Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні в ЄС не світить навіть "асоційоване членство"

Четвер, 12 грудня 2002, 15:34
У оприлюдненому напередодні саміту ЄС у Копенгагені "Сценарії розширення ЄС" щодо України заплановані лише "розбудова та інтенсифікація відносин".

За повідомленням агентства dpa, у Сценарії передбачаються основні дати в процесі розширення Європейського Союзу. Так, на 16 квітня 2003 року заплановано підписання угоди між Євросоюзом та країнами-кандидатами про вступ останніх до ЄС, на 1 травня 2004 року – прийняття десяти нових держав до ЄС. Також вказується на "проведення переговорів з Болгарією та Румунією, які повинні вступити до ЄС у 2007 році".

Щодо балканських держав у Сценарії йдеться про "продовження зближення" з ними як з такими, що мають опціон на пізніший вступ до ЄС.

"Розвиток та інтенсифікація відносин ЄС з – після розширення – "новими" державами-сусідами Молдовою, Україною, Білоруссю та Росією", - передбачено в останньому пункті Сценарію.

Як відомо, на дводенному саміті ЄС, що відкривається у Копегагені в четвер, обговорюватиметься вступ до Євросоюзу десяти країн Східної та Центральної Європи. Зокрема, у п’ятницю вирішуватимуться спірні фінансові питання розширення ЄС.

Щодо членства України в Євросоюзі, то представники ЄС вважають наша країна ще не досягла поступу на своєму шляху до членства. Речниця комісара Євросоюзу з міжнародних відносин Емма Едвін сказала, що зараз не може йти мова навіть про асоційоване членство України в організації.

За словами речниці у Брюсселі вважають, що українська влада досі не виконала усі вимоги договору про партнерство і співпрацю підписаного кілька років тому, повідомляє Українська служба ВВС.

Емма Едвін зазначила: "Будь-які кроки, спрямовані на піднесення наших взаємин з Україною, залежатимуть від того, наскільки сама Україна виправдовує наші сподівання. Ось чому ми і надалі вважаємо, що Договір про партнерство та Співробітництво, який ЄС має з Україною, - і досі найкраща модель для нашого співробітництва. В тому договорі є важливі елементи, в яких і досі не досягнуто значного поступу".

Речниця закликала Україну не відволікатися дискусіями про форму взаємин з Євросоюзом, а натомість працювати над втіленням проголошених планів євроінтеграції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування