Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович і Кінах виходять у фінал

Вівторок, 5 листопада 2002, 17:24
Із сесійної зали українського парламенту є три виходи до кулуарів: направо, наліво та по центру від крісла Литвина. Якщо депутат піде направо або прямо, то потрапить у руки журналістів та помічників. Вихід наліво – це вихід у кулуари, які використовують для переговорів. З якихось причин сюди не люблять заходити журналісти, тому в цьому нелюдному холі можна побачити приховані від сторонніх очей картини. На останньому сесійному тижні, днів десять тому в цих кулуарах у компанії опозиційних лідерів можна було зустріти Раїсу Богатирьову. Це Донецьк починав готуватися до підкорення українського політичного Олімпу кращим з народжених краєм – Віктором Януковичем.

У вівторок Леонід Кравчук фактично оголосив, що конкурс кандидатів на посаду глави уряду скоротився до двох: Кінаха та Януковича. Саме вони, на думку лідера парламентських есдеків, мають реальні шанси обійняти посаду прем'єра.

"Дубина й Азаров після переговорів відчули, що перевага на боці інших", - зазначив Кравчук, хоча й додав, що поки ніхто не відкликав ці дві кандидатури.

Ситуація на деякий час провисла. Кучма й більшість вперлися очами один в одного, чекаючи, що хтось із них візьме ініціативу і оголосить єдиного претендента.

Кінах – це технологічно безпечніший варіант. Якщо він стане єдиним кандидатом від більшості, то уряд не треба відправляти у відставку, а просто Кабінет міністрів поповнюється новими міністрами. Тобто за збереження Кінаха парламент уникає нервової процедури голосування – враховуючи проблеми більшості з тим, як набрати 226 голосів.

Однак якщо Кінах – варіант більш безпечний, то Янукович – більше адекватний політичному моменту. Якось же треба розбавити цей соціал-демократичний компот, який останні півроку варить Медведчук. І Янукович – це дуже сильний інгредієнт.

На думку політолога Володимира Полохала, зараз основним критерієм для політичних прогнозів є не підрахунок особистих якостей кандидатів, а дуже просте питання: "Чи вдасться Донецькому клану домовитися поставити свого прем'єра?" Вирішитися воно має всередині трикутника "Кучма-СДПУ(О)-донецькі".

За прогнозам Полохала, якщо Кінах і знову залишиться прем'єром, то з префіксом "тимчасовий", лише до весни 2003. Причина – проста: весною починають писати чорновий варіант проекту бюджету на наступний рік. Тобто весною 2003 почнуть складати план на 2004 – рік, коли Україна вже приречена позбутися Кучми.

"Голова уряду – це технічний розпорядник бюджетних коштів, які абсорбуються на вибори", - вважає Полохало. Водночас Кінах – це не кандидат від влади на ці вибори. "Янукович же думає не тільки про функції в уряді, але й про 2004 рік. У нього найбільші амбіції з цієї четвірки кандидатів", - каже політолог.

Однак навіть якщо і буде політична воля Кучми на висунення Януковича прем'єром, цього замало для результативного проходження донецького губернатора через парламент.

По-перше, треба розподілити премії серед більшості. СДПУ(О) уже заявило, що при варіанті "Янукович-прем'єр" претендуватиме на посаду першого віце-прем'єра, який займатиметься енергетикою. (Цікаво тільки, кого туди призначать? Суркіса?)

Це вже очевидна лінія спротиву: донецький прем'єр плюс есдек на чолі енергетики й стогін Донбасу як музичний фон цій "команді однодумців". Далі: донецьким явно доведеться розпрощатися з одним із двох нині обігрітих ними крісел: чи то міністра фінансів, чи то міністра палива та енергетики. Крісла дуже й дуже розкішні. Також ще треба буде ідентифікувати приналежність до якогось із кланів і Тулуба, який нині керує "Енергоатомом".

Однак розподіл посад серед есдеків та донецьких – це півлиха. Є ще інші сім фракцій. Що наприклад, захочуть "Трудова Україна-ПППУ"? Припустимо, Тігіпко таки дійсно бажає очолити Нацбанк. Але ця фракція – найчисельніша у більшості, тому вони вимагатимуть і додаткових компенсаторів. На них же претендуватимуть їхні "партнери". Наприклад, лідер "Демократичних ініціатив" Степан Гавриш повідомив, що вони пропонують своїх представників на посаду віце-прем'єра та одного з міністрів. Якщо подивитися на бізнесменський склад депутатської групи, то явно мова іде не про гуманітарну сферу. Така точно картина – скрізь серед фракцій більшості. Крім того, фракціям у 20 депутатів теж не весело дивитися, як їхніми руками підсилюються донецькі. Спокійно можуть почувати себе хіба що "Аграрники" з мріями про МінАПК.

Далі. Такий склад Кабміну ще не гарантує його ефективність. По суті, в Україні був один уряд-переможець – це команда Ющенка. Саме "команда", тому що ключові віце-прем'єрські крісла займали його однодумці: Єхануров, Тимошенко і Жулинський. А що зможе зробити Янукович при віце-прем'єрах есдекові і якомусь "харківському" мільйонері, коли в кожного буде задача працювати не тільки на уряд, але ще і на свою політичну силу?

Однак все це була тільки перша проблема. Друга полягає в тому, як Янукович збирається долати дефіцит голосів. Після складення повноважень Василем Онопенком, який став суддею Верховного суду, у більшості залишиться 229 осіб. З них четверо, які призупинили членство через інцидент навколо Сивковича та Григоришина. Тобто сама більшість – це… 225 депутатів.

Припустимо, за донецького губернатора проголосують нечлени більшості Литвин, Плющ та Ратушняк. Однак чи погодиться Кучма знімати Кінаха, коли більшість має у своєму розпорядженні 228 мандатів. Чи навіть 232 (разом із четвіркою, яка призупинила членство і зовсім не поспішає його поновлювати).

Янукович має десь отримати резерв для результативного голосування. Зробити він це може тільки в одному місці – в опозиції.

Отже, комуністи. Після листа, спрямованого минулого тижня Симоненком Кучмі, виглядає просто неможливим, що КПУ віддасть хоч один голос за кандидата більшості – чи за Януковича, чи за Азарова. Зараз, на думку лідера Компартії, відбувається "цинічний торг за посаду прем'єр-міністра" з тим, щоб Кучма отримав "гарантії особистої безпеки" на пенсії. Після таких слів за прем'єрів не голосують.

Блок Тимошенко. Заступник голови БЮТ Олександр Турчинов в коментарі УП назвав "науковою фантастикою" припущення, що фракція проголосує за когось із висунутої четвірки. "Принцип формування уряду є аморальним", - наголосив він. Єдиною умовою, за якої БЮТ може подумати про підтримку Януковича – це відставка Кучми, паралельна з призначенням його прем'єром.

Фракція соціалістів. Тут більш неоднозначний коментар. Як зазначив один з лідерів СПУ Юрій Луценко, говорити на тему підтримки чи непідтримки кандидата фракція буде тільки після відставки Кабміну Кінаха. Поки фракція це питання не обговорювала.

Водночас Юрій Луценко особисто від себе додав таке: "Теоретично ми можемо підтримати, і не тільки кандидата від четвірки, але й запропонованих БЮТ кандидатів (Плющ, Горбулін, Дурдинець), і кандидата КПУ (Гуренко). Теоретично можемо підтримати будь-кого, чиї погляди на економічну й політичну реформу співпадають з нашими".

За його словами, йдеться про "забезпечення доступної медицини й освіти, припинення вакханалії у формуванні житлово-комунальних тарифів, відновлення нормального життя на селі плюс зміна системи влади".

Ще одна цікава деталь – у цьому році Луценко був призначений керівником Донецького обласного осередку СПУ. Хоча він і вважає, що голосування за Януковича "не додасть" соціалістам балів в очах їхнього донбаського електорату.

"Наша Україна" також ще не обговорювала можливе голосування. За прогнозом Тараса Чорновола, "найімовірніше, буде прийняте рішення про вільне голосування, хоча реальна загроза узурпації всієї влади в Україні Медведчуком, найімовірніше, спонукає і Віктора Ющенка, і цілий ряд політиків із "Нашої України" на те, щоби підтримати когось із донецької групи".

Водночас чути й абсолютно протилежну думку. За словами лідера групи "Разом" Олега Рибачука, вірогідно, "позиція "Нашої України" буде формулюватися жорстко, подібно до того, як при голосуванні по спікеру". Тоді, нагадаємо, з "Нашої України" виключили всіх депутатів, які взяли бюлетень при голосуванні за Литвина.

На думку Рибачука, голосувати за Януковича неправильно політично – таким чином "Наша Україна" розпишеться під тим, що її як переможця виборів проігноровано: "Є більшість в парламенті, сформували її в будинку Ілліча (музеї Леніна). І ця більшість обирає собі уряд. Навіщо нам потрібно брати в цьому участь? Парочка портфелів нас не цікавить. Або оголошуйте, що більшості немає, і тоді проводьте консультації з нами", - зазначив Рибачук.

Говорячи про проблеми Януковича, не можна забувати і ще одну. Він, на відміну від Кінаха, якраз розглядається як можливий наступник Кучми. Однак при цьому донецький губернатор не є фігурою того масштабу, який необхідний для такої місії, каже Володимир Полохало: "Вся четвірка, в тому числі й Янукович – містечкові лідери, провінційні не за походженням, а за тим, наскільки вони адекватно відповідають вимогам до прем'єр-міністра". Не говорячи вже про президента. Хоча, з іншого боку, і Кучма починав як нікому не відомий директор "Південмашу"…

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування