Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Васильєв пропонує "почистити" інформаційне поле України

Вівторок, 17 грудня 2002, 15:33
Керівник головного управління інформаційної політики адміністрації президента України Сергій Васильєв вважає, що західні гранти на розвиток свободи слова в Україні краще витратити на правову освіту журналістів.

Гранти необхідно направити на "створення відповідної системи широкомасштабного навчання журналістів правовій грамоті на рівні центральних та регіональних ЗМІ", - висловив думку Васильєв у вівторок у Києві на семінарі для регіональних ЗМІ, наголосивши, що не проти західних грантів, що надходять в Україну.

"По суті справи людям треба дати не $ 1000 на те, щоб вони пішли в ресторан та замовили собі рибу, а людям необхідно дати вудку і навчити їх ловити собі рибу щодня", - сказав керівник ГУІП.

Васильєв вважає, що інформаційне поле України було б "більш чистим та професійним", якби іноземні гранти використовувалися на розширену мережу тренінгів, консультацій та навчальних установ, "які б надали журналістам конкретні навички використання чинного законодавства для захисту своїх прав та інтересів, а також навчили їх пам'ятати і про свої обов'язки". Чинні Конституція та закони України дають можливість журналістам захищати свої права, підкреслив він.

Сьогодні ж, на думку Васильєва, в українській журналістиці розповсюджений "правовий нігілізм". "Це спричинює шкоду усім нам - журналістам", - сказав керівник ГУІП. На його думку, з публікацій багатьох журналістів зникли "докази, аргументація та фактаж", а багато хто з працівників ЗМІ перетворився в так званих "солдатів слова".

"Коли журналіст усвідомлено змінює професію і перестає бути журналістом, вдягає на себе гімнастерку і залучається до рядів тієї або іншої ворогуючої сили, то він повинен усвідомлювати, що його можуть убити, як у прямому, так і в переносному значенні цього слова. І не потрібно тоді, підмінюючи поняття, апелювати до суспільства з вимогою негайно захистити журналіста при виконанні ним професійних обов'язків. Тому що професійні зобов'язання журналіста і професійні зобов'язання солдата - це різні речі", - сказав Васильєв.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування