Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КИТАЙ НЕ ПОВИНЕН НАДАВАТИ ІНФОРМАЦІЮ ЩОДО СВОЇХ "КОЛЬЧУГ", вторить Медведчуку МЗС України

Четвер, 19 грудня 2002, 18:22
Міністерство іноземних справ України розповсюдило коментар до звіту групи американських і британських експертів, які працювали протягом тижня жовтня в Україні з проблеми можливого продажу Києвом радарного комплексу "Кольчуга" до Іраку.

У коментарі викладена позиція України щодо звіту американо-британських експертів, з яким Київ вже висловив свою незгоду. У листопаді, після оприлюднення звіту глава адміністрації президента України Віктор Медведчук заявив, що Україна наполягає на спростуванні необгрунтованих і недоведених тверджень звіту.

Як зазначає у своїх коментарях МЗС, зокрема у першому твердженні звіту йдеться: "Федеральне бюро розслідувань (США) визнало аутентичними записи розмов президента України, які відбулися 10 липня 2000 року. Під час розмови президент України схвалив пропозицію Малєва (колишній глава "Укрспецекспорту") таємно поставити станцію "Кольчуга" в Ірак через третю країну".

"Україна не може погодитися з таким твердженням, оскільки немає доказів, які б дозволили зробити такий однозначний висновок", - підкреслює МЗС, наводячи при цьому думку одного з керівників Міжнародної асоціації судової фонетики доктора Пітера Френча, переконаного, що будь-які категоричні твердження про ідентичність плівок Миколи Мельниченка нічим не обгрунтовані.

"Незважаючи на пропозиції української сторони провести спільне дослідження вказаних фрагментів записів Мельниченка, американська сторона відмовилася від цього. Більш того вона не надала висновків власної експертизи", - вказує МЗС України.

Щодо пункту звіту, де стверджується, що "деякі найбільш важливі документи не були надані групі, зокрема, документація щодо продажу чотирьох станцій "Кольчуг" до Китаю", МЗС викладає, зокрема, принципову позицію китайської сторони, про недоцільність передачі такої інформації.

Український МЗС також нагадує, що 25 листопада на прес-брифінгу у МЗС КНР повідомили, що питання про можливе постачання радарних систем з Китаю в Ірак не стоїть, а уряд КНР чітко дотримується санкцій РБ ООН щодо Іраку.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ДОПОВІДЬ ЕКСПЕРТІВ США І БРИТАНІЇ ПО "КОЛЬЧУГАХ"

Медведчук бреше чи перебільшує?

Медведчук, як остання надія президента. Стратегія України у "кольчужному скандалі"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування