Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінаха-прем'єра може не стати 18 листопада?

Понеділок, 28 жовтня 2002, 13:21
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що питання про призначення прем'єр-міністра і членів Кабінету міністрів повинне вирішитися до наступного пленарного засідання парламенту.

Таку думку він висловив, коментуючи подані на розгляд президенту чотири кандидатури на посаду прем'єр-міністра, запропоновані фракціями більшості (нинішнього прем'єра Анатолія Кінаха, першого віце-прем'єра Олега Дубини, глави Донецької облдержадміністрації Віктора Януковича та глави ДПА Миколи Азарова).

Литвин наголосив, що "останній термін - це перше пленарне засідання" після роботи парламентаріїв в округах та комітетах. "Далі відступати немає куди", - сказав він, пояснивши, що на це засідання планується винести на розгляд проект держбюджету-2003 у другому читанні і "хтось має за нього відповідати".

Литвин підкреслив, що те, хто із запропонованих кандидатур має великі шанси, будуть визначати фракції і групи, додавши, що він буде "підтримувати ту кандидатуру, щодо якої зійдеться більшість".

Разом з тим Литвин не вважає, що "на сьогоднішній день є можливість говорити про свої симпатії і антипатії". На думку спікера, всі запропоновані кандидатури "досить кваліфіковані і мають усі підстави очолити Кабінет міністрів".

Литвин також вважає, що після того, як затверджена кандидатура буде підтримана Верховною Радою і призначена президентом на посаду прем'єра, "майже одночасно, з невеликим розривом у часі повинен бути призначений і Кабінет міністрів". "Це треба робити швидко, оперативно", - наголосив спікер.

Литвин не думає, що парламентська більшість може розвалитися через можливу неузгодженість інтересів у виборі єдиної кандидатури на пост прем'єра. Він також наголосив, що якщо більшість висуне єдиного кандидата, то він повинен буде провести переговори з усіма фракціями і групами, "домовитися і порозумітися".

Спікер також висловив думку, що, якщо нинішній уряд на чолі з Кінахом залишиться, то йому треба надати можливість працювати. "Треба людей заспокоїти, дати можливість їм працювати, а не залишати в підвішеному стані", - сказав він.

Литвин зазначив, що пропонування фракціями більшості своїх кандидатур на пост прем'єра "йде в руслі домовленостей з президентом" і є прямим результатом зустрічі з ним депутатів-членів більшості. "Тепер справа за президентом", - сказав спікер, не виключивши в той же час, що президент також може запропонувати свою кандидатуру.

Голова Верховної Ради нагадав, що відповідно до Конституції кандидатуру прем'єра вносить глава держави. Разом з тим, зі слів Литвина, "є добра воля президента" на узгодження цієї кандидатури з фракціями з тим, щоб вони її підтримали.

"Було б ідеально, якби ця кандидатура була підтримана всім депутатським корпусом", - відзначив спікер і висловив надію, що це питання буде вирішене якнайшвидше без переривання роботи по розгляду бюджету в другому читанні.

Найближчі три тижні народні депутати працюватимуть в округах та комітетах. Згідно з розкладом засідань Верховної Ради, найближчий пленарний тиждень розпочнеться 18 листопада.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування