Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Василенко стверджує, що Кучма обіцяв "підвісити" його за одне місце

Понеділок, 2 грудня 2002, 14:24
У понеділок, 2 грудня, Генеральна прокуратура України повинна розпочати розслідування кримінальної справи, порушеної стосовно Леоніда Кучми. Про це заявив в інтерв'ю російському виданню "Газета" суддя Апеляційного суду м. Києва Юрій Василенко.

Суддя нагадав, що Верховний Суд України визнав законним порушення кримінальної справи стосовно президента України і повернув її Василенку, який, підписавши всі супровідні документи, надіслав матеріали до генпрокуратури. Окрім того, минулої п’ятниці Василенко виніс ще одну постанову про те, що відмовляє у касаційній скарзі заступнику генпрокурора Кудрявцеву, причому рішення судді оскарженню не підлягає.

"За законом генпрокуратура не має права мені відмовити, оскільки законність моїх вимог підтвердив навіть Верховний Суд. Але ви ж знаєте, що в нас генпрокуратура некарана і може про свої обов'язки просто забути. Адже якщо вони почнуть її розглядати, то будуть змушені провести серію допитів, обшуків, виїмок у дуже високопоставлених осіб", - заявив Василенко.

Суддя, який порушив кримінальну справу проти президента країни, сподівається на успішне її розслідування: "Адже поміркуєте самі, це ж не тривіальні злочини - тут і вбивство Гонгадзе, і напад на Єльяшкевича, і мільйонні хабарі, і розкрадання, усе обґрунтовано рахунками та документами".

При цьому Василенко зазначає, що на ці факти "не зважає тільки українська преса". Суддя, однак, не може пояснити, як владі вдалося домогтися того, щоб про це в Україні вголос майже ніхто не говорив, коли новина вже облетіла весь світ.

Василенко сподівається, що в результаті розслідування його не відсторонять від справ. "Відібрати в мене суддівські повноваження вправі тільки Верховна Рада, а я не схильний думати, що вона ухвалить таке рішення. Для цього владі треба буде викинути купу грошей на підкуп депутатів, а я цих грошей не коштую. Але я розумію, що, якщо все-таки дійде до звільнення, проти мене порушать кримінальну справу. І в цьому випадку мені доведеться якось пручатися. Можливо, я буду змушений емігрувати в США, як Мельниченко. Але сподіваюся, що до цього все-таки не дійде", - відзначив Василенко.

Суддя Апеляційного суду Києва також заявив, що Леонід Кучма навряд чи підлягатиме амністії: "Усі розмови про "пенсійний імунітет" Кучми - це дурощі. Прийняти такий закон неможливо. Для цього потрібно внести зміни до Конституції, а вони три чверті голосів Ради ніяк не наберуть. Та й кому він буде потрібний, Кучма, після 2004 року?", - відзначає український суддя.

Василенко також пов'язує встановлене за ним протягом певного часу спостереження з порушенням справи проти Кучми. Відзначивши, що останнім часом за ним стежити припинили, він, однак, наголосив, що "кілька людей, близьких до Медведчука, передали мені реакцію Кучми після того, як йому розповіли про моє судове рішення. Леонід Данилович був такий збуджений, що обіцяв підвісити мене за геніталії. Ну, ви мене розумієте - це сказано було іншими словами, я їх повторювати не буду. Я, на правду, цього не боюся, адже у нас президент - людина емоційна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування