайне подання на ім'я Азарова і президента з приводу негайного його звільнення.

Водночас депутати запевнили Янківа, що вони самі зроблять усе, що в їхній силі, для вирішення цього питання, зокрема в Києві навідуватимуться до Азарова. Але попри те, вони доводили до відома губернатора, що він як вища посадова особа, не може закривати очі на ті незаконні безчинства, які творить ДПА.

За словами Стецьківа, Мирон Янків намагався відхилитись від відповіді, але, в кінцевому підсумку, він змушений був пообіцяти, що в цей же день буде інформувати і Азарова, і президента України про факти діяльності львівської податкової, наведені "нашоукраїнцями". Крім того, останні висловили губернатору сподівання, що він при цьому займе чітку політичну позицію, а не просто буде інформатором. Також вони повідомили Янківу, що "треба просто бути людьми і не страшно, що якісь там Медведчуки будуть йому погрожувати зняттям з посади".

Найближчим часом лідер "Нашої України" збирається відвідати всі регіони України, щоб розповісти людям про політичну ситуацію в країні. На прикладі Львова за певний час можна буде пересвідчитися, чи стане в ній жити краще. А наразі Сергій Медведчук і надалі "керує Львівщиною".

P.S. У вівторок агентство "Інтерфакс-Україна" поширило заяву прес-служби Львівської ДПАУ, де пікет, організований під її стінами фракцією "Наша Україна", розцінюється як "спроба певних політичних сил порушити її стабільну роботу, створити в області ситуацію, що унеможливить надходження податків у належних обсягах, що позначиться на соціальних виплатах населенню".

Як відзначається у заяві, податкова служба, "працюючи в нормальному ритмі, і надалі виконуватиме свої функції у визначеному верховною владою правовому полі". Прес-служба заявляє, що опозиційні сили у парламенті намагалися в такий спосіб налаштувати жителів Львівської області проти ДПА.

"Метою такого розвитку подій є не що інше, як створення обстановки хаосу, анархії і вседозволеності, кінцевим результатом чого, за задумом організаторів, повинна стати можливість безцеремонно порушувати податкове законодавство, нагло втручатися в роботу державного органа, не несучи відповідальності за свої дії, і ховати за всім цим свої політичні розрахунки і нечисті приватні бізнес інтереси", - йдеться у заяві.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100 відсотків
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсона, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
20:23
У Берліні заборонили прапор Росії на 8 та 9 травня
Усі новини...
Реклама: